Toekomst GP van de USA plots onzeker

11 november 2015 — De GP van de USA en de toekomst ervan op de F1-kalender is plots onzeker.


Enkele weken geleden werd de GP van de USA nog geteisterd door de hevige regen veroorzaakt door orkaan Patricia. Een groot deel van het raceweekend op het Circuit of The Americas in Austin viel daardoor in het water en de organisatoren verloren een deel inkomsten en moesten omwille van de hevige regen extra kosten maken. Toch is dat niet de oorzaak waarom de GP van de USA nu plots bedreigd wordt.

Texas heeft immers aangekondigd dat het de subsidies voor het Circuit of The Americas met zo’n 20 procent terugschroeft. In 2012, 2013 en 2014 ontving het circuit voor zo’n 25 miljoen dollar subsidies, maar dit jaar worden de subsidies teruggeschroefd tot zo’n 19,5 miljoen dollar.

De overeenkomst voor een subsidie van 25 miljoen dollar werd enkele jaren geleden bewerkstelligd en was gebaseerd op de economische bijdrage van de F1-race voor Texas. De controle over de subsidie is overgedragen naar een andere beheerder en die concludeert na een aangepaste berekening dat de subsidie met 5,5 miljoen dollar verlaagd kan worden.

Bij het Circuit of The Americas zijn ze onaangenaam verrast en het is door het verlagen van de subsidie hoogst onzeker dat de GP van de USA op de F1-kalender blijft. Met Bernie Ecclestone is immers overeengekomen dat er een organisatievergoeding van 25 miljoen dollar wordt betaald.

“We zijn koud gepakt,” aldus Bobby Epstein, de baas van het Circuit of The Americas. “Niemand zag dit aankomen. De grote vraag is nu of de race nog zal terugkeren?”

F1-baas Bernie Ecclestone is eveneens pessimistisch.

“Indien het veranderd is, dan zal het moeilijk worden om in Austin te blijven racen,” aldus Ecclestone.

Enkele dagen geleden was er nog het bericht dat men druk bezig was om nog een extra race in Noord-Amerika op de F1-kalender te krijgen (Lees: Binnenkort nog een F1-race in Noord-Amerika?).

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België