“Teams zijn zelf mee schuldig aan de hogere kosten in de Formule 1”

02 december 2013 — Volgens Christian Horner, de teambaas van Red Bull, zijn de teams zelf mee schuldig aan het fors hogere kostenplaatje dat ze in 2014 zullen moeten trotseren.

image
De voorbije jaren is er veel te doen geweest rondom de extreem hoge kosten in de Formule 1. Er wordt steeds gesproken over initiatieven om die kosten te doen dalen maar met de reglementswijzigingen voor 2014 in het achterhoofd zien de teams komend seizoen de kosten opnieuw sterk toenemen.

Zo zou het kostenplaatje van de nieuwe V6-turbomotoren alleen al oplopen tot een bedrag tussen de 25 en 40 miljoen euro. Geld dat de teams uiteraard extra moeten zien te verzamelen om het budget voor 2014 rond te krijgen.

Het mag dan wel een oud zeer in de Formule 1 zijn en iedereen klaagt erover, maar toch hebben de teams het zware kostenplaatje voor 2014 grotendeels ook aan zichzelf te danken, dat zegt althans Christian Horner.

“Het is momenteel eerlijk gezegd een beetje laat,” zei Christian Horner tegenover ESPN. “De kosten gaan aanzienlijk de hoogte ingaan. De motoren zijn veel duurder. Zo zal de factuur voor de radiatoren alleen al komend seizoen bijna dubbel zo duur zijn als het voorbije jaar.”

“Vervolgens hebben we ook nog de vier testen gedurende het F1-seizoen. De teams moeten dan ook alleen naar zichzelf wijzen met het vingertje en dat omwille van de verschillende reglementswijzigingen die volgend jaar de kosten dramatisch de hoogte injagen. We kunnen allemaal ons hoofd in het zand steken maar tot je de fundamentele problemen aanpakt koop je daar niets mee.”

“De extra kosten voor dit alles zullen bij ons zo’n 25 tot 40 miljoen euro bedragen. We zullen de deur moeten uitgaan om dat te vinden want Red Bull gaat dat verschil niet bijpassen. Dat is ook de reden waarom er veel meer partners op onze wagens terug te vinden zullen zijn. Gelukkig zijn we succesvol en hebben we daardoor goede partners kunnen aantrekken en hebben we ook heel wat prijzengeld verzameld. Wanneer je echter verder naar achter op de grid staat vrees ik dat je deze extra kosten niet kan dekken door het vinden van bijkomende inkomsten,” besluit Horner.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België