“Terugkeer naar V10 of V12-motoren zou maatschappelijk niet aanvaard worden”

08 maart 2017 — Volgens FIA-president Jean Todt is het geen goed idee om in de Formule 1 terug te keren naar de V10 of V12-motoren. De maatschappij zou een terugkeer naar deze oudere technologie niet aanvaarden.


Sinds de introductie van de huidige generatie V6-turbomotoren klagen de fans over het motorgeluid. De F1-bolides spreken door de stillere motoren minder tot de verbeelding.

Er werd al veel ondernomen en geprobeerd om het motorgeluid te verbeteren maar echt veel luider zijn de motoren nog niet geworden. Er werd al meermaals geopperd om terug te keren naar de veel luidere V10 of V12-motoren maar dat is volgens FIA-president Jean Todt geen goed idee.

“Het zou niet aanvaard worden door de maatschappij,” aldus Todt. “We runnen een organisatie die door de wereldwijde samenleving wordt bekeken. De wereldwijde samenleving zou zoiets niet aanvaarden.”

Naast maatschappelijk onverantwoord zou een terugkeer naar de ‘oude’ motoren ook niet gesteund worden door de constructeurs.

“Ik ben er van overtuigd dat heel wat constructeurs niet akkoord zouden gaan indien we zouden beslissen om 10 jaar terug in de tijd te gaan. Ik ben er van overtuigd dat drie van de vier constructeurs de Formule 1 zouden verlaten.”

Volgens Todt is stabiliteit ook een factor die een belangrijke rol van betekenis speelt bij het aan boord houden van de constructeurs.

“We weten dat stabiliteit essentieel is. Eerst en vooral om zo veel mogelijk concurrentie te verkrijgen en anderzijds ook om de investeringen te beschermen. Je kan niet ieder jaar in nieuwe technologie investeren. Het is financieel niet haalbaar en we klagen nu al over wat de Formule 1 kost, een kost die absurd is.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België