Toto Wolff: “Ik begrijp Hamilton maar ik word er schizofreen van”

28 november 2016 — Mercedes-motorsportbaas was niet te spreken over het feit dat Hamilton meermaals instructies van het team negeerde. Wolff liet weten dat hij er nog eens over moet nadenken of er gevolgen zullen zijn voor de Brit, al toonde hij echter ook begrip voor de situatie waarin Hamilton verkeerde.


“Ik ben een beetje schizofreen momenteel,” zei Toto Wolff na de race tegen ‘Sky Sports F1’. “Er is de controlefreak in mij als teamleider die zegt dat we regels hebben en dat iedereen die regels moet gehoorzamen. Ze hebben er immers voor gezorgd dat we staan waar we vandaag staan.”

“Tegelijkertijd is er echter ook de racer in mij en heb ik me de vraag gesteld: ‘Wat zou ik zelf doen?’. Lewis had twee keuzes. Ofwel wegrijden met heel wat voorsprong en tonen dat hij de beste racer is, of tempo minderen en Rosberg ophouden en dat is wat hij besloot om te doen.”

Toto Wolff werd vervolgens de vraag gesteld waarom Mercedes het nodig vond om haar te mengen in de race en de titelstrijd.

“We zouden hen zomaar kunnen laten racen en niets van regels hanteren maar dat zou tot gevolg hebben dat we minder races winnen en wereldtitels zouden verliezen,” antwoordde Wolff gevat. “Er is ook een filosofie die we al heel het seizoen hanteerden en dat is dat we ons niet zouden bemoeien zo lang we een race-overwinning kunnen garanderen. Nu hadden we een situatie waarin we een race konden verliezen.”

Toto Wolff verwijst daarmee naar Sebastian Vettel die op de superzachte band bij momenten zo’n twee seconden per ronde sneller was dan Hamilton en Rosberg. Hij naderde erg snel op het rijdersduo van Mercedes en volgens de berekeningen van Mercedes zou Vettel de race zelfs met enige voorsprong gewonnen hebben indien Hamilton zijn tempo niet verhoogde.

Tot slot werd er nog even teruggekomen op het moedwillig trager rijden en ophouden van Nico Rosberg door Hamilton.

“Christian Horner was met dat idee gekomen in de aanloop naar het raceweekend. Hij heeft dus de instructies van Christian gevolgd. Misschien wil Lewis voor hem rijden,” probeerde Wolff de situatie met een half grapje enigszins te ontmijnen.

De Red Bull-teambaas had inderdaad enkele dagen voorafgaand aan het raceweekend in Abu Dhabi gesuggereerd dat Hamilton eventueel Rosberg kon proberen ophouden om zo wagens tussen hemzelf en Rosberg te krijgen. Hamilton liet toen in een reactie weten dat hij zo’n ‘vuil spelletje’ niet zou spelen. Wat er daadwerkelijk gebeurde weten we ondertussen ...

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België