“Te optimistisch koelsysteem brengt Mercedes F1-bolide in de problemen”

05 juli 2019 — In Oostenrijk waren Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in de Mercedes F1-bolide plots niet in staat om te strijden voor de overwinning. Het te warm worden van de motor weerhield hen ervan om voluit te kunnen gaan, maar waar ligt de oorzaak van dat probleem?

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

“De radiatoren van onze wagen zijn fundamenteel gezien niet groot genoeg,” aldus Andrew Shovlin. “We waren te optimistisch op het vlak van hoeveel we uit ons koelsysteem konden halen.”

“We hebben op dat vlak onder onze verwachtingen gepresteerd, niet behaald wat we hadden verwacht. Dat betekent dat we dit probleem zullen meedragen tijdens de erg warme races. We zullen problemen ondervinden om de wagen voldoende koel te houden. De power unit voldoende koelen zodat we hem niet beschadigen.”

Volgens Shovlin zijn er maatregelen die je kan nemen om de koeling van de power unit te verbeteren maar ook die kennen hun limieten.

“Je kan de koeling van een wagen vergroten door meer openingen in het bodywork te maken,” suggereert Shovlin.

“In Australië was het 35 graden, wat er voor zorgde dat we tegen het maximaal haalbare botsten op het vlak van openingen in de wagen.”

“We bevonden ons op de limiet, wat dan weer onze mogelijkheden limiteerde.”

Daardoor moesten Valtteri Bottas en Lewis Hamilton ‘lift and coast’ toepassen en dat gedurende zo’n 400 meter per ronde, ofwel zo’n tien procent van het circuit.

“Dat is waarom onze performance zo beïnvloed werd,” zei Shovlin. “Je kan ook de motor iets minder laten werken waardoor die minder warm wordt maar dat zorgt ervoor dat je op de rechte stukken minder goed presteert.”

Shovlin liet ook weten dat Mercedes al geruime tijd aan dit probleem werkt, al van voor Oostenrijk, en dat dit de komende races een stuk verholpen zou moeten zijn.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België