Toto Wolff geeft een woordje uitleg bij de winnende strategie van Mercedes in Spanje

16 mei 2017 — Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, geeft aan dat het tijdstip waarop de Virtual Safety Car-periode werd ingeroepen uitstekend in de plannen paste van de strategie die het team gebruikte bij Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel klopte Hamilton in de race naar de eerste bocht maar de Engelsman kon het tempo van de Ferrari-rijder goed bijhouden. Terwijl Vettel de pits binnenkwam voor een nieuw setje van de zachte banden ging Hamilton nog een tijdje door alvorens te veranderen naar de medium compound. Bottas bleef het langste op de baan en kon zo Vettel nog een paar ronden ophouden voordat hij de pits binnenreed voor vers rubber.

Na het akkefietje tussen Vandoorne en Massa in ronde 34 kwam er een Virtual Safety Car en dat was volgens Toto Wolff het sleutelmoment van de race.

“Het initiële plan was om eerst naar de medium banden te gaan en naar het einde toe de zachtere compound te gebruiken om aan te vallen. Toen kwam echter de Virtual Safety Car en dat kwam ons goed uit. We besloten om het tegenovergestelde te doen van Vettel en we wachtten tot het ‘magische moment’ dat we dachten dat de VSC-procedure zou stoppen om Lewis binnen te roepen. Op die manier kon Sebastian niet meer reageren.”

Wolff geeft ook wel toe dat ze bij Mercedes nog wel wat bang waren dat Ferrari Vettel nog zou binnenroepen voor een zacht setje banden zodat hij nog een laatste aanval zou kunnen doen.

“Op het einde was het een beetje een dubbeltje op zijn kant want je wil natuurlijk het verschil groot genoeg houden maar je moet ook zorgen dat de banden het nog 32 ronden uithouden. Het was gewoon een combinatie van teamwerk, strategie en de rijkunsten van Lewis.”

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België