T-wing en haaienvin vanaf 2018 verboden

26 april 2017 — De F1 Strategy Group en de F1 Commission kwamen gisteren samen in Parijs om enkele belangrijke agendapunten te bespreken. Op de agenda stonden onder meer de T-wing en de haaienvin.


Door de ingrijpende reglementswijzigingen zien de F1-bolides er dit jaar een heel stuk anders uit. Op heel wat wagens is nu een zogenaamde ‘haaienvin’ als engine cover terug te vinden. Daar bovenop staat bij veel bolides ook nog eens een zogenaamde ‘T-wing’.

De T-wing en haaienvin zorgden al voor de nodige discussies. Volgens sommigen zijn ze oerlelijk, terwijl anderen dan weer de veiligheid van de T-wing in vraag stellen. De T-wing brak op sommige wagens al af, waaronder twee keer bij Valtteri Bottas zijn Mercedes.

Onder meer Christian Horner, de teambaas van Red Bull, opperde dat er een onmiddellijk verbod diende te komen nadat Max Verstappen zijn wagen ernstig beschadigde door over de afgebroken T-wing van Valtteri Bottas zijn Mercedes te rijden.

Een verbod kan echter niet zomaar tijdens het seizoen ingevoerd worden. De F1-teams dienen voor dergelijke maatregel tijdens het seizoen immers unaniem akkoord te gaan, wat niet het geval is. Enkel indien er zich een zogenaamd ‘veiligheidsprobleem’ stelt kan dit wel, iets dat Christian Horner uiteraard maar al te graag opperde.

Het verbod op de T-wing en haaienvin komt er echter pas in 2018. Vanaf dan zal het F1-reglement zo aangepast zijn dat een T-wing of haaienvin niet meer terug te vinden zullen zijn op de F1-bolides die in 2018 gepresenteerd worden.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België