Toto Wolff: “Hamilton verloor de race door een software glitch”

25 maart 2018 — Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft Lewis Hamilton de GP van Australië deels verloren door een software glitch.

Lewis Hamilton en Mercedes leken lange tijd de race te controleren, tot het moment waarop de virtuele safety car-fase ontstond. Hamilton had zijn pitstop reeds afgewerkt terwijl Vettel handig gebruik maakte van de virtuele safety car om zijn pitstop af te werken en minder tijd te verliezen.

Vettel kwam vlak voor Hamilton op de baan. Hamilton begreep niet dat Vettel voor hem op de baan was gekomen en schreeuwde het uit over de boordradio. Tijdens het restant van de race slaagde Hamilton er niet meer in om Vettel te passeren.

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft een software glitch bijgedragen tot het verliezen van de race.

“Ik denk dat we een softwareprobleem hadden met de VSC delta, met een bijzondere omstandigheid waarbij een deel van de wagens tegen hoge snelheid reed en een ander deel tegen lage snelheid,” aldus Toto Wolff tegenover ‘Sky Sports’.

“De kloof die we nodig hadden werd foutief berekend door de systemen. De manier waarop de algoritmen ingesteld stonden, de manier waarop de computer geprogrammeerd was, we hadden altijd groen licht en de kloof zou groot genoeg moeten geweest zijn. Vervolgens zagen we op de tv-beelden dat dit niet het geval was.”

Volgens Wolff komt het verlies hard aan en dat zagen we ook aan de lichaamstaal van Hamilton die na de race niet onmiddellijk uit zijn wagen wenste te stappen.

“Het is altijd zeer pijnlijk wanneer je een race controleert en je vervolgens verliest maar je weet niet waarom,” aldus Wolff. “Het gebeurt zeer zelden in de datawereld van de Formule 1. We gaan nu erg diep graven en zoeken waar het probleem lag.”

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België