Twaalf rijders krijgen waarschuwing na crash bij herstart GP van Toscane!

14 september 2020 — Niet minder dan twaalf (!) rijders hebben na afloop van de GP van Toscane van de stewards een waarschuwing gekregen voor de crash bij de herstart na een safety car-fase.

Na de dramatische herstart waarbij vier rijders crashten (Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen en Nicholas Latifi) wezen heel wat rijders met de vinger naar Valtteri Bottas die op dat moment in de race aan de leiding reed en het tempo bepaalde. Bottas zelf was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust en zei dat hij gewoon laat op het gas ging om zijn positie te beschermen.

Het was inderdaad zo dat Bottas erg laat vol op het gas ging na het van de baan gaan van de safety car maar als raceleider heeft hij daar het recht toe en de stewards gaven hem daarin gelijk. Bovendien hield Bottas er een redelijk constant tempo op na en waren het de rijders verderop in het pak die plots versnelden alsof ze al over start-finish gereden waren.

De stewards gaven na afloop van de race maar liefst twaalf rijders een waarschuwing, dit nadat ze gesproken hadden met verschillende rijders alsook afgevaardigden van de teams. Daarnaast werden ook heel wat beelden en telemetriegegevens bekeken.

Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, George Russell, Alex Albon, Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, Nicholas Latifi, Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Lando Norris, Esteban Ocon en Sergio Perez kregen een waarschuwing.

“De stewards zijn tot het besluit gekomen dat het incident werd veroorzaakt doordat de vermelde rijders inconsistent aan het gas geven en remmen waren en dat vanaf de laatste bocht tot op het rechte stuk,” zo luidt het in een mededeling van de stewards.

De stewards erkennen dat het op Mugello niet eenvoudig is om een herstart te maken en dat een rijder altijd een voordeel uit deze situatie tracht te halen. Ze benadrukken dat de rijders steeds voorzichtig moeten zijn bij een herstart.

Uiteindelijk werd beslist om enkel waarschuwingen te geven omdat er geen ‘hoofdschuldige’ kon aangeduid worden. Wel volgt er nog een fijne mededeling voor Valtteri Bottas die volgens veel rijders de veroorzaker was.

“De bestuurder van de wagen met het startnummer 77 (Bottas) en de andere rijders die niet vernoemd zijn hebben voldaan aan de reglementen. De wagen met startnummer 77 had het recht om, zoals de regels het stipuleren, het tempo te bepalen.”

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België