“Terugkeer van Michelin zou niet goed zijn voor de Formule 1”

14 mei 2015 — Bernie Ecclestone ziet een terugkeer van Michelin in de Formule 1 niet meteen zitten.


Michelin-motorsportbaas Pascal Couasnon liet deze week verstaan dat de Franse bandenfabrikant een eventuele terugkeer in de Formule 1 overweegt, maar dan wel onder specifieke voorwaarden (Lees: Michelin overweegt comeback in de Formule 1). Couasnon liet verstaan dat Michelin zich bij een volgende tender, waarin de nieuwe bandenleverancier van de Formule 1 wordt toegewezen, eventueel kandidaat zou stellen en dat het haar voorstellen dan op tafel wil leggen.

“Tijdens de volgende tender voor de rol van bandenleverancier in de Formule 1 zullen we onze voorstellen presenteren. Vervolgens is het het probleem van Bernie Ecclestone en de FIA,” zei Pascal Couasnon.

Maar Bernie Ecclestone lijkt niet meteen een voorstander te zijn van een terugkeer van Michelin. Ongetwijfeld ligt het debacle van tijdens de GP van de Verenigde Staten uit 2005 daarvoor mee aan de basis. Bernie Ecclestone probeerde reeds jarenlang met de Formule 1 door te breken in Amerika. In 2005 kwamen echter maar zes F1-bolides aan de start omdat de teams op Michelin-banden uit veiligheidsoverwegingen niet deelnamen aan de race.

“Momenteel doorstaat Pirelli een fase waarin ze perfect weten wat ze willen. Het is voor hen enorm moeilijk want wanneer ze banden maken die iets te dicht bij de limiet ligt dan weten we dat ze daarvoor gelyncht worden. Maar ondertussen zijn ze er wel toe bereid,” zegt Ecclestone tegenover Autosport.

Volgens Couasnon zijn de banden te zacht vandaag de dag en kunnen de rijders hun ware talent niet tonen. Michelin zou dan ook hardere banden maken, maar daar is Bernie Ecclestone geen voorstander van.

“Michelin zou simpelweg een steenharde band maken die men in januari op de wagens kan monteren en er pas in december opnieuw moet afhalen. Ze willen zich immers niet in een positie bevinden waarin ze bekritiseerd kunnen worden. Indien het momenteel echt een vraagteken is of Mercedes wel wint, dan zou men die onzekerheid meteen volledig wegnemen. Het zou net worden wat we niet willen,” aldus Ecclestone.

“Ze zijn tegen alles waarom wij Pirelli gevraagd hebben en waarvoor Pirelli de moed had om het te doen. We wensten verdomd goeie races. Wanneer we over een steenharde band beschikken dan kunnen we dat vergeten.

Michelin zou ook alleen maar een comeback in de Formule 1 willen maken indien de 18-inch banden in de Formule 1 geïntroduceerd worden, opnieuw iets waarvan Bernie Ecclestone geen fan is.

“Ik hou er niet van, ze zien er verschrikkelijk uit. We willen dat onze wagens er agressief en als een racebolide uitzien.”

“Pirelli doet steeds waarom we vragen. Indien we 18-inch banden zouden willen, dan kunnen ze daar ook voor zorgen. We veranderen echter zaken die we niet moeten veranderen en zaken die we moeten veranderen, die veranderen we momenteel niet. Momenteel moeten we de banden niet veranderen want ze werken goed,” besluit de F1-baas.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België