Toto Wolff: “Voorgestelde parc fermé-regels zijn een blik met wormen”

08 juni 2019 — Mercedes-motorsport-baas Toto Wolff is geen voorstander van de voorgestelde parc fermé-regels die vanaf het seizoen 2021 zouden gelden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op


Eerder deze week raakte bekend dat er vanaf 2021 tijdens een volledig raceweekend parc fermé-regels zullen geleden. Vanaf dat de wagens op vrijdag gehomologeerd zijn mogen er geen nieuwe onderdelen gemonteerd zijn die tijdens de kwalificatie of race gebruikt worden.

Wel mogen er eventueel nieuwe onderdelen uitgetest worden, maar wat de kwalificatie of de race betreft moet de wagen identiek zijn aan de gehomologeerde versie van de wagen.

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff kan je de nieuwe parc fermé-regels het best vergelijken met een doos vol wormen. Teams en rijders zullen volgens Toto Wolff immers voor heel wat onaangename verrassingen komen te staan.

"We zijn geen fan van een parc fermé dat geldt van vrijdag tot zondag," aldus Toto Wolff op vrijdag. "Er is geen raceklasse in de wereld die je niet toestaat om tijdens een weekend aanpassingen te doen en ik vind ook niet dat de Formule 1, de koningsklasse van de autosport, ermee moet beginnen.

Toto Wolff vreest dat er door de nieuwe parc fermé-regels veel meer bestraffingen zullen uitgedeeld worden, iets dat niet zinvol is. Bovendien zullen de teams veel meer tijd en energie steken in onderzoek en ontwikkeling weg van het circuit, weg van de toeschouwers.

"Je opent een blik met wormen, met bestraffingen. Wagens zullen immers in de muur belanden en je zal die wagens opnieuw moeten opbouwen."

"Het idee van meer variabiliteit, meer onvoorspelbaarheid, meer wagens die stuk gaan, we gaan het tegenovergestelde bereiken."

"We zullen meer tijd en ontwikkeling doorbrengen in de virtuele wereld, meer wagens op de testbank zodat we zeker weten dat ze heel blijven omdat je ze tijdens de drie dagen niet uit elkaar mag halen."

"Ik vind niet dat dit allemaal aangepast moet worden. Er zijn heel wat aspecten aan de reglementswijzigingen die zinvol zijn, maar dit niet," besloot de Mercedes-motorsportbaas.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België