Terugkeer Frankrijk op F1-kalender steeds onwaarschijnlijker

22 mei 2012 — Frankrijk staat in 2013 opnieuw op de F1-kalender, of toch ten laatste tegen 2014, dat was de boodschap die we tot enkele weken geleden vanuit Frankrijk te horen kregen. Vandaag de dag lijkt de terugkeer steeds onwaarschijnlijker te worden.

Enkele weken geleden lieten we reeds verstaan dat een mogelijke terugkeer van Frankrijk op de F1-kalender sterk zou afhangen van de verkiezingsuitslag. Indien Sarkozy langer president van Frankrijk zou blijven, dan was de kans erg groot. Indien Sarkozy de verkiezingen zou verliezen, wat uiteindelijk ook gebeurde, dan werd een terugkeer op de F1-kalender erg onwaarschijnlijk.

Er werd immers voorgesteld om de GP van Frankrijk en de GP van België afwisselend te laten doorgaan, waarbij Frankrijk normaal in 2013 op de F1-kalender zou staan en België vervolgens opnieuw in 2014. De onderhandelingen verliepen echter niet zo vlot als gepland en sowieso zou bij voorkeur de deal rond moeten geweest zijn voor de verkiezingen. Dat was echter niet het geval en wanneer Sarkozy de verkiezingen zou verliezen gaf bijna niemand de terugkeer van Frankrijk nog een kans.

Het is ook de situatie waarin we ons vandaag bevinden. Dat mag ook blijken uit de uitlatingen van Valerie Fourneyron, de nieuwe Franse minister van sport.

“De jongste tijd worden de inspanningen serieus verminderd,” aldus Valerie Fourneyron tegenover RMC. “Sinds 2008 vindt er geen GP van Frankrijk meer plaats. We hebben er op zich niets op tegen, maar men moet weten of de overheid eventuele tekorten van de organisatie wel op zich moet nemen.”

Bij de nieuwe regering zijn ze ook niet te vinden voor het organiseren van een GP van Frankrijk in Le Castellet. De vooral sociaal geïnspireerde regering is meer te vinden voor Magny Cours.

“Er is geen garantie dat we volgend jaar een F1-race zullen hebben,” besluit de minister van sport.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België