logo
 

“Teamorders verbieden heeft geen zin”

04 april 2013 — De discussie over teamorders laait opnieuw in volle hevigheid op na de 'Multi-21' bij Red Bull in Maleisië. Volgens Franz Tost, teambaas bij Toro Rosso, heeft het totaal geen zin om teamorders te verbieden.

image
Teamorders waren lange tijd verboden in de Formule 1. Na de GP van Oostenrijk in 2002 waren ze officieel verboden via het reglement. Rubens Barrichello liet in 2002 Michael Schumacher vlak voor de streep voorbij en vervolgens volgde er het schandaalpodium. Maar niets belet de teams om nu nog teamorders te gebruiken, de regel over het verbod op teamorders werd immers opnieuw geschrapt. Teamorders zijn dan ook momenteel 100% legaal.

De voorbije seizoenen gebeurde het vooral verdoken en ook tientallen jaren geleden gebeurde het al, niet alleen bij Ferrari maar bij de meeste F1-teams. Ook Franz Tost is de mening toegedaan dat teamorders altijd tot de sport behoord hebben.

“Teamorders hebben altijd tot de sport behoord dus het is zinloos om ze te verbieden”.

Volgens Tost heeft het ook geen zin om de discussie over teamorders na de ‘Multi-21’ van Red Bull in Maleisië opnieuw op te starten.

“Ik ben over het algemeen geen grote fan van teamorders. We willen immers een strijd en inhaalmanoeuvres zien,” zei Tost tegenover Speed Week. “Daarom wil ik ze ook tot een absoluut minimum beperken bij Toro Rosso.”

Franz Tost laat echter ook duidelijk verstaan dat ook Toro Rosso soms teamorders gebruikt. “Ja, wij gebruiken ook soms teamorders,” aldus Tost.

Al valt dat veel minder hard op bij een team zoals Toro Rosso dan bij een topteam zoals Ferrari of Red Bull.

Teamorders, ze hebben overduidelijk altijd bestaan en zullen ook in de toekomst blijven bestaan. Niet alleen bij de topteams, maar ook bij de kleinere teams. Meer zelfs, ook in heel wat andere sporten dan de Formule 1 vinden gelijkaardige praktijken plaats ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België