Twee Amerikaanse F1-teams op de startgrid in 2016?

16 juli 2015 — Krijgen we volgend jaar twee Amerikaanse F1-teams op de startgrid van de Formule 1?


Met het Haas F1 team krijgen we volgend jaar normaal gesproken het eerste volledig Amerikaans F1-team op de startgrid. Haas werkt op technisch vlak samen met Ferrari en is al geruime tijd haar F1-debuut aan het voorbereiden. Maar het zou nu plots kunnen dat we twee Amerikaanse teams in de Formule 1 krijgen, zo bericht motorsport.com.

Een groep Amerikaanse investeerders zou immers een bestaand F1-team willen overkopen. James Carney, een geldschieter uit New York en zakenman Tavo Hellmund uit Austin zouden aan het hoofd staan van de groep investeerders.

Hellmund is de persoon achter de ontwikkeling van het Circuit of the Americas waarop de Formule 1 terugkeerde naar Amerika. Het was ook Hellmund die mee voor die comeback zorgde door een overeenkomst met F1-baas Bernie Ecclestone te sluiten. Ook bij de terugkeer van de Formule 1 naar Mexico was hij betrokken.

Hellmund en Carney konden niet bereikt worden om commentaar te geven, maar een vertegenwoordiger van Carney bevestigde wel dat er interesse was, zonder te zeggen in welk team.

Volgens bronnen zou het daarbij echter over het Manor F1 team gaan. De renstal werd begin dit jaar maar net van een ondergang gered door Stephen Fitzpatrick, de oprichter van Ovo Energy.

Er zouden echter vooral bekommernissen zijn omtrent het prijzengeld. Het reglement bepaalt immers dat enkel de eerste tien teams aanspraak maken op een deel van het prijzengeld. Momenteel zijn er slechts tien teams, maar daar komt volgend jaar met de komst van het Haas F1 team echter verandering in.

Er zou vanaf dan immers opnieuw één team naast de boot vallen. Wel zou het Manor F1 team minstens tot en met 2017 verzekerd zijn van prijzengeld. Het reglement bepaalt immers ook dat een team tijdens een periode van drie jaar minstens twee keer in de top tien moet weten te eindigen alvorens er aanspraak kan gemaakt worden op prijzengeld.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België