logo
 

Terugblik op de Grote Prijs van België 2008

27 augustus 2009 — Zondag wordt de Grote Prijs van België verreden op het circuit van Spa-Francorchamps. De race van vorig jaar was één om niet te vergeten met een legendarisch gevecht tussen Hamilton en Raikkönen. Hier onze terugblik op die Grote Prijs.

De start is altijd één van de spannendste dingen die meteen veel zeggen over de race. Hamilton, die vanaf die pole start, raakt samen met Massa en Raikkönen goed weg, maar achter de 3 rijders krijgen we meteen al incidenten. De Fransman Bourdais rijdt achteraan in op Jarno Trulli.

Ook nog in de eerste ronde raakt Lewis Hamilton eventjes de controle kwijt. Kimi Raikkönen kan doordaar wat tijd winnen en gaat ietsje later zelf voorbij Hamilton. Raikkönen in een anderhalve ronde van 4 naar 1. Hamilton rijdt dan op de 2de stek en Massa op de 3de.

En dat blijft ook lang zo. Ondertussen is wel nog even opschudding met Piquet. Hij moet opgeven na 15 ronden.

Met nog maar 10 ronden te gaan is het verschil tussen Raikkönen (1) en Hamilton (2) nog maar amper 2 seconden, en er is ook regen voorspeld. Met nog 5 ronden te gaan kan de regen nog een bepalende factor spelen.

Op 2 ronden van het einde probeert Hamilton voorbij Raikkönen te gaan, maar ze raken elkaar en Hamilton snijdt zelf een bocht af. Daardoor moet Hamilton even het gaspedaal lossen om Raikkönen opnieuw voor te laten, maar wat later probeert Hamilton het alweer en deze keer lukt het hem. Maar omdat de baan nat ligt is het moeilijk rijden. Raikkönen gaat van de baan maar wint snelheid wanneer hij er terug opkomt. Hamilton rijdt bijna aan op de gedubbelde Nakajima en gaat dus ook eventjes van de baan, Raikkönen rukt zo weer op naar de 1ste plaats. Maar 10 seconden later spint Kimi Raikkönen rond z’n as en daar kan Hamilton erweer voorbijgaan. Later parkeert Raikkönen zelf nog z’n wagen in de muur en zo is hij de overwinning kwijt.

Lewis Hamilton wint daardoor maar er staan vraagtekens achter de inhaalmanoevre bij de start/finish. Later krijgt Hamilton nog 25 seconden straftijd voor het inhaalmanoevre. Zo krijgt Felipe Massa alsnog de zege cadeau.

image

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van België

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië