Mick Schumacher: “Ongelooflijk dat ik mijn debuut in Duitsland mag maken”

29 september 2020 — Tijdens de eerste oefensessie voor de GP van de Eifel zal Mick Schumacher voor het eerst een oefensessie in de Formule 1 mogen afwerken. De 21-jarige Mick is uiteraard zeer blij dat hij dat voor eigen publiek mag doen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mick Schumacher (@mickschumacher) op

“Ik ben zeer blij met de kans die ik krijg om deel te nemen aan een oefensessie,” zegt Mick Schumacher in een reactie op de aankondiging dat hij zal deelnemen aan de eerste oefensessie van de GP van de Eifel.

“Het feit dat mijn eerste deelname aan een F1-raceweekend plaatsvindt op de Nürburgring en voor mijn thuispubliek maakt dit moment alleen maar specialer.”

Schumacher bedankte Alfa Romeo en Ferrari voor de kans die hij krijgt. Op woensdag volgt een voorbereidende test in Italië, waarna hij zich zo goed mogelijk verder wil voorbereiden voor de oefensessie op de Nürburgring.

“Ik wil Alfa Romeo Racing en de Ferrari Driver Academy bedanken voor deze kans om opnieuw F1-lucht te kunnen opsnuiven en dat anderhalf jaar na onze gemeenschappelijke test in Bahrein,” aldus Schumacher.

“De komende tien dagen ga ik mezelf zo goed mogelijk voorbereiden zodat ik zo goed mogelijk werk kan verrichten voor het team en belangrijke data voor de rest van het raceweekend kan verzamelen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumacher

Max Verstappen: “Lewis Hamilton werd veel te hard gestraft”

29 september 2020 — Volgens Max Verstappen moeten de stewards bij het toekennen van strafpunten in de toekomst een duidelijker onderscheid maken tussen fouten van de rijder en fouten van het team.

Verstappen was het na afloop van de GP van Rusland duidelijk niet eens met de bestraffing die Lewis Hamilton kreeg. De Brit kreeg voor twee ‘gevaarlijke’ proefstarts immers een dubbele tijdstraf van vijf seconden en twee strafpunten op zijn licentie.

“Wanneer je een crash veroorzaakt dan is het uiteraard anders, maar de bestraffing die Lewis kreeg was al pijnlijk genoeg,” aldus Verstappen, die zijn uitspraken deed voordat de stewards beslisten om de twee opgelegde strafpunten opnieuw te schrappen en Mercedes een boete op te leggen van 25 000 euro.

“Ik weet niet hoeveel strafpunten hij ervoor krijgt, twee punten? Dat is erg hard, hij staat nu op 10 strafpunten. Het is niet correct, de plaats waar hij stopte, maar om daarvoor strafpunten te krijgen is ook niet correct.”

“Hij werd al voldoende bestraft door de bestraffing die hij tijdens de race kreeg, ik vind dan ook niet dat je daarvoor ook nog eens strafpunten moet krijgen.”

Door het schrappen van de twee opgelegde strafpunten heeft Lewis Hamilton nu in totaal acht strafpunten. Wanneer een rijder twaalf strafpunten verzamelt in twaalf maanden wordt hij een race geschorst.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMax VerstappenMercedesRed Bull

Mattia Binotto: “Upgrades in Rusland brengen Ferrari in de juiste richting”

29 september 2020 — Volgens Ferrari-teambaas Mattia Binotto hebben de upgrades die Ferrari tijdens het raceweekend in Rusland introduceerde duidelijk gewerkt.

Het was een eerder beperkt pakket met updates dat Ferrari op haar SF1000 introduceerde. Desondanks slaagde het erin om toch enige vooruitgang te boeken. Charles Leclerc finishte de race als zesde, een duidelijke verbetering tegenover de voorbije races.

“Wanneer ik het weekend in één woord moeten samenvatten dan is dat ‘vooruitgang’. Toch op zijn minst vergeleken met de voorbije races,” blikt Binotto terug op het voorbije raceweekend.

“We waren in staat om ons te verbeteren op het vlak van competitiviteit en het resultaat tijdens de race.”

“De aerodynamische verbeteringen die we naar Sochi meebrachten waren op het vlak van performance niet radicaal maar ze hebben ons wel in de juiste richting gewezen wat betreft de ontwikkeling van de wagen.”

“Wanneer de verschillen in het middenveld zo klein zijn dan heb je niet veel nodig om posities goed te maken. We moeten deze positieve trend aanhouden tijdens de volgende race op de Nürburgring.”

Ondanks de positieve signalen beseft Binotto echter ook dat een deel van de vooruitgang toe te schrijven is aan de karakteristieken van het circuit in Rusland.

“Ik denk dat we op circuits zoals Sochi een betere balans met de wagen hebben,” aldus de Ferrari-teambaas.

“Laat ons hopen dat we opnieuw wat competitiviteit gevonden hebben die op zijn minst onze twee rijders in de toekomst in staat stelt om voor betere posities te strijden.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercSebastian VettelFerrari

Mick Schumacher mag op de Nürburgring zijn ‘F1-debuut’ maken

29 september 2020 — Ferrari heeft in een persbericht bekendgemaakt dat Mick Schumacher tijdens het raceweekend op de Nürburgring, wanneer de GP van de Eifel wordt verreden, tijdens de eerste oefensessie in actie zal komen voor Alfa Romeo Racing.

Het zat er al enige tijd aan te komen dat Mick Schumacher zijn eerste officieel optreden tijdens een F1-raceweekend zou maken. De 21-jarige zoon van zevenvoudig F1-kampioen Michael Schumacher staat momenteel aan de leiding van het Formule 2-kampioenschap, een belangrijke opstapklasse richting de Formule 1.

Mick Schumacher maakt deel uit van de Ferrari Driver Academy, net als Callum Ilott en Robert Shwartzman die eveneens uitkomen in de Formule 2. Alledrie krijgen ze nu van Ferrari een kans om zich tijdens een oefensessie van een F1-raceweekend in de kijker te rijden en te bewijzen.

Daar waar Mick Schumacher bij Alfa Romeo in een F1-bolide zal stappen, stapt Callum Ilott op de Nürburgring in de F1-bolide van het Amerikaanse Haas F1 team. Robert Shwartzman zal tijdens het raceweekend in Abu Dhabi in een F1-bolide mogen stappen, van de Rus is nog niet geweten bij welk team dat zal gebeuren.

Op woensdag zullen de drie Ferrari-juniors een test afleggen op het circuit van Fiorano. Schumacher, Ilott en Shwartzman zullen dan in de Ferrari F1-bolide uit 2018 stappen. Voor Shwartzman zal het zijn allereerste test in een F1-bolide zijn, Ilott en Schumacher kregen eerder al een testgelegenheid tijdens een zogenaamde in-season test.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumacher

Hamilton: “De FIA verandert de regels om het spannend te houden”

29 september 2020 — Lewis Hamilton heeft het gevoel dat de FIA de regels aanpast om de races spannend te houden. In Sochi kreeg de wereldkampioen tien seconden aan tijdstraffen die hem uiteindelijk de overwinning zouden kosten.

Op weg naar de startgrid van de GP van Rusland afgelopen weekend maakte Lewis Hamilton twee proefstarts buiten de zones die FIA-racedirecteur Michael Masi had aangeduid en dat leverde hem twee tijdstraffen op van telkens vijf seconden. De wereldkampioen wist zich nog terug tot op het podium te knokken maar de zege moest hij aan teamgenoot Valtteri Bottas laten.

Na de race reageerde Hamilton op de tijdstraffen door te stellen dat men hem probeert af te remmen en omschreef hij de straffen als belachelijk. Maar toch liet de Brit weten dat hij zich niet persoonlijk geviseerd voelt maar dat hij denkt dat men door het aanpassen van de regels de races spannend wil houden.

“Ik denk niet per se dat het voor mij is,” staat te lezen op ‘Motorsport.’ “Ik denk dat de meeste teams, als ze vooraan racen, duidelijk veel aandacht trekken.”

“Alles wat we op onze auto hebben wordt gecontroleerd, en dubbel gecontroleerd en driedubbel gecontroleerd.”

“Ze veranderen de regels, zoals de motorstanden, veel dingen die in de weg staan om het racen spannend te houden, neem ik aan.”

“Ik weet niet of de regels, in termen van wat er vandaag is gebeurd, er iets mee te maken hebben, maar natuurlijk voelt het zo aan.”

“Het voelt alsof we tegen de stroom vechten, maar het is oké. Het is niet zo dat ik nog nooit tegenslag heb gehad.”

“Dus we houden ons hoofd naar beneden en blijven vechten en proberen het beter en schoner te doen. Brandschoon, zoals ik al eerder zei.”

De twee strafpunten die Hamilton aanvankelijk op zijn superlicentie had gekregen werden uiteindelijk kwijtgescholden en vervangen door een boete van vijfentwintigduizend euro voor het Mercedes F1 team.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: FIALewis HamiltonMercedes

Mercedes: “We wisten dat de stewards de situatie met Hamilton niet leuk zouden vinden”

29 september 2020 — In zijn terugblik op de Russische GP geeft Andrew Shovlin van Mercedes toe dat ze bij Mercedes al vlug beseften dat Lewis Hamilton door zijn proefstarts mogelijk bestraft zou worden.

Volgens Shovlin is wat Hamilton deed, proefstarts uitvoeren, een erg normale zaak. Alle rijders doen het en ze proberen een zo goed mogelijke en representatieve proefstart uit te voeren voor het echte werk dat even later zal volgen.

“Op sommige circuits is er een vak geschilderd en moet je het daar doen,” trachtte Andrew Shovlin een uitleg te geven voor de twee ‘incidenten’ waarvoor Hamilton telkens een tijdstraf van vijf seconden kreeg.

“Op andere circuits is er een algemene plaats waar het wordt gedaan. Vaak is het ook zo dat als er veel rubber ligt, dat het dan niet echt representatief voor de startgrid is.”

“De rijders en engineers zoeken dan een plaats waar het gripniveau representatiever is voor wat je op de startgrid mag verwachten. Het enige wat Lewis vroeg was of hij wat verder mocht gaan.”

“We beseften niet hoe ver hij zou gaan. Het draait echter gewoon rond het vinden van een baanoppervlak dat gelijkaardig is aan waarop je zal starten.”

Toen Mercedes besefte hoe ver Hamilton was gereden en waar hij zijn proefstarts had gedaan besefte het team dat Hamilton mogelijk door de stewards geviseerd zou worden.

“We hadden de eerste proefstart niet gezien. Vervolgens zagen we de tweede proefstart en dachten we: ‘Dat gaan ze niet leuk vinden’,” blikt Shovlin terug op de proefstarts van Hamilton.

“We vonden het niet gevaarlijk. Toen we de opmerking zagen dat het aan de rechterkant was gebeurd koesterden we de hoop dat hij er zonder bestraffing vanaf zou komen.”

“Toen we echter de positie van de wagen zagen dan was het niet echt een verrassing dat ze het niet leuk vonden. Geen idee of andere teams het gemeld hebben, of dat de FIA of de stewards het zelf gezien hebben.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Geld besparen tijdens het winkelen en F1journaal.be steunen?

29 september 2020 — Iedereen bespaart graag geld en daarbij willen we je uiteraard graag helpen. Maar tegelijkertijd kan ook jij ons helpen.


Collishop, de gekende non-food winkel van de Colruyt Groep, houdt momenteel een grote uitverkoop omdat de winkel er binnenkort mee ophoudt. Je krijgt momenteel maar liefst 50% korting op het volledige assortiment.

Wil je tegelijkertijd F1journaal.be steunen?

Klik op deze link en plaats je bestelling.

Zo krijgen wij een kleine vergoeding waarmee je F1journaal.be steunt. Op die manier kunnen wij blijven investeren in de website en de dagelijkse werking onderhouden.

Ook via onderstaande webshops kan je F1journaal.be steunen door op de link te klikken en vervolgens je bestelling te plaatsen.

- Amazon.de: klik hier
- Amazon.nl: klik hier
- Collect & Go: klik hier
- Coolblue: klik hier
- Bol.com: klik hier
- Mediamarkt.be: klik hier
- Vandenborre.be: klik hier
- Fnac.be: klik hier
- Torfs.be: klik hier
- De Bijenkorf: klik hier
- Takeaway.com: klik hier
- Foodbag: klik hier
- Sarenza: klik hier
- JBC: klik hier
- Hunkemöller: klik hier
- Adidas.be: klik hier

Wij van F1journaal.be danken jullie alvast voor de steun.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

Felle kritiek op sociale media na verkiezing van Max Verstappen als ‘Driver of The Day’

28 september 2020 — Max Verstappen werd tijdens de GP van Rusland door de 'F1-fans' verkozen tot 'Driver of the Day' en dat leidde op de sociale media tot felle kritiek op de verkiezing.

Het is niet de eerste keer dat er na een verkiezing van een specifieke rijder op de sociale media serieus vragen gesteld worden over de eerlijkheid en het nut van de verkiezing. Zo werd ooit een Robert Kubica tijdens een race verkozen tot ‘Driver of the Day’ terwijl de Pool gewoon wat achteraan had rondgereden.

Vermoedelijk gebeurde dit na een specifieke actie die op touw was gezet op het internet. Opmerkelijk genoeg volgde daags nadien een rechtzetting door de Formule 1 maar de kritiek op de verkiezing laait ook nu weer op.

Tijdens de GP van Rusland werd Max Verstappen verkozen tot ‘Driver of The Day’ maar de neutrale F1-fan vond dit blijkbaar maar niets. Volgens verschillende fans waren er duidelijk heel wat andere rijders die meer aanspraak maakten op de titel van ‘Driver of The Day’.

Op de sociale media werd dan ook hevig gereageerd op de verkiezing van Verstappen die volgens velen onterecht was en geheel toe te schrijven was aan ‘overijverige’ Nederlandse fans.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandMax VerstappenRed Bull

Michael Masi reageert op uitspraken van Lewis Hamilton: “Iedereen wordt gelijk behandeld”

28 september 2020 — FIA-racedirecteur Michael Masi heeft gereageerd op de insinuaties van Lewis Hamilton dat men (de stewards) alles in het werk zou stellen om hem tegen te houden. Die boodschap werd uiteraard niet enthousiast onthaald door de stewards en de FIA.

Lewis Hamilton was na afloop van de GP van Rusland duidelijk niet te spreken over de dubbele tijdstraf die hij kreeg voor zijn ‘proefstarts’ voorafgaand aan de race. Hamilton deed enkele opmerkelijke uitspraken en daarop heeft FIA-racedirecteur Michael Masi op een rustige maar kordate manier gereageerd.

“Wat mij betreft is het zeer simpel,” vertel Masi in een reactie. “Indien Lewis iets wil ter sprake brengen, zoals ik zowel tegen hem als veel andere rijders al vaak heb gezegd, mijn deur staat altijd open. Ik wil maar al te graag in gesprek over iets gaan.”

“Vanuit het perspectief van de FIA zijn we er ook als regelgever in de sport, zijn we er om de regels te overwaken. We hebben de stewards als een onafhankelijk orgaan om daarover te oordelen.”

“Er was een inbreuk en dan maakt het niet uit of je Lewis Hamilton of één van de andere 19 rijders bent. Indien er een inbreuk op het reglement plaatsvindt dan beoordelen ze die op basis van de feiten die gebeurd zijn. Ik durf ook te zeggen dat ze dat gezien de omstandigheden ook op een eerlijke manier doen en ze houden daarbij rekening met alle belangrijke elementen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: FIALewis Hamilton

Valtteri Bottas heeft een duidelijke boodschap voor zijn criticasters: “F*ck You!”

28 september 2020 — Na het winnen van de GP van Rusland schreeuwde Valtteri Bottas het uit over de boordradio. De Fin had bovendien ook een 'leuke boodschap' voor de mensen die constant kritiek op hem geven.

“To whom it may concern, f*ck you”, die niet mis te verstane boodschap gaf Valtteri Bottas meteen na het winnen van de race mee over de boordradio. Tijdens de persconferentie na afloop van de race volgde wat bijkomende uitleg.

“Er zijn veel mensen die tegen me zeggen dat ik het moet opgeven, maar zo zit ik niet in elkaar. Zoiets zal ik nooit doen. Ik wilde hen dan ook gewoon mijn beste wensen overmaken,” vertelde Bottas.

“Het kwam er zomaar uit. Ik snap dan ook niet dat mensen de behoefte hebben om anderen te bekritiseren”

Bottas kreeg de voorbije weken opnieuw veel kritiek te verwerken omdat hij voorafgaand aan de races vaak verkondigt dat hij zal aanvallen en volop de strijd met Hamilton zal aangaan, maar dat het dan vaak (net) niet lukt.

De Finse teamgenoot van Hamilton put dan ook nieuwe moed uit zijn overwinning in Sochi en wil met veel zelfvertrouwen de rest van het seizoen afwerken.

“Het belangrijkste is dat ik met veel vertrouwen naar iedere race ga en met de gedachte ook dat ik het kan afmaken. Die mindset heb je nodig. Mijn zaterdag was lastig maar ik gaf niet op. Ik bekeek het positief en wist dat er kansen zouden komen. Vandaag kwam het mijn richting uit.”

Ondanks het feit dat de achterstand in het kampioenschap nog steeds 44 punten bedraagt wil Bottas er voor blijven gaan. Met nog zeven races te gaan is er dan ook nog veel mogelijk.

“Ik hoop dat ik mensen kan aanmoedigen om nooit op te geven, dat is immers de grootste fout die je in het leven kan maken.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedes

Charles Leclerc: “Ferrari heeft in Sochi een goede stap vooruit gezet”

28 september 2020 — Ferrari-rijder Charles Leclerc finishte de GP van Rusland als zesde en daar was de Monegask meer dan tevreden mee. Volgens Leclerc heeft Ferrari zelfs een duidelijke stap vooruit gezet.

“Ik ben zeer tevreden over vandaag,” vertelde Leclerc gisteren tegenover de media na afloop van de race. “We hebben gemaximaliseerd en dat is het belangrijkste. Het is een positief weekend voor ons en dat helpt ons op mentaal vlak.”

“Vergeleken met het begin van het seizoen is het moeilijk om tevreden te zijn met een zesde plaats maar het is wat het is.”

Leclerc startte de race na een teleurstellende kwalificatie als elfde maar de race op zondag maakte veel goed voor de Monegask. Volgens Leclerc had een betere gridpositie bovendien geen beter resultaat op zondag mogelijk gemaakt.

“Na de kwalificatie was ik gefrustreerd maar uiteindelijk denk ik dat we tijdens de race geen beter resultaat zouden kunnen behaald hebben, zelfs mits een betere kwalificatie,” aldus Leclerc.

“Ik ben dan ook tevreden met het weekend. Nu moeten we zien te begrijpen wat we anders gedaan hebben zodat het resultaat in vergelijking met bijvoorbeeld Mugello beter was. Het is een goede stap vooruit die we gezet hebben.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercFerrari

VIDEO: Valtteri Bottas heeft een boodschap voor zijn fans na overwinning in Rusland

28 september 2020 — Valtteri Bottas was uiteraard zeer blij met zijn overwinning tijdens de GP van Rusland. De Fin had na afloop van de race dan ook een boodschap voor zijn fans.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedesvideo

Lekte een steward info over de straf van Lewis Hamilton naar de pers?

28 september 2020 — Het lijkt erop dat er een lek was van bij de stewards naar de pers. De Finse zender C-More was voor de officiële mededeling op de hoogte van de straf voor Hamilton terwijl Mika Salo dit weekend als F1-steward aan het werk was.

Als we het Duitse ‘Motorsport-Total’ mogen geloven heeft voormalig F1-rijder Mika Salo informatie over de bestraffing van Lewis Hamilton gelekt naar de Finse pers.

De Finse tv-zender C-More berichtte immers al tien minuten voor de straf werd bevestigd dat de wereldkampioen een tijdstraf van tien seconden zou krijgen.

Een pittig detail is dat het onderzoek naar Hamilton officieel nog helemaal niet afgelopen was toen C-More met het nieuws van de twee tijdstraffen van vijf seconden naar buiten kwam.

Ook werd er gewag gemaakt van vier strafpunten op de licentie van Hamilton, die er uiteindelijk twee werden en ondertussen zelfs kwijtgescholden zijn.

Naar verluidt zou het niet de eerste keer zijn dat voormalig F1-piloot Mika Salo, die vroeger ook gewerkt heeft als TV-commentator, informatie doorspeelt naar de Finse pers.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Red Bull: “Max Heeft er het maximale uitgehaald”

28 september 2020 — Max Verstappen wist in Sochi de tweede plaats weg te kapen en zich tussen de Mercedessen in te nestelen, iets waar zijn teambaas Christian Horner ook opgetogen over was.

Red Bull-teambaas Christian Horner was tevreden over de prestaties van Max Verstappen, die voor de Oostenrijkse formatie het eerste podium ooit scoorde in Rusland.

Op een circuit dat de Red Bull niet echt ligt wist hij toch een tweede plaats te behalen. Zijn teamgenoot Alex Albon wist na een gridstraf omwille van een nieuwe versnellingsbak toch nog een punt uit de brand te slepen.
“De tweede plaats is het maximale waarop we konden hopen en de tijdstraf van Lewis Hamilton heeft ons geholpen. Het was een moeilijke middag met Alex die vertrok van de vijftiende plaats door een gridstraf die het gevolg was van een nieuwe versnellingsbak. Hij verloor veel terrein in de openingsronde maar door de safety car hadden we een ‘gratis’ pitstop.”

“We gaven slechts een plaats toe toen we Alex van de harde, waar hij zich beter op voelde, naar de zachte compound lieten wisselen. Daarna wist hij zich een weg te banen door het veld met een paar mooie inhaalbewegingen.”

“Het team heeft weer een aantal fantastische pitstops uitgevoerd en gedurende zes jaar naar Sochi is dit ons beste resultaat. Met de start op de eerste rij van gisteren en de tweede plaats van vandaag, dus het is geweldig om te vertrekken met een trofee.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

VIDEO: Stevige crash Carlos Sainz bij start GP van Rusland

27 september 2020 — Bij de start van de GP van Rusland ging Carlos Sainz breed in de eerste bocht waarna hij iets te snel langs de oranje bordjes wou rijden en met zijn linker voorwiel tegen de muur reed.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandCarlos Sainz Jr.McLarenvideo

Stewards verminderen bestraffing Lewis Hamilton na afloop van de race

27 september 2020 — De stewards hebben na afloop van de GP van Rusland enige clementie getoond tegenover Lewis Hamilton. Hamilton ziet de opgelegde strafpunten die bij zijn tijdstraf hoorden kwijtgescholden.

Lewis Hamilton kreeg tijdens de GP van Rusland twee tijdstraffen van vijf seconden voor foutief uitgevoerde proefstarts (Hamilton stond telkens op een gevaarlijke plaats). Daarnaast gaven de stewards Hamilton ook in totaal twee strafpunten op zijn superlicentie.

Hamilton zijn totaal aantal strafpunten kwam daarmee op tien strafpunten te staan. Nog twee bijkomende strafpunten en dan zou Hamilton twaalf strafpunten hebben wat betekent dat hij een race schorsing zou moeten uitzitten.

De Brit was na afloop van de race niet te spreken over de bestraffing die hij van de stewards had gekregen. Hamilton insinueerde zelfs dat “men alles probeert om hem tegen te houden”.

Enkele uren na afloop van de race lijken de stewards nu toch van mening te zijn verandert en enige clementie te tonen. De stewards besloten immers om de bestraffing met twee strafpunten ongedaan te maken nadat na afloop van de race bleek dat Mercedes grotendeels mee verantwoordelijk was voor het ‘gevaarlijk gedrag’ van Hamilton.

De stewards kregen te horen dat Hamilton niet uit eigen beweging handelde en voorafgaand aan zijn proefstarts aan het team had gevraagd of hij op die plaats een proefstart mocht uitvoeren. Het Mercedes F1 team gaf daarvoor toestemming en krijgt nu een boete opgelegd van 25 000 euro.

Doordat de twee strafpunten van Hamilton kwijtgescholden werden komt de Brit zijn totaal aantal strafpunten nu op 8 strafpunten. Pas op 17 november komen bij Hamilton twee strafpunten te vervallen. Wanneer een rijder twaalf strafpunten in een periode van twaalf ‘lopende’ maanden verzamelt volgt een race schorsing.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandFIALewis HamiltonMercedes

Lewis Hamilton woest na bestraffing: “Ze proberen alles te doen om mij te stoppen”

27 september 2020 — Lewis Hamilton was na afloop van de GP van Rusland niet te spreken over de dubbele tijdstraf die hij kreeg. De zesvoudig wereldkampioen beschuldigt zelfs de stewards ervan dat ze alles in het werk stellen om hem tegen te werken.

“Wat is er gebeurd? Wat is er gebeurd?!!” schreeuwde Hamilton over de boordradio toen hem verteld werd dat hij een dubbele tijdstraf kreeg. “Waar staat dat in het reglement?”

Hamilton finishte ondanks de dubbele tijdstraf alsnog als derde op het podium maar het gezicht van Hamilton sprak boekdelen. Vragen van Johnny Herbert over de tijdstraf ontweek hij enigszins.

“Het maakt niet uit wat er voor de race gebeurd is. Het is gebeurd,” aldus een gefrustreerde Hamilton. “Het was niet mijn allerbeste dag, maar het is nu eenmaal zo.”

“Ik heb tijdens de race niet veel gedaan, gewoon mijn positie wat aangehouden. Mijn felicitaties uiteraard voor Valtteri en zijn overwinning.”

Echt meevieren met Bottas op het podium deed Hamilton vervolgens niet en het was pas tijdens een interview met ‘Sky Sports F1’ dat Hamilton echt zijn frustraties uitte.

“Ik moet even bekijken wat de regels zijn. Ik moet zien wat ik juist verkeerd heb gedaan. Ik ben er zeker van dat niemand ooit twee tijdstraffen van vijf seconden voor zoiets belachelijk heeft gekregen!”

“Ik heb niemand in gevaar gebracht. Ik heb dit eerder al op ongelooflijk veel circuits gedaan en er werden nooit vragen over gesteld.”

Vervolgens liet Hamilton zijn frustraties verder de vrije loop gaan en uitte hij zelfs opmerkelijke beschuldigingen richting de stewards.

“Uiteraard is deze bestraffing buitensporig,” antwoordde Hamilton op een vraag hierover. “Maar je kan dit verwachten.”

“Ze proberen mij te stoppen,” verwees Hamilton naar de stewards. “Maar het is oké, ik moet gewoon proberen doorgaan en gefocust blijven en zien wat er vervolgens gebeurd.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Valtteri Bottas wint: “Tijdens de start kreeg ik plots een bij tegen mijn vizier”

27 september 2020 — Valtteri Bottas heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Rusland gewonnen, al was er bij de start wel een bij die dat duidelijk probeerde te verhinderen ...

“Ik heb het overduidelijk geprobeerd bij de start omdat ik wist dat de start de eerste belangrijke mogelijkheid was,” waarna Bottas een opmerkelijke verklaring gaf waarom het inhaalmanoeuvre op Hamilton bij de start niet lukte.

“Een grote bij ofzo raakte het visier van mijn helm vlak voor ik moest beginnen remmen. Daardoor kon ik niet goed zien wanneer ik juist moest remmen, daarom schoot ik bij het aanremmen iets te ver door.”

“Ik wist dat het vervolgens een lange race zou worden en dat de medium bandencompound voor mogelijkheden zou zorgen.”

Uiteindelijk moest Bottas zelfs niet echt voluit gaan om Hamilton te passeren. Hamilton kreeg immers een dubbele tijdstraf van vijf seconden waardoor hij terugviel naar het middenveld en Bottas op comfortabele wijze richting de overwinning kon rijden.

“Eenmaal ik vrije baan had en ‘propere’ lucht was mijn snelheid indrukwekkend en kon ik alles controleren,” aldus Bottas, die met vernieuwd enthousiasme de rest van het F1-seizoen wil afwerken en nog gaat proberen om het Hamilton ondanks de grote voorsprong moeilijk te maken.

“Het is leuk om opnieuw te winnen. Het was een tijdje geleden en het voelt zeker en vast goed. Nu moet ik proberen om het momentum vast te houden.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedes

Max Verstappen: “Zeer blij met deze tweede plaats!”

27 september 2020 — Op zaterdag veroverde Max Verstappen enigszins verrassend de tweede plaats, een eer die hem ook ongeveer even verrassend tijdens de race te beurt viel.

Dat Mercedes op de Sochi Autodrom over de snelste bolide beschikte werd eerder tijdens het raceweekend al vlug duidelijk maar dat betekent nog niet dat je op de plaatsen één en twee over de finish rijdt, daar was vandaag nog eens een bewijs van.

Max Verstappen profiteerde immers optimaal van de steekjes die Lewis Hamilton liet vallen om zo als tweede te finishen. Verstappen was met die tweede plaats uiteraard zeer tevreden.

“De Mercedessen zijn sneller, dus ze zullen je toch wel inhalen. Dit circuit staat bekend als een Mercedes-circuit,” blikt Verstappen terug op de race. “Ze zijn hier altijd dominant geweest. Ik probeerde mijn eigen race te rijden.”

“Ik denk dat we het goed hebben gemanaged en we hebben als team alles goed gedaan. We hebben het resultaat gemaximaliseerd, dus ik ben erg blij met de tweede plaats. Na twee uitvalbeurten is het mooi om zo terug te komen en waardevolle punten te pakken.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

VIDEO: Dit is waarom Lewis Hamilton twee tijdstraffen kreeg en de race verloor

27 september 2020 — Lewis Hamilton verloor de GP van Rusland nog voordat de race begonnen was. Hamilton ging immers twee keer in de fout met een zogenaamde 'proefstart' en dat kwam hem tot zijn eigen frustratie duur te staan ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandLewis HamiltonMercedesvideo

GP van Rusland: wk-stand

27 september 2020 — Door zijn overwinning tijdens de GP van Rusland nadert Valtteri Bottas een beetje op wk-leider Lewis Hamilton. Hamilton heeft echter nog steeds een erg comfortabele voorsprong van 44 punten op Bottas.

Rijder Team Punten
01 Lewis Hamilton Mercedes 205
02 Valtteri Bottas Mercedes 161
03 Max Verstappen Red Bull 128
04 Lando Norris McLaren 65
05 Alex Albon Red Bull 64
06 Daniel Ricciardo Renault 63
07 Charles Leclerc Ferrari 57
08 Lance Stroll Racing Point F1 57
09 Sergio Perez Racing Point F1 56
10 Pierre Gasly AlphaTauri 45
11 Carlos Sainz McLaren 41
12 Esteban Ocon Renault 36
13 Sebastian Vettel Ferrari 17
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 14
15 Nico Hulkenberg Racing Point F1 6
16 Kimi Raikkonen Alfa Romeo 2
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
18 Kevin Magnussen Haas 1


Team Punten
01 Mercedes 366
02 Red Bull 192
03 McLaren 106
04 Racing Point 104
05 Renault 99
06 Ferrari 74
07 AlphaTauri 59
08 Alfa Romeo 4
09 Haas 1

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

GP van Rusland: Bottas wint, Hamilton verprutst nog voor de start zijn race

27 september 2020 — Valtteri Bottas heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Rusland gewonnen. Lewis Hamilton vertrok van op de pole maar verprutste al voor de start zijn race door 'illegale' proefstarts te maken.

Lewis Hamilton startte van op de polepositie en kende een goede start. Valtteri Bottas slaagde erin om Max Verstappen te passeren en leek even voorbij aan Hamilton te gaan maar de Fin moest iets te laat remmen waardoor Hamilton alsnog aan de leiding bleef.

Wat verderop in het rijdersveld kregen we echter een zware crash van Carlos Sainz. De Spanjaard ging te breed in de eerste bocht, moest langs de oranje pijltjes rijden maar knalde met zijn linker voorwiel tegen de muur.

Enkele bochten verder werd Lance Stroll aangetikt door Charles Leclerc en de Canadees belandde met zijn F1-bolide in de muur.

Door de vele brokstukken kregen we de safety car op de baan en een ‘rollende herstart’ waarbij Hamilton probleemloos aan de leiding bleef.

Hamilton kreeg na de herstart echter een dubbele tijdstraf. Twee keer vijf seconden voor Hamilton voor het maken van foutieve proefstarts voorafgaand aan de race.

Tijdens zijn pitstop moest Hamilton daardoor eerst tien seconden stilstaan alvorens de mecaniciens aan zijn wagen mochten beginnen werken, Hamilton viel daardoor terug naar de elfde plaats.

Bottas en Verstappen werkten even later hun pitstops probleemloos af en bleven zo op de plaatsen één en twee rondrijden.

Daniel Ricciardo passeerde op een ietwat ongelukkige manier teamgenoot Esteban Ocon. De Australiër ging daardoor te breed in een bocht en reed niet langs de verplichte oranje bordjes. De stewards legden Ricciardo dan ook een tijdstraf van vijf seconden op.

Wat verderop in het rijdersveld zagen we contact tussen Grosjean en Vettel. De Fransman reed vervolgens spectaculair door de oranje bordjes die een rijder moet passeren na het missen van de bocht. We kregen daardoor een safety car zodat er nieuwe bordjes geplaatst konden worden.

Alex Albon en Pierre Gasly waren dan weer volop aan het strijden voor de laatste positie in de punten.

Vooraan controleerde Valtteri Bottas probleemloos de race met een voorsprong van zo’n acht seconden op Max Verstappen. Verstappen had dan weer meer dan tien seconden voorsprong op Lewis Hamilton.

In die volgorde reden de drie heren ook over de finish. Bottas zegeviert dus, voor Verstappen en Hamilton. De Fin knabbelt zo een beetje van zijn achterstand in de wk-tussenstand.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

GP van Rusland: Zetten Max Verstappen en Valtteri Bottas bij de start de aanval in op Hamilton?

27 september 2020 — Lewis Hamilton veroverde gisteren de polepositie voor de GP van Rusland maar op de Sochi Autodrom kan dat een groot nadeel betekenen. Max Verstappen en teamgenoot Valtteri Bottas zullen ongetwijfeld proberen aanvallen bij de start.

Even was het bibberen voor Lewis Hamilton, tijdens het tweede deel van de kwalificatie scheelde het door een rode vlag en een geschrapte rondetijd immers niet veel of de wk-leider sneuvelde vroegtijdig in de kwalificatie. gelukkig voor hem werd de sessie hervat en slaagde hij er vervolgens om met veel voorsprong de polepositie voor de GP van Rusland te veroveren.

Tot zover het goede nieuws voor Hamilton want door de problematische kwalificatie moet hij op de zachte bandensoort aan de race beginnen, wat op het vlak van de strategie niet ideaal is. Daarnaast slaagde Max Verstappen erin om zich naast Hamilton op de eerste startrij te kwalificeren en start teamgenoot Valtteri Bottas als derde op de ideale rijlijn waar bij de start meer grip is.

De ideale mix voor een spectaculaire start en een spannende race nadien? Waarschijnlijk wel want van op de startlijn volgt een zeer lang recht stuk richting de eerste echte bocht die op de Sochi Autodrom officieel ‘bocht 2’ heet.

Het lange rechte stuk zorgde de voorbije jaren er al erg vaak voor dat de polesitter bij de start in het nadeel was. De wagens achter hem kunnen immers in de ‘slipstream’ duiken en een inhaalmanoeuvre uitvoeren en wees er maar zeker van dat Max Verstappen en teamgenoot Valtteri Bottas dat zullen proberen.

Ondanks de polepositie voor Lewis Hamilton genoeg ingrediënten dus voor een spannende race. Afspraak om 13u10 Belgische tijd, wanneer de GP van Rusland van start gaat.

1 44 L. Hamilton Mercedes
2 33 M. Verstappen Red Bull
3 77 V. Bottas Mercedes
4 11 S. Perez Racing Point
5 3 D. Ricciardo Renault
6 55 C. Sainz McLaren
7 31 E. Ocon Renault
8 4 L. Norris McLaren
9 10 P. Gasly AlphaTauri
10 23 A. Albon Red Bull
11 16 C. Leclerc Ferrari
12 26 D. Kwjat AlphaTauri
13 18 L. Stroll Racing Point
14 63 G. Russell Williams
15 5 S. Vettel Ferrari
16 8 R. Grosjean Haas F1
17 99 A. Giovinazzi Alfa Romeo
18 20 K. Magnussen Haas F1
19 7 K. Räikkönen Alfa Romeo
20 6 N. Latifi Williams +5 pos., versnellingsbak


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandLewis HamiltonMax VerstappenValtteri Bottas

Nicholas Latifi krijgt gridpenalty voor GP van Rusland

27 september 2020 — Williams F1-piloot Nicholas Latifi heeft een gridpenalty voor de Russische GP gekregen.

Na afloop van de kwalificatie kwam bij een inspectie van zijn Williams F1-bolide een probleem met zijn versnellingsbak aan het licht. Het team besloot vervolgens om de versnellingsbak van Latifi zijn F1-bolide te verwisselen.

Doordat het een vroegtijdige wissel betreft zal Latifi volgens het reglement een gridpenalty van vijf plaatsen krijgen. De schade voor Latifi blijft echter beperkt aangezien hij zich slechts als negentiende wist te kwalificeren.

Latifi valt daardoor terug van de negentiende naar de laatste plaats op de startgrid. Enkel Kimi Raikkonen kan van de gridpenalty voor Latifi profiteren en schuift een plaatsje op.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Nicholas LatifiWilliams

VIDEO: Horrorcrash tijdens F2-race in Rusland, bolide vliegt in brand

27 september 2020 — Tijdens de Formule 2 race in Rusland vond er tegen hoge snelheid een dubbele crash plaats waarbij één van beide wagens in brand vloog. Gelukkig konden beide rijders zonder kleerscheuren uit hun bolides stappen.

Op de Sochi Autodrom vond er in de zevende ronde van de F2-race een zeer zware crash plaats. Jack Aitken en Luca Ghiotto waren stevig met elkaar voor positie aan het strijden toen ze in de derde bocht elkaar tegen hoge snelheid raakte.

Beide wagens werden gelanceerd en belandden tegen hoge snelheid in de TecPro barriers. Aitken en Ghiotto konden gelukkig zonder ernstige verwondingen uit de wagens stappen maar één van beide F2-bolides vloog wel in brand.

De F2-race werd onmiddellijk met een rode vlag onderbroken en zelfs definitief stilgelegd. De schade aan de TecPro barriers was immers aanzienlijk en moest uiteraard hersteld worden voor de F1-race later vandaag.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Ruslandvideo

“Michael Schumacher kan niet praten en communiceert met zijn ogen”

27 september 2020 — Opnieuw zouden er details over de medische toestand van Michael Schumacher bekend geraakt zijn, deze keer via Elisabetta Gregoraci, de ex-vrouw van voormalig F1-teambaas Flavio Briatore.

Sinds zijn dramatisch ski-ongeluk in 2013 in het Franse Méribel is er maar weinig geweten over de medische toestand waarin zevenvoudig F1-kampioen Michael Schumacher verkeert. Zijn familie schermt Schumacher goed af van de buitenwereld en de weinigen die hem toch te zien krijgen hullen zich vooral in stilzwijgen.

FIA-baas Jean Todt, de voormalige teammanager van Schumacher bij Ferrari, is één van de weinigen die Schumacher af en toe bezoekt. Todt liet een tweetal weken geleden verstaan dat Schumacher aan het strijden was, de familie van Schumacher reageerde echter niet op de uitlatingen van Todt.

Opvallend is nu echter dat Elisabetta Gregoraci, de ex-vrouw van voormalig F1-teambaas Flavio Briatore, met een verklaring over de medische toestand van Schumacher is gekomen. Gregoraci neemt momenteel deel aan de Italiaanse versie van Big Brother en daar kwam het onderwerp ter sprake.

“Hij kan niet praten en communiceert met zijn ogen,” zo vertelde Gregoraci tegenover haar kamergenote in Big Brother. “Er zijn slechts drie mensen die hem mogen bezoeken en mogen zien.”

Volgens haar is Schumacher ook verhuisd van het Zwitserse Genève naar Spanje. Opvallend genoeg doen die geruchten al veel langer de ronde. De familie Schumacher reageerde destijds op de geruchten door te stellen dat het om een vakantieverblijf van de familie gaat.

In 2018 kocht Corinna, de echtgenote van Schumacher, een statige villa van zo’n 15 000 vierkante meter ter waarde van zo’n 30 miljoen euro op het Spaanse eiland Mallorca. Er waren destijds intense geruchten en speculaties dat Michael Schumacher naar Mallorca verhuisd was.

Die geruchten werden echter nooit bevestigd, net als dat we nu waarschijnlijk ook geen officiële bevestiging van de uitspraken van Elisabetta Gregoraci zullen krijgen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Michael Schumacher

Neem deel aan het GP van Rusland Spel (min. 400 euro aan prijzen)


Met 65 punten voorsprong is er geen vuiltje aan de lucht voor de zevende wereldtitel van Lewis Hamilton. Bovendien nadert hij het record van Michael Schumacher met 91 Grand Prix-zeges. De teller van Hamilton staat nu nog op 90 en de kans is groot dat Mercedes dit weekend opnieuw de beste wagen heeft.

Het circuit van Sochi heeft vooral ‘medium speed’ bochten, een sterk punt van de Mercedes. Wel is het oppassen voor de bandenslijtage, want er wordt voor het eerst in 2020 op de zachtste compound gereden. Kan dat voor verrassingen zorgen?

Zweeler heeft voor elke Grand Prix weekend meerdere spellen klaarstaan. Dit weekend kunt door het kiezen van 6 coureurs een reis winnen van 78 euro met een inleg van maar 5 euro.

Klik hier om direct naar het spel te gaan om de rest van het spel te bekijken!

Waarom meedoen aan een Fantasy Formule 1 Spel?
- Je betrokkenheid bij het wielrennen zal nog meer toe nemen. Het draait niet om 1 coureur, maar om 6 coureurs die allemaal voor jou moeten presteren gedurende de Grand Prix.
- Het kost maar 5 euro en je krijgt er uren lang aan entertainment voor terug. Niet alleen bij het puzzelen naar het ideale team, maar ook tijdens de race zorgen jouw coureurs voor vreugde, maar zeker ook voor frustraties.
- Als je een groot gedeelte van de andere spelers weet te verslaan, kan je ook nog een leuke prijs winnen (1e prijs is 78 euro)! Er zijn minimaal 15 prijzen te winnen in het algemeen klassement!

Klik hier om je meteen te registreren!

If you like sports, you will love Zweeler!

Foto: Zweeler


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

Sebastian Vettel na crash tijdens kwalificatie: “Ik nam meer risico’s”

27 september 2020 — Tijdens de kwalificatie voor de GP van Rusland crashte Sebastian Vettel, iets dat naar eigen zeggen deels kwam doordat hij meer risico's aan het nemen was.

“Al in de tweede bocht verloor ik de controle over de wagen. In de vierde bocht verloor ik de controle opnieuw en kon ik hem niet meer opvangen,” blikt Vettel terug op zijn crash.

“Ik was aan het worstelen met de wagen tijdens de kwalificatie, zeker in de eerste sector. Ik probeerde overduidelijk om iets meer risico te nemen.”

Vettel bleef teleurgesteld en gefrustreerd achter. De Duitser blijft het moeilijk hebben met de SF1000, dat bleek ook nog maar eens tijdens het raceweekend in Rusland.

“Uiteraard ben ik niet blij. In vergelijking met de sessie ‘s ochtends ondervond ik tijdens de kwalificatie heel wat problemen,” besloot Vettel.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Bestel nu jouw mondmaskers van F1journaal.be !

27 september 2020 — Nu mondmaskers op steeds meer plaatsen verplicht worden willen wij van F1journaal.be jullie helpen om kwaliteitsvolle mondmaskers van 100% Belgische makelij in huis te halen.

NIEUW: bestel nu ook zwarte mondmaskers van F1journaal.be
Op vraag van onze bezoekers hebben we naast de witte mondmaskers nu ook zwarte mondmaskers voorzien die eveneens mooi bij heel wat kledingstukken passen. De vraag naar onze mondmaskers is enorm dus snel zijn is de boodschap om ze zo snel mogelijk geleverd te krijgen.

Bij F1journaal.be hadden we al langer het idee om gepersonaliseerde mondmaskers te laten maken. We wensten echter een hoogwaardige kwaliteit en dit tegen een democratische prijs en liefst ook van 100% Belgische makelij.

Daarin zijn we nu geslaagd! Jij haalt kwaliteitsvolle mondmaskers in huis en steunt er tegelijkertijd een Belgische fabrikant en F1journaal.be mee.

F1journaal.be heeft vier soorten mondmaskers laten ontwerpen en die leveren we in alle veiligheid rechtstreeks bij jullie thuis (bestellen kan onderaan deze pagina).

Zwart Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 40 euro inclusief verzending in België of Nederland
per 10 stuks: 70 euro inclusief verzending in België of Nederland

Zwart Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 40 euro inclusief verzending in België of Nederland
per 10 stuks: 70 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo*:
image
per 5 stuks: 40 euro inclusief verzending in België of Nederland
per 10 stuks: 70 euro inclusief verzending in België of Nederland

Wit Mondmasker met logo en finishvlag*:
image
per 5 stuks: 40 euro inclusief verzending in België of Nederland
per 10 stuks: 70 euro inclusief verzending in België of Nederland

- De mondmaskers zijn uitgerust met een extra comfortabel bevestigingssysteem.
- De mondmaskers zijn verstelbaar voor een comfortabele aansluiting, zodat u ze de hele dag door kunt dragen zonder enig ongemak.
- De mondmaskers zijn gecertificeerd door “CENTEXBEL”.
- De mondmaskers zijn herbruikbaar en dubbel gelaagd
- De mondmaskers hebben Oeko-Tex Standard 100 (productklasse 2)
- De mondmaskers zijn 100% Belgisch.
- De mondmaskers zijn wasbaar tot 90°C

Wil je mondmaskers bestellen?
Stuur een e-mail naar met daarin:
- jouw adresgegevens en telefoonnummer
- het aantal mondmaskers en het ontwerp dat je wenst
- het is mogelijk om in een bestelling verschillende ontwerpen te combineren (minstens per vijf stuks van dezelfde soort)
bv. vijf zwarte mondmaskers met logo en vijf witte mondmaskers met logo en finishvlag.

*ontwerp ter illustratie van het mondmasker, kan enigszins afwijken


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

VIDEO: Charles Leclerc schreeuwt het uit na vroegtijdige exit in kwalificatie

26 september 2020 — Ferrari-rijder Charles Leclerc was duidelijk erg gefrustreerd toen hij aan het einde van Q2 vroegtijdig uit zijn F1-bolide moest stappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercFerrarivideo

Gefrustreerde Charles Leclerc: “Ik ben echt boos, ik moet even rustig worden”

26 september 2020 — Ferrari-rijder Charles Leclerc kon tijdens de kwalificatie niet verbergen dat hij bijzonder gefrustreerd was dat hij in Q2 met een elfde tijd vroegtijdig werd uitgeschakeld.

Leclerc schreeuwde het aan het einde van Q2 immers uit. Frustraties en ontgoocheling maakten zich meester van de polesitter van vorig jaar in Rusland. Leclerc was vooral ontgoocheld omdat het team tijdens zijn ultieme snelle ronde het verschil met Esteban Ocon onderschat zou hebben, wat invloed had op zijn rondetijd.

“Ze vertelden me dat Ocon achter me reed, ongeveer één à twee seconden van mij,” aldus een zichtbaar geïrriteerde Charles Leclerc. “Hij bevond zich echter veel verder achter mij, ik had nog wat marge denk ik.”

Leclerc was duidelijk gefrustreerd en over zijn toeren en de Monegask had even tijd nodig om terug te kalmeren.

“Ik ben nu boos, alles is nog erg vers, ik moet kalmeren. De race is morgen, tijdens de race worden de punten uitgedeeld.”

“Het is echter een moeilijk weekend voor mij. Tijdens de oefensessies deed ik het niet al te best en vervolgens vond ik het juiste ritme tijdens de kwalificatie. Ik slaagde er echter niet in om het potentieel van de wagen te tonen, het spijt me.”

Het had echter nog veel erger kunnen zijn want Leclerc slaagde er tijdens de kwalificatie maar net in om zijn gecrashte teamgenoot Sebastian Vettel te vermijden.

“Het was om toch wel wat schrik van te krijgen, hopelijk is het echter goed met hem. Ik ben echter vooral teleurgesteld dat ik niet kon doorstoten naar Q3.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercFerrari

Lewis Hamilton ontsnapt aan bestraffing voor inbreuk tijdens kwalificatie

26 september 2020 — De polepositie van Lewis Hamilton stond even ter discussie nadat de stewards een onderzoek instelden naar een inbreuk van Hamilton tijdens de kwalificatie.

Het werd een spannende kwalificatie voor Hamilton, zeker toen er met nog zo’n twee minuten op de klok een rode vlag getoond werd tijdens Q2 en de Brit geen tijd achter zijn naam had staan.

Uiteindelijk slaagde Hamilton erin om alsnog door te stoten naar Q3 en de polepositie te veroveren, maar ook daarna was het nog even bibberen. De stewards begonnen immers een onderzoek naar een inbreuk van Hamilton tijdens het opnieuw op de baan komen nadat hij in de tweede bocht te breed was gegaan.

FIA-racedirecteur Michael Masi had vooraf duidelijke instructies gegeven over hoe men terug de baan op moest komen wanneer er in de tweede bocht te breed werd gegaan. Hamilton gaf na afloop toe dat hij inderdaad niet op de juiste manier opnieuw de baan was op gereden.

De stewards oordeelden echter dat Hamilton geen tijdswinst had geboekt en legden daarom geen bestraffing op. Ook Nicholas Latifi, Romain Grosjean en Kevin Magnussen werden voor een gelijkaardig vergrijp onderzocht en kregen geen bestraffing.

Wat de race betreft waarschuwden de stewards de rijders wel dat een gelijkaardig vergrijp tijdens de race een tijdstraf van vijf seconden zal opleveren.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Valtteri Bottas: “Ik weet nog wat er in 2017 gebeurde toen ik hier als derde startte”

26 september 2020 — Tijdens de kwalificatie voor de GP van Rusland moest Valtteri Bottas genoegen nemen met de derde tijd. Bottas zelf is er echter van overtuigd dat die derde plaats wel eens beter kan zijn dan de polepositie.

“In Q1 en Q2 verliep alles erg vlot maar ik weet eerlijk gezegd niet goed waarom het in Q3 minder ging,” vertelde Bottas na afloop. “Ik kon me wat verbeteren maar de anderen verbeterden zich duidelijk meer.”

“Ik weet niet echt waarom ik Lewis zijn tijden in Q3 niet kon evenaren. Ik had gewoonweg niet het idee dat ik tegenover de andere sessies veel meer grip verkreeg.”

“Zelfs in Q2 voelde het beter, ik heb dan ook de nodige vragen over wat er gebeurde. Mijn eerste run in Q3 was op te koude banden, tijdens mijn tweede run kon ik gewoonweg niet sneller.”

Bottas moest bovendien ook nog eens Max Verstappen voor zich dulden en start daardoor slechts als derde, al kan dat tijdens de race ook een voordeel zijn.

“De derde plaats is redelijk goed om van op te vertrekken en ik denk dat ik ook op de juiste bandencompound vertrek,” blikt Bottas vooruit.

“Ik herinner me dat ik hier ooit eens als derde vertrok en ik weet nog maar al te goed wat er daarna gebeurde,” waarmee Bottas verwees naar zijn allereerste F1-overwinning in 2017 op de Sochi Autodrom.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedes

Lewis Hamilton na veroveren pole: “Dit was een verschrikkelijke kwalificatie”

26 september 2020 — Lewis Hamilton veroverde de polepositie voor de GP van Rusland maar het scheelde niet veel of de Brit werd in Q2 al uitgeschakeld. Hamilton spreekt van een verschrikkelijke kwalificatie en verwacht ook een erg moeilijke race.

“Het was zeker en vast één van de mijn ergste kwalificaties, het was verschrikkelijk,” vertelde Lewis Hamilton tegen onze landgenoot Stoffel Vandoorne tijdens de interviews na afloop van de kwalificatie. “Ik voelde mijn hartslag kloppen in mijn keel.”

“Mijn eerste snelle ronde werd overduidelijk weggenomen. Het was de eerste keer dat ik dit raceweekend breed ging in de laatste bocht.”

“Ik wou eerst buiten blijven om nog een rondje te rijden maar er werd me gezegd binnen te komen voor een setje nieuwe banden. Vervolgens kregen we plots die rode vlag!”

Hamilton werd dan ook bijna vroegtijdig uitgeschakeld in Q2 maar met nog amper iets meer dan twee minuten op de klok slaagde Hamilton dan toch nog in om door te stoten naar Q3.

“Het was echt een risico eenmaal we opnieuw de baan op gingen op de andere band, uiteindelijk is het ook niet goed dat we de race op de zachte band moeten starten.”

Hamilton mag dan wel van op de polepositie aan de race beginnen, dat betekent nog niet dat hij op eenvoudige wijze de race zal winnen.

“Het is leuk om op de pole te staan maar waarschijnlijk is dit het slechtste circuit om van op de pole te vertrekken want de slipstream die de rest hier krijgt is enorm,” blikt Hamilton vooruit naar de race van morgen. “Ongetwijfeld zullen de anderen morgen me proberen inhalen via de slipstream.”

Door zijn problematische kwalificatie moet Hamilton ook op de race op de zachtere band aanvatten, wat niet ideaal is voor het verdere verloop van de race.

“De twee wagens waartegen ik zal moeten racen vertrekken op de medium band wat het voor mij moeilijk zal maken om de race te winnen. Ik probeer echter om positief te blijven en ga bekijken hoe ik een goede start kan maken.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

VIDEO: Zware crash Sebastian Vettel tijdens kwalificatie GP van Rusland

26 september 2020 — Ferrari-rijder Sebastian Vettel verloor tijdens de kwalificatie plots de controle over zijn F1-bolide en maakte vervolgens een stevige crash in


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandSebastian VettelFerrarivideo

Max Verstappen kwalificeert zich op eerste startrij: “Dit had ik niet verwacht”

26 september 2020 — Na de oefensessies op vrijdag liet Max Verstappen nog verstaan dat het moeilijk zou worden om zich op P3 te kwalificeren maar tegen alle verwachtingen in slaagde Verstappen er zelfs in om zich als tweede op de eerste startrij te kwalificeren.

Ook tijdens de derde oefensessie verliep alles nog niet zoals het moest, de tweede tijd in de kwalificatie is dan ook een grote verrassing voor Verstappen, die uiteraard maar al te blij is dat hij naast Lewis Hamilton aan de race mag beginnen.

“We hadden wat moeite om de goede balans te vinden. Zelfs vanmorgen was ik nog niet helemaal blij, maar tijdens de kwalificatie hebben we geprobeerd om de balans goed te krijgen,” aldus Verstappen volgens zijn officiële website.

“Deze werd stapje voor stapje beter. Na nog wat veranderingen in Q3 had ik tijdens de laatste ronde wat meer grip, iets dat je hier, vooral bij het insturen van de bochten, veel nodig hebt.”

Verstappen werd vervolgens gevraagd of zijn rondje op de Sochi Autodrom één van zijn beste rondjes ooit was.

“Ik denk het wel, het voelde erg goed,” aldus Verstappen. “Het is geen pole positie, maar ik had niet verwacht om tweede op de grid te staan, dus ik ben erg tevreden.”

“Het slipstream-effect is hier erg groot, dus als we een goede start hebben ben ik benieuwd wat er in bocht twee gaat gebeuren. Het gaat sowieso interessant worden met de banden,” besloot Verstappen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

GP van Rusland: Hamilton vliegt naar de pole, Vettel crasht zwaar

26 september 2020 — Lewis Hamilton heeft op dominante wijze de polepositie voor de GP van Rusland veroverd. De sessie werd gekenmerkt door een zware crash van Sebastian Vettel

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie gaven beide Mercedes-rijders meteen hun visitekaartje af.  Valtteri Bottas en Lewis Hamilton waren helemaal bovenaan terug te vinden terwijl thuisrijder Daniil Kvyat in de AlphaTauri een verrassende derde tijd liet noteren.

Bij Ferrari was het bibberen want Charles Leclerc en Sebastian Vettel slaagden er met een veertiende en vijftiende tijd maar net in om door te stoten naar het tweede deel van de kwalificatie.

In Q2 leek Lewis Hamilton de snelste tijd te rijden maar zijn rondetijd werd geschrapt omdat hij bij het uitkomen van de laatste bocht te breed ging. De wk-leider moest enkele minuten later opnieuw aan de bak om een rondetijd neer te zetten.

We kregen bij de tweede snelle run echter plots een rode vlag omdat Sebastian Vettel bij het nemen van een kerbstone spinde en crashte. Charles Leclerc reed vlak achter Vettel en kon de Duister in zijn gecrashte bolide maar net ontwijken.

Met nog 2 minuten en 15 seconden op de klok werd het spannend voor Hamilton want de Brit had nog steeds geen rondetijd achter zijn naam staan.

We kregen dan ook nog een spannend slot van Q2 waarin er nog stevig om de plaatsen in Q3 gestreden werd. Hamilton geraakte maar net op tijd over start-finish om aan zijn snelle rondje te beginnen en reed uiteindelijk de vierde tijd.

Vooral bij Ferrari was er opnieuw veel teleurstelling want naast Vettel sneuvelde ook Charles Leclerc met een elfde tijd. De Monegask schreeuwde het uit over de boordradio maar er kon wel een schouderklopje af voor zijn mecanicien.

In Q3 was Lewis Hamilton duidelijk veel beter in zijn element. Bottas liet tijdens zijn eerste snelle run een voorlopige besttijd noteren maar Hamilton ging meteen bijna acht tienden sneller dan zijn Finse teamgenoot.

Tijdens de tweede snelle run slaagde Bottas er niet in om de tijd van Hamilton te verbeteren. Hamilton zelf verbeterde met enkele duizendsten zijn rondetijd en veroverde zo de polepositie met een nieuw ronderecord.

Max Verstappen zorgde met zijn ultieme snelle run dan weer voor een tweede tijd en splitst zo dus beide Mercedes-rijders. Dat wordt dus uitkijken bij de start.

1 Lewis Hamilton Mercedes 1:32.983s 1:32.835s 1:31.304s
2 Max Verstappen Red Bull 1:33.630s 1:33.157s 1:31.867s
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:32.656s 1:32.405s 1:31.956s
4 Sergio Pérez Racing Point 1:33.704s 1:33.038s 1:32.317s
5 Daniel Ricciardo Renault 1:33.650s 1:32.218s 1:32.364s
6 Carlos Sainz McLaren 1:33.967s 1:32.757s 1:32.550s
7 Esteban Ocon Renault 1:33.557s 1:33.196s 1:32.624s
8 Lando Norris McLaren 1:33.804s 1:33.081s 1:32.847s
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:33.734s 1:33.139s 1:33.000s
10 Alexander Albon Red Bull 1:33.919s 1:33.153s 1:33.008s
11 Charles Leclerc Ferrari 1:34.071s 1:33.239s
12 Daniil Kvyat AlphaTauri 1:33.511s 1:33.249s
13 Lance Stroll Racing Point 1:33.852s 1:33.364s
14 George Russell Williams 1:34.020s 1:33.583s
15 Sebastian Vettel Ferrari 1:34.134s 1:33.609s
16 Romain Grosjean Haas 1:34.592s
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:34.594s
18 Kevin Magnussen Haas 1:34.681s
19 Nicholas Latifi Williams 1:35.066s
20 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:35.267s


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

GP van Rusland: derde oefensessie: Hamilton voor het eerst sneller dan Bottas

26 september 2020 — Tijdens de laatste oefensessie voor de GP van Rusland heeft Lewis Hamilton de snelste tijd gereden. De Brit was in zijn Mercedes voor het eerst dit weekend de snelste, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas.

Tijdens de laatste oefensessie voor de GP van Rusland kregen de F1-piloten een laatste keer de kans om zich optimaal voor te bereiden op de kwalificatie en de race later tijdens het weekend.

Op de baan van de Sochi Autodrom, waarop erg weinig wordt gereden en waardoor het circuit er vaak ‘glad’ bij ligt, is dat geen overbodige luxe. Er wordt dan ook veelvuldig naast de baan gegaan bij het opzoeken van de limieten van zowel het circuit als de wagen.

Limieten opzoeken gebeurt duidelijk niet alleen op de baan maar ook bij het buiten rijden van de garages. Millimeters scheelde het op Max Verstappen had zijn velg stuk gereden tijdens het verlaten van de Red Bull-garage.

Dat een F1-bolide boordevol technologie zit betekent echter nog niet dat je zoals bij een gewone wagen je spiegels elektrisch kan verstellen ...

Uiteindelijk draait alles echter rond de rondetijden en voor het eerst dit weekend was Lewis Hamilton daarbij de snelste. Hamilton was zelfs zeven tienden sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas die de tweede tijd liet noteren.

Eerder tijdens het weekend was het Bottas die telkens de snelste was. Het ziet er dus opnieuw naar uit dat we een strijd om de polepositie zullen krijgen tussen Hamilton en Bottas.

1. L. Hamilton Mercedes 01:33.279 16
2. V. Bottas Mercedes 01:34.055 19
3. C. Sainz Jr. McLaren 01:34.096 17
4. E. Ocon Renault 01:34.239 13
5. S. Pérez Racing Point 01:34.252 14
6. M. Verstappen Red Bull 01:34.306 11
7. S. Vettel Ferrari 01:34.594 14
8. L. Stroll Racing Point 01:34.732 13
9. D. Kvyat AlphaTauri 01:34.768 14
10. D. Ricciardo Renault 01:34.787 12
11. P. Gasly AlphaTauri 01:34.792 12
12. C. Leclerc Ferrari 01:34.806 14
13. G. Russell Williams 01:34.979 16
14. R. Grosjean Haas 01:35.257 14
15. N. Latifi Williams 01:35.292 14
16. K. Magnussen Haas 01:35.451 14
17. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:35.590 15
18. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:35.599 15
19. A. Albon Red Bull 01:35.603 14
20. L. Norris McLaren 01:35.981 17


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

Mick Schumacher wint in Sochi en zet belangrijke stap richting F2-titel

26 september 2020 — Uitgerekend tijdens het raceweekend in Rusland waarin Lewis Hamilton het record van het aantal F1-overwinningen van zijn vader kan evenaren heeft Mick Schumacher opnieuw een belangrijke stap richting de F2-titel gezet.

Nadat Mick Schumacher in Monza zijn eerste F2-overwinning van het seizoen behaalde en ook tijdens het raceweekend nadien in Mugello uitstekend scoorde lijkt Mick het positieve ‘momentum’ aan te houden. Tijdens de hoofdrace in Rusland wist de 21-jarige zoon van Michael Schumacher immers opnieuw te zegevieren.

Van op de derde plaats op de grid startte Schumacher sterk om meteen naar de tweede plaats te gaan. Wat volgde was een erg sterke race waarin Schumacher met nog iets meer dan tien ronden te gaan de leiding in de race greep en die niet meer afgaf.

Ilott, de naaste belager van Schumacher probeerde nog wel even maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven en slaagde er zelfs maar nipt in om als derde over de finish te komen.

Door zijn overwinning verstevigt Mick Schumacher zijn leidersplaats in het kampioenschap. De Duitser heeft nu 18 punten voorsprong op Callum Ilott en zet hij opnieuw een belangrijke stap richting een mogelijke F2-titel.

 


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumacher

“Hamilton als teamgenoot van Max Verstappen? Ik vroeg me af of hij gedronken had!”

26 september 2020 — Red Bull-teambaas Christian Horner heeft tijdens de persconferentie in Rusland gereageerd op de suggestie van Eddie Jordan dat Lewis Hamilton bij Red Bull de teamgenoot van Max Verstappen zou moeten worden.

Het was een uitspraak die bij menig F1-fan maar ook in de F1-paddock de wenkbrauwen deed fronsen. Voormalig F1-teambaas Eddie Jordan die tegenover het Nederlandse ‘Ziggo Sport’ liet verstaan dat Lewis Hamilton weg moest gaan en de teamgenoot van Max Verstappen zou moeten worden.

Hamilton weg dus bij het dominante Mercedes om de strijd met Verstappen bij Red Bull aan te gaan, een zogenaamd ‘dream team’. Uiteraard werd hiernaar gevraagd tijdens de persconferentie van de teambazen in Sochi.

“Ik vroeg me eigenlijk af wat Eddie had gedronken,” vertelde Christian Horner op vrijdagmiddag tijdens de persconferentie.

“Kijk, vanuit het perspectief van de fans heeft hij absoluut gelijk. Ik heb echter niets van Lewis vernomen dus ik kan me alleen maar inbeelden dat hij blijft waar hij nu is.”

Volgens Horner is het dan ook aan Red Bull om er voor te zorgen dat Max Verstappen een competitieve wagen krijgt waarmee hij de strijd met Lewis Hamilton kan aangaan zodat de fans op die manier de strijd Hamilton-Verstappen te zien krijgen.

“Iedereen wil denk ik Verstappen en Hamilton direct tegen elkaar zien strijden. Hopelijk kunnen wij Max de middelen geven om dat mogelijk te maken, zeker tijdens de resterende races dit seizoen maar ook volgend jaar en de jaren daarna.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMax VerstappenRed Bull

Ook in de F1 lopen de corona-besmettingen op: 7 positieve tests!

26 september 2020 — Net als in de rest van de wereld lopen ook in de Formule 1 de positieve corona-tests op, dit ondanks de zogenaamde 'bubbels' die de Formule 1 oplegde.

Wekelijks komen de Formule 1 en de FIA met cijfers over de coronatests die in de Formule 1 werden uitgevoerd. Uit de cijfers van de voorbije week blijkt duidelijk dat ook in de Formule 1 het coronavirus harder begint toe te slaan.

Iedereen die aan een F1-raceweekend meewerkt wordt getest op het coronavirus. Dat gaat uiteraard van de F1-piloten en teamleden tot allerlei ondersteunend personeel en journalisten. Tegelijkertijd zijn er zogenaamde ‘bubbels’ in de Formule 1 die onderlinge besmettingen moeten proberen tegenhouden.

In de week van vrijdag 18 september tot en met donderdag 24 september werden er 3 256 coronatesten afgenomen. Daarvan waren er maar liefst zeven positief, het hoogste cijfer sinds de Formule 1 opnieuw begonnen is.

Bij die zeven positieve gevallen was F1-journalist Will Buxton er één van. Buxton, die via de officiële kanalen van de Formule 1 verslag doet van de raceweekends, liet eerder deze week via de sociale media verstaan dat hij positief had getest.

De F1-piloten en teams zullen de cijfers ongetwijfeld angstvallig bekijken. Het risico dat één van de rijders besmet geraakt is zeker aanwezig en dat kan belangrijk zijn in de strijd om het kampioenschap.Eerder dit seizoen moest Sergio Perez door een positieve coronatest twee races aan de kant blijven.

Stel je voor dat bijvoorbeeld Lewis Hamilton besmet zou geraken en één of meerdere races moet missen. Het zou voor een plotse wending in het kampioenschap kunnen zorgen. Mercedes liet eerder dan ook al weten dat het haar rijders zo veel mogelijk van uitgebreide vergaderingen weg houdt.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

VIDEO: Max Verstappen gaat over de rooie: “Ongelooflijk! Wat een ...”

25 september 2020 — Max Verstappen was tijdens de eerste oefensessie niet te spreken over George Russell die hem tijdens de eerste oefensessie hinderde. De Nederlander schreeuwde het uit over de boordradio.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bullvideo

Max Verstappen is pessimistisch: “P3 tijdens kwalificatie wordt moeilijk”

25 september 2020 — Max Verstappen en Red Bull Racing beleefden een moeilijke vrijdag op de Sochi Autodrom en dat laat niet het beste vermoeden voor de rest van het raceweekend.

Aan het einde van de twee oefensessie moest Verstappen tevreden zijn met de zevende tijd. Daarmee deed Verstappen het weliswaar beter dan teamgenoot Alex Albon die een twaalfde tijd reed, het zorgt niet meteen voor enthousiasme voor het verdere verloop van het raceweekend.

“We weten dat dit niet ons beste circuit is”, vertelt Verstappen volgens zijn officiële website wanneer hij terugblikt op de eerste dag van het raceweekend in Sochi.

“We hebben ook een paar downforce levels geprobeerd om te kijken wat de beste keuze is. Tijdens de tweede vrije training hadden we het wat beter kunnen doen maar zoals gezegd, we waren wat dingen uit aan het proberen voor morgen.”

Desondanks kon Verstappen zich niet vooraan mengen in de debatten en aangezien de oefensessies op vrijdag vaak een maatstaf zijn voor de rest van het raceweekend belooft het opnieuw een moeilijk raceweekend te worden voor Verstappen.

“Het gaat moeilijk worden in de kwalificatie om op de derde plek terecht te komen, voor de race ziet het er iets beter uit en daar ben ik blij om. Er is voor ons nog wel wat werk te doen,” aldus Verstappen.

“Het is duidelijk dat Renault een bedreiging vormt. Zij zijn vandaag erg competitief geweest. En je weet niet wie er wellicht ook nog bij zit. We moeten eerst naar onszelf kijken en zorgen dat we de juiste keuzes maken en dat de auto stabiel is.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Officieel: Stefano Domenicali volgt Chase Carey op als CEO van de Formule 1

25 september 2020 — Eerder deze week raakte bekend dat voormalig Ferrari-teambaas Stefano Domenicali huidige Formule 1 CEO Chase Carey zou gaan opvolgen. Vandaag volgde de officiële aankondiging van zijn aanstelling.

Chase Carey was CEO van de Formule 1 sinds het moment waarop Liberty Media in 2017 de Formule 1 overnam. Carey zal eind dit jaar een stap opzij zetten maar blijft als non-executive chairman betrokken bij de sport.

Stefano Domenicali legt op zijn beurt dan weer zijn rol als CEO bij Lamborghini neer om in januari de rol van CEO bij de Formule 1 op zich te nemen. Uiteraard is Domenicali erg enthousiast over zijn nieuwe functie als topman van de Formule 1.

“Ik ben verheugd om de Formule 1 als organisatie te vervoegen, een sport die altijd deel heeft uitgemaakt van mijn leven,” aldus Domenicali in een reactie.

“Ik ben geboren in Imola en ik woon in Monza. Ik ben altijd verbonden gebleven met de sport door mijn werk in de ‘Single Seater Commissie’ van de FIA en ik kijk er naar uit om samen te werken met de teams, promotoren, sponsors en veel andere partners van de Formule 1.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsLiberty Media

GP van Rusland: tweede oefensessie: Valtteri Bottas sneller dan Hamilton

25 september 2020 — Net als tijdens de eerste oefensessie heeft Valtteri Bottas ook tijdens de tweede oefensessie op de Sochi Autodrom in Rusland de snelste tijd gereden. Teamgenoot en wk-leider Lewis Hamilton reed de tweede tijd.

Dat in de Formule 1 topmecaniciens werken werd vandaag andermaal bewezen bij McLaren. Carlos Sainz crashte tijdens de eerste oefensessie maar de mecaniciens van het McLaren F1 team slaagden erin om zijn wagen vliegensvlug te herstellen en klaar te krijgen voor de tweede oefensessie.

Het ‘stoffige’ circuit van de Sochi Autodrom bleef echter een serieuze uitdaging voor de F1-piloten. De ene na de andere rijder spinde en ook wereldkampioen Lewis Hamilton slaagde er maar nipt in om zijn Mercedes F1-bolide uit de muur te houden.

Uiteindelijk reed Valtteri Bottas net als tijdens de eerste oefensessie de snelste tijd. WK-leider Lewis Hamilton volgde op korte afstand en zorgde er zo voor dat Mercedes met beide wagens helemaal bovenaan staat.

1. V. Bottas Mercedes 01:33.519 37
2. L. Hamilton Mercedes 01:33.786 33
3. D. Ricciardo Renault 01:34.577 27
4. C. Sainz Jr. McLaren 01:34.723 36
5. L. Norris McLaren 01:34.847 33
6. S. Pérez Racing Point 01:34.890 35
7. M. Verstappen Red Bull 01:35.048 30
8. C. Leclerc Ferrari 01:35.052 35
9. E. Ocon Renault 01:35.139 28
10. S. Vettel Ferrari 01:35.183 35
11. P. Gasly AlphaTauri 01:35.210 35
12. A. Albon Red Bull 01:35.242 31
13. D. Kvyat AlphaTauri 01:35.461 37
14. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:35.516 33
15. N. Latifi Williams 00:35.563 31
16. G. Russell Williams 01:35.575 30
17. L. Stroll Racing Point 01:35.627 34
18. K. Magnussen Haas 01:35.729 32
19. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:36.053 36
20. R. Grosjean Haas 01:36.858 32


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

VIDEO: Zware crash Nicholas Latifi tijdens eerste oefensessie GP van Rusland

25 september 2020 — Nicholas Latifi verloor tijdens de eerste oefensessie op de Sochi Autodrom de controle over zijn Williams F1 bolide en crashte.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandNicholas LatifiWilliamsvideo

VIDEO: Carlos Sainz krijgt een speciale achtervleugel na crash

25 september 2020 — Geen al te beste eerste oefensessie in Sochi voor McLaren-rijder Carlos Sainz. De Spanjaard hield aan een crash wel een heel speciale achtervleugel over ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandCarlos Sainz Jr.McLarenvideo

GP van Rusland: eerste oefensessie: Vreemde 19de tijd voor Hamilton, zware crash Nicholas Latifi

25 september 2020 — De Fin Valtteri Bottas heeft tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Rusland de snelste tijd gereden. De sessie werd gekenmerkt door enkele crashes, waarvan die van Williams F1-piloot Nicholas Latifi de zwaarste was.

Goede weersomstandigheden op de voormalige Olympische site in Sochi, perfect dus om de F1-piloten de baan van de Sochi Autodrom te laten verkennen en zich voor te bereiden op de GP van Rusland.

De rijders ondervonden meteen dat de baan er gezien de geringe activiteit erg verraderlijk bij lag. Voor Daniel Ricciardo bleef dit gelukkig beperkt tot het breed naast de baan gaan zonder gevolgen, iets dat niet gezegd kan worden van Carlos Sainz in de McLaren.

De Spanjaard spinde en raakte met zijn achtervleugel de muur. Gelukkig voor Sainz geraakte hij wel nog opnieuw tot in de pitlane. Doordat er op het circuit weinig wordt gereden is de baan van de Sochi Autodrom zeer stoffig en verraderlijk voor de rijders.

De woorden van het Williams F1 team waren nog maar net gepasseerd op twitter of ze werden zelf het slachtoffer van een crash. Nicholas Latifi verloor de controle over zijn Williams F1-bolide en belandde in de muur. De mecaniciens van Williams zullen hard mogen werken om de wagen klaar te krijgen voor de tweede oefensessie.

Uiteindelijk was het Valtteri Bottas die de snelste tijd liet noteren, op meer dan een halve seconde gevolgd door Daniel Ricciardo in de Renault en Max Verstappen in de Red Bull.

Teamgenoot en wk-leider Lewis Hamilton kende een vreemde sessie waarin hij vooral op de harde bandencompound reed en zich blijkbaar helemaal niet bekommerde over het rijden van een snelle rondetijd. Een vreemde negentiende tijd was daarvan het resultaat.

1. V. Bottas Mercedes 01:34.923 13
2. D. Ricciardo Renault 01:35.430 22
3. M. Verstappen Red Bull 01:35.577 22
4. S. Pérez Racing Point 01:35.796 23
5. L. Stroll Racing Point 01:35.965 21
6. E. Ocon Renault 01:36.061 23
7. D. Kvyat AlphaTauri 01:36.230 22
8. A. Albon Red Bull 01:36.254 24
9. S. Vettel Ferrari 01:36.323 23
10. P. Gasly AlphaTauri 01:36.706 25
11. C. Leclerc Ferrari 01:36.896 23
12. C. Sainz Jr. McLaren 01:36.970 8
13. L. Norris McLaren 01:37.110 28
14. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:37.201 17
15. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:37.230 23
16. K. Magnussen Haas 01:37.430 22
17. G. Russell Williams 01:37.595 24
18. R. Grosjean Haas 01:37.649 42
19. L. Hamilton Mercedes 01:37.716 18
20. N. Latifi Williams 01:37.784 11


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

Lewis Hamilton wil met eigen ‘commissie’ voor meer diversiteit in de autosport zorgen

25 september 2020 — De 'Hamilton Commission', die voor meer diversiteit in de autosport moet zorgen, heeft de namen van zijn leden bekend gemaakt. Een bekende naam is alvast voormalig McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

Eerder dit jaar richtte Lewis Hamilton samen met de Royal Academy of Engineering de Hamilton Commission op, die op 1 september officieel begon met een eerste vergadering onder de raadsleden. Zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is samen met de CEO van de Royal Academy of Engineering, Dr Hayaatun Sillem, de voorzitter.

Het doel van de commissie is te onderzoeken hoe het komt dat er zo weinig diversiteit is in de Britse motorsport en eens ze die oorzaken benoemd hebben willen ze ook met voorstellen komen om die problemen weg te werken.

Ze zullen zich vooral richten op het Verenigd Koninkrijk maar in een mededeling laten ze weten dat ze hun voorstellen ook in andere landen willen doordrukken als dat lukt.

“Sinds ik mijn professionele racecarrière in de Formule 1 begon, veertien jaar geleden, was ik de eerste gekleurde rijder en tot op de dag van vandaag is dat helaas nog steeds het geval,” zei Hamilton in een verklaring. “Wat echter meer verontrustend is, is dat er nog steeds zeer weinig gekleurde mensen in de gehele sport zijn.”

“In de F1 zijn onze teams veel groter dan de atleten die hen vertegenwoordigen, maar dat is onvoldoende op elk gebied, van de garage tot de technici in de fabrieken en de ontwerpafdelingen. De verandering komt niet snel genoeg, en we moeten weten waarom.”

“Daarom wilde ik de commissie oprichten en ik ben er trots op dat ik samen met de Royal Academy of Engineering en onze ongelofelijke Raad van Commissarissen de belemmeringen voor jonge zwarte mensen om een STEM (Science, Technology, Engineering and Math)-carrière in de autosport te beginnen, in kaart heb gebracht. We zijn toegewijd aan deze zaak en samen zullen we daar verandering in brengen.”

De Hamilton-commissie is eind vorig jaar voor het eerst voorgesteld door Hamilton en is in juni van start gegaan. Zij heeft een looptijd van negen maanden vanaf de officiële startdatum op 1 september.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Mercedes lacht met de pech van haar eigen F1-team: “Hopelijk deze keer minder drama”

25 september 2020 — Lewis Hamilton kan dit weekend het record van eenennegentig overwinningen van Michael Schumacher evenaren en daarom volgt een crew van Netflix het team van Mercedes.

Vorig jaar volgde de crew van de Netflix-reeks ‘Drive To Survive’ het team van Mercedes tijdens haar thuisrace in Hockenheim. Alles draaide toen rond de honderdvijfentwintigste verjaardag van Mercedes in de autosport en kosten nog moeite werden gespaard, de bolides werden van een speciaal kleurtje voorzien en het hele team was uitgedost in retro-kledij.

Het werd echter een rampzalig weekend voor de Silberpfeile, Lewis Hamilton voelde zich grieperig en op zondag zorgden de weersomstandigheden ervoor dat we een knotsgekke race te zien kregen waarbij beide Mercedessen de finishvlag niet haalden.

Dit jaar volgt Netflix Mercedes in Sochi omdat Lewis Hamilton het record van Michael Schumacher kan evenaren van meeste overwinningen in de Formule 1. Met een tweet bewijst het legendarische merk met de ster dat ze over een gezonde dosis zelfspot beschikt.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedes

GP van Rusland: Tijdsschema en info

24 september 2020 — Dit weekend vindt op de Sochi Autodrom de GP van Rusland plaats. Hieronder het tijdsschema en enkele belangrijke data over de race en het circuit.

25 sep 2020
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training
26 sep 2020
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie
27 sep 2020
13:10 Race
Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

Bekende F1-presentator test positief op het coronavirus

24 september 2020 — Er is opnieuw een bekende naam in de F1-paddock die positief getest heeft voor het coronavirus.

Deze keer geen F1-piloot zoals enkele weken geleden Sergio Perez maar wel een ander bekend iemand uit de Formule 1. Will Buxton, bekend presentator uit de Formule 1, liet vandaag via zijn sociale media immers weten dat hij de resultaten van zijn coronatest heeft gekregen en positief testte.

Buxton liet weten het ondanks de positieve test redelijk goed te stellen. Tot het moment waarop de F1-presentator negatief test zullen we Buxton niet opnieuw in de F1-paddock zien.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Sergio Perez: “Racing Point begint dingen voor mij achter te houden”

24 september 2020 — Eind dit seizoen moet Sergio Perez bij het Racing Point F1 team plaatsmaken voor Sebastian Vettel. Volgens de Mexicaan beginnen leden binnen het Racing Point F1 team echter nu al informatie voor hem achter te houden.

“Sinds het nieuws bekend raakte lijken sommige mensen in het team de intentie te hebben om informatie achter te houden, iets dat niet geweldig is,” vertelt Perez in de aanloop naar de Russische GP.

“Ik denk dat we momenteel zo transparant mogelijk moeten zijn zodat we onze doelen kunnen bereiken en er voor zorgen dat we zoveel mogelijk punten scoren.”

Volgens Perez is de strijd in het middenveld van de Formule 1 zeer intens en bevinden de teams zich zo dicht bij elkaar dat ieder wk-punt het verschil kan maken.

“Het gaat cruciaal zijn om ieder punt te behalen, dat is zeer belangrijk voor het constructeurskampioenschap. We kunnen nog steeds ons beste seizoen ooit beleven en derde finishen,” aldus Perez.

“Ik denk dat we allemaal teleurgesteld zullen zijn als we niet derde finishen in het constructeurskampioenschap.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sergio PerezRacing Point F1

Fernando Alonso na zijn eerste dag bij Renault: “Het leek op een eerste schooldag”

24 september 2020 — Fernando Alonso ging eerder deze week terug aan de slag bij het Renault F1 team. De Spanjaard maakt volgend jaar zijn F1-comeback en blikt enthousiast vooruit naar de toekomst.

“Het was zeer leuk om terug te keren naar de fabriek in Enstone, ik heb er zeer emotionele dagen beleefd,” blikt Alonso terug op zijn eerste dag terug bij het Renault F1 team.

“Er zijn heel veel dingen veranderd. De simulator is nieuw, de windtunnel heeft een update gekregen, maar er zijn ook enkele zaken hetzelfde gebleven: de kantoren, de fitness die ik vaak bezocht ...”

“Het leek wel een eerste schooldag waarbij je veel dingen moet leren maar het was zeer productief.”

Tijdens zijn eerste dag bij Renault had Alonso meteen een druk programma om af te werken, er viel duidelijk geen tijd te verliezen, niet verwonderlijk ook dat Alonso vroeger dan voorzien opnieuw aan de slag ging bij Renault.

“Ik heb een programma in de simulator gedaan, ik heb me wat gewoon gemaakt aan de wagen, de testfaciliteiten enzovoort. De laatste keer dat ik hier was bestond de simulator zelfs niet!”

“Vervolgens heb ik een stoeltje gepast en heb ik enkele meetings bijgewoond met enkele sleutelfiguren om het programma voor volgend jaar te leren kennen. Het was echt een kwestie van wat op snelheid komen.”

Aan zijn eerste dag bij Renault heeft Alonso duidelijk een goed gevoel overgehouden, de Spanjaard heeft dan ook vertrouwen in de gezamenlijke toekomst.

“Ik denk dat het team er goed voorstaat voor de toekomst die komt. De laatste races waren bemoedigend voor iedereen, ook voor mij,” blikt Alonso tegelijkertijd vooruit en achteruit.

“Om Renault terug competitief te zien is goed voor de sport en ik ben blij dat ik zoveel verbeteringen zie. We hebben nog een lange weg af te leggen en het middenveld bevindt zich zeer dicht bij elkaar maar de jongens hier en op het circuit hebben geweldig werk verricht.”

Dit bericht bekijken op Instagram

ߔ›

Een bericht gedeeld door Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) op


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Fernando AlonsoRenault

Honda heeft eindelijk het motorprobleem van Max Verstappen gevonden

24 september 2020 — Nadat Max Verstappen de voorbije twee races door motorproblemen werd gehinderd laat Honda nu in de aanloop naar de Russische GP weten dat het de oorzaken van de motorproblemen bij Verstappen heeft gevonden.

Zowel in Monza als in Mugello kreeg Verstappen af te rekenen met motorproblemen. In Monza moest Verstappen door het motorprobleem opgeven terwijl hij in Mugello bij de start plots motorproblemen kreeg, heel wat plaatsen verloor en uiteindelijk crashte.

In haar preview voor de GP van Rusland laat Honda weten dat het de motorproblemen van Verstappen onderzocht heeft en de oorzaak, of zeg maar ‘oorzaken’, heeft gevonden.

“Na de voorbije triple-header zien we de komende weken een eerder normaal schema van om de twee weken een race,” begint Toyoharu Tanabe, de technisch directeur bij Honda, zijn vooruitblik naar de F1-race in Sochi.


“We hebben de tijd sinds Mugello nuttig gebruikt en onze prioriteit lag bij het analyseren van de reden waarom Max tijdens die race moest opgeven. Uit onze analyse is gebleken dat er verschillende factoren waren die het probleem veroorzaakten en we hebben nu aanpassingen gedaan om elk van deze oorzaken aan te pakken zodat dit niet meer opnieuw gebeurt.”

Tanabe gaf vervolgens ook nog wat toelichting over het circuit van Sochi en hoe ze als motorleverancier inspelen op de karakteristieken van de Sochi Autodrom.

“Het circuit van Sochi vormt een andere uitdaging dan de voorbije races op hogesnelheidscircuits van Spa, Monza en Mugello. Het circuit heeft enkele karakteristieken van een stratencircuit, zoals verschillende bochten van negentig graden maar er zijn ook twee zeer lange rechte stukken.”

“Zoals gebruikelijk zullen we de oefensessies gebruiken om de power unit voor te bereiden op de kwalificatie en de race en kijken we uit naar een weekend zonder problemen voor alle vier de wagens. We hopen uiteraard ook dat Daniil van zijn thuisrace zal kunnen genieten en een goed resultaat behaalt.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: HondaMax VerstappenRed Bull

VIDEO: Een rondje over het circuit van Sochi

24 september 2020 — Komend weekend vindt de GP van Rusland plaats, tijd dus om het circuit van Sochi wat beter te leren kennen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Rusland

Max Verstappen: “De mecaniciens moeten er op vertrouwen dat ik op tijd zal stoppen”

24 september 2020 — Max Verstappen en Alex Albon laten in een YouTube-video van Mobil1 weten dat hun team veel belangrijker is dan de individu die achter het stuur zit, maar dat er een goede samenwerking tussen beide nodig is om succesvol te zijn.

In de video wordt de vraag gesteld aan beide Red Bull-rijders wat het belangrijkste is, hun prestaties achter het stuur van de bolide of hun team?

Het antwoord laat zich alvast raden, beide rijders halen aan hoe belangrijk hun team is maar ze willen toch hun eigen prestaties niet minimaliseren.

“Natuurlijk ben ik degene die achter het stuur zit,” aldus Verstappen. “In de auto moet ik alles zelf doen. Maar natuurlijk staat er een team achter je bij de pitstops, het bepalen van de strategie en het afstellen van de motor. Het is een teamsport met wat individuele invloeden en net dat maakt het verschillende van andere sporten.”

Voor Alex Albon ligt dan weer meer de nadruk op het teamgebeuren.

“De F1 staat bekend als een teamsport en dat is het zeker en vast. Ik weet zelfs niet juist hoeveel mensen er bij Red Bull werken maar het loopt in de honderden. Langs de andere kant wordt de sport soms ook gezien als egoïstisch. Je zit alleen in de auto en strijdt tegen je teamgenoot en de rest van de grid.”

Red Bull is dit jaar erg snel als het op pitstops aankomt, ze hebben al een aantal keer de snelste pitstop van de race laten optekenen.

“Het is een echte inspanning van het team maar natuurlijk wil ik dat mijn banden zo snel mogelijk verwisseld zijn zodat ik weer de baan op kan. Het is pas na de race dat je hoort dat de pitstop slechts 1,82 seconde geduurd heeft,” aldus Verstappen.

“Het begint allemaal met het exact stoppen op de juiste plaats. Zo kunnen de mecaniciens op het juiste moment de ‘wheelgun’ op de wielmoer plaatsen. Ze moeten er op vertrouwen dat ik zal stoppen op het juiste moment.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Alexander AlbonMax VerstappenRed Bull

Ferrari: “Dat Sebastian Vettel een racezitje heeft gevonden is ook voor ons een succes”

24 september 2020 — Ferrari-teambaas staat nog altijd achter zijn beslissing om Sebastian Vettel te vervangen door Carlos Sainz voor 2021.

Na zes seizoenen zal Sebastian Vettel aan het einde van het jaar de deur achter zich dicht trekken bij Ferrari. Het was vooral een tegenvallend 2019 dat de viervoudige wereldkampioen de das heeft omgedaan en Mattia Binotto staat nog altijd achter de beslissing om afscheid te nemen van de Duitser.

Maar Binotto is ook blij voor Vettel dat hij een zitje gevonden heeft voor volgend jaar zodat hij de F1 kan blijven.

“Het feit dat we heel vroeg een beslissing hebben genomen en dat we het heel vroeg hebben gecommuniceerd was om hem een kans te geven om een zitje te vinden”, vertelde hij op de officiële Formule 1-website. “Het feit dat hij een plaats heeft gevonden is ook voor ons een succes.”

“Ik ben erg blij voor hem als rijder en als persoon,” voegde hij eraan toe. “En blij voor de Formule 1, want ik denk dat het belangrijk is om Sebastian in het circus te houden. Ik denk dat het een geweldig resultaat is.”

Tegelijkertijd kijkt Binotto ook uit hoe de samenwerking tussen zijn nieuwe rijder, Carlos Sainz, en Charles Leclerc zal verlopen.

“We hebben onze keuze gemaakt, en ik denk dat we de juiste keuze hebben gemaakt,” zei hij. “Ik ben erg blij dat Carlos bij het team zal gekomen, erg blij met onze line-up.”

“Ze zijn allebei erg jong en beginnen wat ervaring op te doen. We zijn niet alleen op zoek naar een overwinning, maar ook naar een lange reeks om een stevige basis te leggen.”

“Als je probeert een solide basis te creëren en je baseert je op een jong team, niet alleen ingenieurs, technici maar ook coureurs, dan is dat de keuze die je moet maken”.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Lewis Hamilton opgenomen in lijst met 100 meest invloedrijke personen van 2020

23 september 2020 — Het gerenommeerde tijdschrift TIME heeft Lewis Hamilton opgenomen in haar lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld in 2020. Op de jaarlijkse lijst staan steeds mensen met een uiteenlopende achtergrond: politici, muzikanten, acteurs, professoren, activisten, sporters, ...

Zesvoudig F1-kampioen Lewis Hamilton werd dit jaar opgenomen in de lijst en is volgens TIME dus één van de meest invloedrijke personen van dit jaar. Hamilton voerde dit jaar een intense strijd tegen racisme en steunt ook de ‘Black Lives Matter-beweging’.

Zowel op de sociale media alsook tijdens de raceweekends in de Formule 1 vraagt hij aandacht voor die strijd tegen racisme en voor ‘Black Lives Matter’. Onder impuls van Lewis Hamilton kreeg de F1-bolide van Mercedes ook een zwarte livery, dit om de strijd tegen racisme onder de aandacht te brengen.

NASCAR-rijder Bubba Wallace is zeer verheugd met de opname van Hamilton in de lijst, zo laat hij weten in een reactie tegenover TIME.

“Ik ben de enige zwarte rijder op het topniveau van de NASCAR. Het voorbeeld van Lewis, als enige zwarte F1-piloot, is daarom zeer belangrijk voor mij,” vertelde Wallace tegenover ‘TIME’.

“Hij laat zien wat we het kunnen. Als ik zie hoe hij bijna ieder raceweekend het circuit veroverd, dat motiveert me om hetzelfde te proberen doen.”

“Zijn activisme heeft ook de wereld doet veel voor de wereld. Lewis heeft de Black lives Matter-beweging onder de internationale aandacht gebracht door zijn activiteit op de sociale media en de F1-races.”

“Lewis zijn mentale voorbereiding, zijn aura, zijn kunnen om iedere opportuniteit te benutten om zijn platform te gebruiken om racisme te stoppen zijn meer dan gewoon een voorbeeld voor rijders en andere atleten. Hij is een inspiratie voor iedereen.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

Krijgen we in 2021 een straatrace in Saudi-Arabië?

23 september 2020 — Volgens 'Racefans' krijgen we volgend jaar een nieuwe F1-race op de kalender, een straatrace in Saudi-Arabië.

De Formule 1 zou in 2021 een extra race in het Midden-Oosten op de F1-kalender willen plaatsen. Er zou een straatrace in Jeddah gepland worden, een stad in Saudi-Arabië waarin zo’n 4 miljoen mensen wonen.

Aangezien het om een straatrace in een stad zou gaan zijn er veel voorbereidingen nodig. Daarom zou de race in Jeddah volgens Racefans voorafgaand aan de GP van Abu Dhabi gepland worden.

Op die manier zou de GP van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit zoals de voorbije jaren opnieuw het seizoen kunnen afsluiten. Voorlopig is er echter nog niets officieel.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Voormalig Ferrari-teambaas Stefano Domenicali gaat de Formule 1 leiden

23 september 2020 — De F1-teams zijn op dinsdag ingelicht dat voormalig Ferrari-teambaas Stefano Domenicali huidig F1-baas Chase Carey zal opvolgen.

Chase Carey werd in 2017 CEO van Formula One Management (FOM) nadat Liberty Media de sport overgekocht had. Eerder raakte al bekend dat Carey binnenkort zou terugtreden als CEO van de Formule 1. Carey zal echter wel in een andere rol aan de sport verbonden blijven.

De 55-jarige Stefano Domenicali was sinds 1998 sportief directeur bij Ferrari, een rol waarin hij een belangrijke bijdrage leverde aan de vijf wereldtitels van Michael Schumacher bij Ferrari, alsook de zes constructeurstitels die Ferrari samen met Schumacher veroverde.

Tussen 2008 en 2014 was Domenicali de teambaas van het Ferrari F1-team, waarna hij afscheid nam van Ferrari en de overstap naar Audi maakte. Sinds 2016 was Domenicali vervolgens CEO van Lamborghini dat eveneens tot de Volkswagen groep behoort.

Domenicali keert nu dus terug naar de Formule 1 om de sport te leiden. In zijn hoedanigheid als CEO zal hij opnieuw samenwerken met Jean Todt (FIA-baas) en Ross Brawn (Sportief directeur van de Formule 1).


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsLiberty MediaFerrari

VIDEO: Hoe werkt het ‘Fantasy Island’ van Mercedes?

23 september 2020 — Het Mercedes F1 team geeft ons een woordje uitleg over haar 'engineering station', ook wel 'Fantasy island' genoemd.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mercedesvideo

“Max Verstappen rijdt op dezelfde manier met een F1-bolide als Michael Schumacher”

23 september 2020 — Red Bull-teambaas Christian Horner legt uit waarom de teamgenoten van Max Verstappen steeds het onderspit lijken te delven en vergelijkt hem zelfs met Michael Schumacher.

Pierre Gasly en Alex Albon worden beschouwd als grote talenten in de Formule 1 maar toch hebben ze het allebei moeilijk om teamgenoot te zijn van Max Verstappen.

Vorig jaar werd Gasly halfweg het seizoen terug naar Toro Rosso gestuurd en mocht Alex Albon de omgekeerde beweging maken. De Fransman lijkt zichzelf te hebben heruitgevonden bij AlphaTauri (het vroegere Toro Rosso) maar Alex Albon heeft het bij Red Bull moeilijk om zijn teamgenoot bij te houden.

Dat ziet ook ongetwijfeld Red Bull-teambaas Christian Horner en in een interview met ESPN legt hij uit waarom het nu zo moeilijk is teamgenoot te zijn van Max Verstappen.

Horner zoekt de oorzaak bij de F1-bolides die Red Bull de laatste jaren ontworpen heeft in een poging om Mercedes bij te benen. Hij legt uit dat de limieten worden opgezocht in het ontwerp van de bolides en dat Verstappen daar goed mee om kan maar dat het voor een iets minder zelfzekere rijder moeilijker is.

“Ik zou het graag willen vergelijken met Michael Schumacher bij Benetton in de jaren negentig,” aldus Horner. “Er waren toen niet veel teamgenoten die op dezelfde manier met de Benetton konden rijden zoals Michael dat deed, volgens mij kan Max dit ook met onze auto.”

“Er zijn bepaalde nuances in de auto die hem niet van zijn stuk brengen. Daar waar het op Pierre, Daniel en zeker Alex bij bepaalde situaties wel een invloed heeft.”

“Dat is waar we ons als team op concentreren, dat aan te pakken en proberen om de auto op dat vlak wat minder gevoelig te maken.”

Op de vraag waarom Max Verstappen dan zo goed met de bolide van Red Bull overweg kan terwijl zijn teamgenoten het maar niet onder de knie krijgen is Horner duidelijk.

“Max is van nature snel, getalenteerd en heeft veel mogelijkheden. Hij heeft veel zelfvertrouwen en hij gelooft in zichzelf. Hij heeft een ongelooflijke controle over de auto, kan enorm goed racen en nu heeft hij ook de ervaring.”

“Als je dat allemaal hebt op je tweeëntwintigste, dan ben je een echte racemachine,” besluit Horner.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenMichael SchumacherRed Bull

Website Nürburgring crasht door stormloop op F1-tickets

23 september 2020 — Gisteren werden de eerste vijfduizend tickets voor de F1-race op de Nürburgring verkocht. De interesse in de tickets was zo groot dat de server van de website van de Nürburgring het niet meer aankon.

De organisatoren van de GP van de Eifel die op 11 oktober op de Nürburgring plaatsvindt stellen voor de race 20 000 tickets ter beschikking. Daarvan gingen de eerste 5 000 tickets gisteren in verkoop en dat zorgde voor een ware overrompeling op de website van de Nürburgring.

In minder dan twee uur tijd waren de 5 000 tickets verkocht. Erger was echter dat de server die de ticketverkoop in goede banen moest leiden bezweek onder de massale belangstelling, iets waarvoor circuitdirecteur Mirco Markfort zich excuseerde.

“Bij de ticketverkoop op maandag hebben we enorm grote interesse vastgesteld, dit aan de hand van de enorm bezoekersaantallen op onze website,” aldus Mirco Markfort tegenover ‘Auto, Motor und Sport’. “We hebben nu bekeken hoe we de servercapaciteit kunnen uitbreiden.”

“We werden letterlijker overrompeld! Dat is natuurlijk voor ons en voor de Formule 1 goed nieuws. Het toont echter ook dat we onze service moeten verbeteren.”

Aanstaande vrijdag gaat de tweede verkoopronde van start en worden de overige 15 000 tickets verkocht. Afwachten op de server van de Nürburgring de stormloop op tickets dan wel aankan.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Duitsland

“Sebastian Vettel zal het Aston Martin F1 team naar een nieuw niveau brengen”

22 september 2020 — Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1, laat weten dat Sebastian Vettel volgens hem een zeer belangrijke rol binnen het Aston Martin F1 team op zich zal nemen en het F1-team naar een nieuw niveau zal tillen.

Na zijn aangekondigd vertrek bij Ferrari kon het speculeren over de toekomst van Vettel volop beginnen. De speculaties hielden wekenlang aan om vervolgens Vettel bevestigd te zien bij het Racing Point F1 team dat volgend jaar verder gaat als het fabrieksteam van Aston Martin.

“Het is een verhaal dat gedurende enkele maanden de headlines heeft gedomineerd. Het was dan ook geen verrassing toen Racing Point bevestigde dat Sebastian Vettel volgend jaar voor hen zou rijden wanneer het verder gaat als het Aston Martin F1 team.”

Volgens Brawn zal Vettel een erg belangrijke rol binnen het Aston Martin F1 team op zich nemen en bewijst het ook de ambities van Lawrence Stroll en het Aston Martin F1 team.

“Het is een erg groot en duidelijk statement van Lawrence Stroll. Vettel is een kampioen die zich bewezen heeft, een rijder die nog steeds een strijder is. Iemand als Vettel zal iedereen binnen het team inspireren en de ambities van het team zullen nu hoger liggen.”

“Zijn ervaring is onschatbaar van waarde. Hij zal het team naar een nieuw niveau brengen en de resultaten zullen moeten beantwoorden aan de ambities van Lawrence Stroll.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelRacing Point F1

Max Verstappen blijft optimistisch: “We zullen blijven vechten”

22 september 2020 — Ondanks de teleurstellende resultaten van de voorbije races blijft Max Verstappen gemotiveerd om met Red Bull Racing te blijven strijden.

Een weekendje vrij heeft Max Verstappen duidelijk goed gedaan. Na twee zeer teleurstellende races in Italië, Verstappen moest in Monza en Mugello opgeven door technische problemen, kon de Nederlander zo de batterijen opnieuw opladen.

Niet alleen voor Verstappen maar ook voor de rest van het team was een vrij weekend na een intense ‘triple-header’  en dan is een weekend ‘rust’ welgekomen.

“Ik denk dat het voor iedereen in het Red Bull team goed was om een weekend vrij te hebben, maar ik kijk ernaar uit om weer te gaan racen, vooral omdat ik in Mugello geen raceronde heb afgelegd,” aldus Verstappen volgens zijn officiële website.

“Het is natuurlijk niet fijn om een raceweekend zo af te sluiten, vooral omdat ik denk dat we een goede kans hadden op meer dan gewoon het podium, maar dat moeten we achter ons laten.”

Door de podiumplaats voor Alex Albon werd het raceweekend voor Red Bull nog met een positieve noot afgesloten maar feit is wel dat Red Bull en Verstappen met heel wat problemen geconfronteerd werden.

“We hebben de problemen natuurlijk als team besproken en iedereen werkt in dezelfde richting en probeert te strijden voor elke kans in elke race die we krijgen. Ik denk dat we op Mugello enkele positieve stappen met de auto gemaakt hebben en het was natuurlijk goed om Alex voor het eerst op het podium te zien. We zullen blijven vechten voor overwinningen en podiums.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Max VerstappenRed Bull

Fernando Alonso aan de slag bij Renault: “Ik ben terug thuis!”

22 september 2020 — Gisteren was het voor Fernando Alonso 'thuis komen'. De Spanjaard ging immers naar de Renault-fabriek en kreeg er een rondleiding die gezien zijn staat van dienst bij Renault grotendeels overbodig was.

“Het is een geweldig gevoel om terug in de fabriek te zijn,” schreef Alonso op Twitter.

“Ik kwam in 2002 naar Renault toen ik 21 jaar oud was, ik ken ieder hoekje van deze plek, iedere gang, iedere deur, ... Het is een zeer speciale dag.”

In 2021 maakt Alonso na twee jaar afwezigheid zijn comeback in de Formule 1. De Spanjaard zal voor de derde keer in zijn F1-carrière voor het team van Renault uitkomen, de renstal waarmee hij in 2005 en 2006 twee keer wereldkampioen werd.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Fernando AlonsoRenault

VIDEO: Lando Norris en Carlos Sainz spelen ‘What’s in the BOX BOX BOX”

22 september 2020 — Een eenvoudige spelletje dat bij McLaren-rijders Lando Norris en Carlos Sainz tot hilarische beelden leidt.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Carlos Sainz Jr.Lando NorrisMcLarenvideo

“Mick Schumacher zal ook in de F1 succesvol zijn”

22 september 2020 — AlphaTauri F1-teambaas Franz Tost is er van overtuigd dat Mick Schumacher ook in de Formule 1 goed zal presteren.

Het is nog niet zeker dat we Mick Schumacher volgend jaar in de Formule 1 aan het werk zullen zien maar hij heeft een goede kans. De Duitser voert momenteel het F2-kampioenschap aan maar zijn belagers voor de titel en een zitje in de F1 komen uit de eigen gelederen. Met Shwartzman en Ilott heeft de Ferrari Driver Academy nog twee ijzers in het vuur.

Als het van AlphaTauri-teambaas Franz Tost, een man met een neus voor talent, afhangt is Mick Schumacher er alleszins klaar voor.

“Hij is heel volwassen,” aldus de Oostenrijker tegenover ‘Sport1.’ “Ik ken hem nog vanuit zijn dagen in de karting en hij heeft zich goed ontwikkeld. Hij heeft gewonnen in elke raceklasse waaraan hij deelnam en hij zal ook in de F1 zijn mannetje kunnen staan.”

“Het maakt niet uit waar hij rijdt, hij zal laten zien dat hij succesvol kan zijn in de F1. Dat heeft hij al in de opstapklasses bewezen en ik ben ervan overtuigd dat hij dat ook in de Formule 1 kan laten zien.”

“Hij zal ook moeten leren. Het duurt ongeveer twee a drie jaar voor een jonge rijder om de Formule 1 te leren kennen. Mick is een heel bewuste rijder die alles intensief bestudeert en zich ook bezighoudt met de technische kant van de zaak. Hij is niet degene die binnen komt en alles in vuur en vlam zet maar hij is wel succesvol geweest in alles wat hij gedaan heeft.”

Tost benadrukt ook dat Schumacher goed met de druk om kan die zijn naam onvermijdelijk met zich meebrengt.

“Al van het moment dat hij de eerste keer in een kart gestapt is heeft hij te maken gehad met druk en daar is dan ook nog de druk bijgekomen op persoonlijk vlak die het ongeval van zijn vader heeft meegebracht.”

Mick Schumacher staat momenteel aan de leiding in de tussenstand van het het F2-kampioenschap met acht punten voorsprong op zijn collega uit de Ferrari Driver Academy Callum Ilott. De andere junior van bij de Scuderia, Robert Shwartzman, vinden we terug op de vierde plaats met eenentwintig punten achterstand op Schumacher.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumacher

Hamilton en Mercedes gaan langere pauzes gebruiken om te onderhandelen

22 september 2020 — Tot op heden hebben Lewis Hamilton en Mercedes nog geen overeenkomst gevonden over een langere verbintenis maar teambaas Toto Wolff laat weten dat ze gebruik gaan maken van de langere pauzes tussen de komende races om er werk van te maken.

Met de GP van Toscane heeft het F1-circus er negen races in elf weken opzitten. Met telkens maar een week pauze na drie races in drie weken blijft er maar weinig tijd over voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld de contractbesprekingen tussen Mercedes en Lewis Hamilton.

Voor dit jaar staan er nog acht races op de kalender en die zijn verspreid over een langere periode. Dat creëert misschien kansen voor Mercedes en Lewis Hamilton om rond de tafel te gaan zitten.

“Dit is een werk dat nog loopt en ik ga me niet laten vastpinnen op een datum,” aldus Toto Wolff tegenover de officiële website van de F1. “We komen goed overeen maar je moet je tijd nemen als het op de details aankomt.”

“Met de ene race die de andere opvolgt wil je ook niet afgeleid worden door contractbesprekingen. In de langere tussenpauzes, zoals volgende week, werken we verder aan bevredigende uitkomst maar ik weet niet wanneer we iets kunnen aankondigen.”

De Oostenrijker heeft wel al eens laten vallen dat Mercedes zeker voor de kerstperiode wil weten wie naast Valtteri Bottas zal racen in 2021. Naar de buitenwereld toe lijkt het er misschien op dat een contractverlenging van Hamilton slechts een formaliteit is maar dat wil Wolff toch even nuanceren.

“De voorbije drie jaar hebben we het contract niet meer bekeken, het is niet meer uit schuif gekomen. Soms veranderen situaties of verandert de omgeving en daarom is het nu tijd voor een nieuwe periode, een ander deel van de reis die we samen willen maken. We zijn nu maar aan het praten.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

FIA bekent schuld: “We hebben Pirelli dingen gevraagd die onmogelijk waren”

21 september 2020 — Pirelli kreeg de voorbije jaren heel wat kritiek op de banden die het voor de Formule 1 ontwikkelde. Bij de FIA neemt men het nu echter op voor de Italiaanse bandenfabrikant.

In 2016 stelde de FIA een eerste keer een zogenaamde ‘Tender’ op waarin de doelstellingen van de banden omschreven werden. Dat waren achteraf gezien doelstellingen die volgens de FIA niet haalbaar zijn, zo geeft men daar nu zelf ook toe.

“We hebben van Pirelli dingen verlangt die niet haalbaar waren,” aldus Nicholas Tombazis, hoofd van de technische afdeling bij de FIA, tegenover ‘Auto Motor und Sport.

“We hebben gevraagd naar weinig bandenslijtage en de mogelijkheid om constant voluit te kunnen gaan. Tegelijkertijd wensten we echter ook dat er meerdere pitstops zouden plaatsvinden en dat er verschillende bandencompounds gebruikt zouden worden.”

“We hebben een doel vooropgesteld dat niet realiseerbaar was,” besloot Tombazis.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de F1-piloten maar kritiek blijven uiten op de banden, er is immers altijd wel iets dat volgens hen niet goed is aan de banden. Voor Pirelli wordt het nu belangrijk om te voldoen aan de nieuwe ‘tender’ voor het F1-seizoen 2022 waarin de 18-inch banden geïntroduceerd worden.

Voordeel voor Pirelli is dat er dit jaar in de Formule 2 al met 18-inch banden wordt gereden. Door het uitstel van de introductie van de 18-inch banden naar 2022 heeft Pirelli een extra jaar om bijkomend ervaring op te doen. Dat uitstel is welgekomen voor Pirelli want er zijn maar weinig testmogelijkheden voorzien.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: FIAPirelli

Netflix volgt Lewis Hamilton in Rusland: evenaring van record Michael Schumacher?

21 september 2020 — De camera's van Netflix zullen komend raceweekend in Rusland op Lewis Hamilton gericht zijn. Hamilton kan in Sochi immers het record van meeste F1-overwinningen van Michael Schumacher evenaren.

Bij Netflix zijn ze dit seizoen volop bezig met het inblikken van beelden voor het derde seizoen van ‘Drive To Survive’, de serie waarin we een blik achter de schermen van de Formule 1 krijgen.

De eerste twee seizoenen van ‘Drive To Survive’ waren erg populair en de Netflix-serie bracht de Formule 1 dichter bij de man of vrouw in de straat. Meer zelfs, ze zorgde zelfs voor een hele resem nieuwe fans die de sport door de exclusieve blik achter de schermen interessant begonnen te vinden.

Die populariteit van de Netflix-serie was deels te danken aan het ‘geluk’ dat Netflix kende door tijdens enkele cruciale en uitermate interessante races aanwezig te zijn. Netflix is immers niet tijdens iedere race aanwezig maar ook komend raceweekend zal Netflix aanwezig zijn voor de GP van Rusland.

Netflix wil in Sochi de evenaring van het record van meeste aantal F1-overwinningen van Michael Schumacher door Lewis Hamilton filmen en zo kunnen tonen tijdens seizoen 3 van ‘Drive To Survive’.

Bij Mercedes zullen ze echter met gemengde gevoelens terugdenken aan de laatste keer dat ze Netflix in hun garage te gast hadden. Dat was immers vorig jaar tijdens de GP van Duitsland toen Mercedes een dramatische thuisrace kende, uitgerekend toen het 125 jaar motorsport vierde.

Valtteri Bottas Bottas crashte tijdens de race en Lewis Hamilton kende een erg teleurstellende race waarin hij slechts als negende over de finish reed. Afwachten of Mercedes en Hamilton deze keer wel kunnen vieren.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMercedes

20 000 fans mogen GP van de Eifel op Nürburgring bijwonen

21 september 2020 — De organisatoren van de GP van de Eifel, die op 11 oktober plaatsvindt op de Nürburgring, hebben de toestemming gekregen om maximaal 20 000 fans de race te laten bijwonen.


Uiteraard is men op de Nürburgring zeer blij om opnieuw op de F1-kalender te staan, ook al zal de F1-race niet plaatsvinden bij tienduizenden fans. Het toegestane aantal fans bedraagt immers slechts 20 000 fans maar ook daarin zal er onderscheid tussen de fans zijn.

“Het is belangrijk om tijdens deze eerste fase tickets in verschillende categorieën aan te bieden,” aldus Mirco Markfort, de baas van de Nürburgring.

“In deze tijden van van corona is het een enorme planning wat het personeel enzovoort betreft en uiteraard draait alles dan ook rond de kosten die gemaakt dienen te worden.”

Ondanks de extra kosten die het coronavirus veroorzaakt wil men de fans uiteraard de kans geven om tegen een aanvaardbare prijs de race bij te wonen.

“Het is echter ook belangrijk om de fans de kans te geven om tickets te kopen en de race op een veilige manier te laten bijwonen.”

Foto: Wikimedia - Fewskulchor


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Duitsland

Eddie Jordan: “Lewis Hamilton moet bij Red Bull de teamgenoot van Max Verstappen worden”

21 september 2020 — Volgens Eddie Jordan moet Lewis Hamilton eind dit seizoen Mercedes verlaten en de overstap naar Red Bull Racing maken om daar het perfecte rijdersduo te vormen met Verstappen.

Lewis Hamilton werd in het verleden meermaals gelinkt aan een mogelijke overstap naar Ferrari maar volgens Eddie Jordan moet de Brit richting Red Bull Racing gaan.

“Ik vind persoonlijk dat Lewis naar Red Bull zou moeten gaan en niet naar Ferrari,” vertelde Jordan tegenover het Nederlandse ‘Ziggo Sport’.

“Dat zou een perfecte combinatie zijn, de beste jonge F1-piloot is momenteel immers Max Verstappen, daarover bestaat geen twijfel.”

Jordan stak vervolgens de loftrompet af over Verstappen en liet verstaan dat hij denkt dat de Nederlander ook Hamilton met gelijke wapens zou verslaan.

“Zijn stijl, zijn snelheid, zijn intellect, zijn controle op de baan. Ook zijn arrogantie. Grand prix winnaars en wereldkampioenen die hebben een bepaald niveau van arrogantie nodig. Dat is duidelijk en hij heeft dat ook.”

“Of hij dat nu van Jos heeft of iemand anders, ik heb echt geen idee, maar het is wel een feit dat hij over een ongelooflijk talent beschikt. Ik geloof zelfs dat indien hij een teamgenoot zoals Lewis Hamilton zou hebben, dat hij er ook dan in slaagt hem te verslaan,” besloot de voormalig F1-teambaas.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMax VerstappenMercedesRed Bull

VIDEO: Achter de schermen met Max Verstappen en Alex Albon

21 september 2020 — We gaan een dag achter de schermen mee met Red Bull-rijders Max Verstappen en Alex Albon.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Alexander AlbonMax VerstappenRed Bullvideo

Jean Todt: “Het Ferrari van nu is niet te vergelijken met dat van 1993”

21 september 2020 — Jean Todt laat weten dat de situatie waar Ferrari zich nu in bevindt niet te vergelijken is met die van 1993, toen hij de leiding van de Scuderia overnam en het ook niet al te best ging met de legendarische renstal.

Het zou een understatement zijn te stellen dat Ferrari zich in een crisis bevindt. Er zijn de laatste jaren nog wel mindere seizoenen geweest maar zelfs dan vonden we de scharlaken bolides in de voorste gelederen terug, met Mercedes en Red Bull in de strijd om de prijzen.

Dit jaar heten de tegenstanders McLaren, Racing Point en Renault, met andere woorden Ferrari is afgezakt naar het middenveld. Velen vergelijken de situatie van Ferrari vandaag met die van 1993 en toen werd Jean Todt aangetrokken om orde op zaken te stellen. De Fransman wil geen vergelijking maken tussen de tijd van toen en die van nu.

“Ik begrijp de situatie,” zei Todt afgelopen weekend in Mugello. “Ik zag een aantal rapporten en mensen blijven zeggen dat het hetzelfde is, maar het is een heel andere situatie dan die ik vond toen ik aankwam in juli 1993.”

“Eerlijk gezegd, ik wou dat ik de situatie van vandaag had gevonden. Mijn leven zou veel gemakkelijker zijn geweest.”

“Nu is het een zeer sterke organisatie, zeer goed geregeld. Waarschijnlijk zijn sommige delen van de puzzel niet op het niveau dat ze nodig hebben om te zijn waar ze verwachten te zijn. En, eerlijk gezegd, waar de Formule 1 hen nodig heeft.”

Toen Jean Todt in 1993 richting Ferrari trok was hij de man achter de successen van Peugeot in de rally en Le Mans en hij geeft aan dat hij nooit echt verwacht had om teambaas van Ferrari te worden. Bij Peugeot waren er ook plannen richting F1 en Todt was daar de geknipte man voor maar de lokroep uit Maranello bleek toch te sterk te zijn.

“Bij Peugeot vroegen ze op een bepaald moment wat we zouden gaan doen na de sportwagens,” aldus Todt. “Als we het budget zouden rond krijgen zou de F1 de ultieme uitdaging zijn en ze lieten me aan het project werken.”

Uiteindelijk stemde Peugeot tegen de plannen om met een eigen team deel te nemen aan de F1 en werd er gekozen voor een rol als motorleverancier bij McLaren.

“Ik had toen mijn buik vol van de autosport maar als je gevraagd wordt om baas te worden van Ferrari in de F1 kan je daar niet aan weerstaan.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Jean TodtFerrari

“De kritiek die de Formule 1 krijgt is vaak onterecht”

21 september 2020 — Voormalig F1-piloot Robert Kubica begrijpt naar eigen zeggen de constante kritiek op de Formule 1 niet.

In de Formule 1 is er steeds wel ergens één of andere vorm van kritiek, is het niet op het beleid, dan is het op de manier waarop de races verlopen alsook de voorspelbaarheid van de sport. Robert Kubica kan zich echter niet vinden in de kritiek die de Formule 1 als sport telkens te verwerken krijgt.

“Waar draait de kritiek op de Formule 1 rond?” vraagt de Pool zich volgens ‘Speedweek’ af.

Volgens Kubica wordt er te veel gefocust op de situatie aan de top van de sport en is er te weinig aandacht voor de gevechten in het midden van de sport.

“Helemaal aan de top zijn er altijd momenten van dominantie. Wanneer rijders het daarover hebben bekijken ze het echter alleen vanuit hun eigen perspectief,” aldus Kubica. “In het middenveld vinden er geweldige gevechten plaats met ook fascinerende strategieën.”

“Uiteraard kan het er monotoon aan toegaan aan de top. Het is logisch dat er meer rijders zich vooraan willen mengen in de strijd en dat de fans betere races willen. Je moet echter begrijpen hoe deze sport werkt.”

Indien de verschillen tussen de teams onderling kleiner zijn dan zal ook de strijd om de wereldtitel volgens Kubica intenser zijn.

“Indien we kleinere verschillen tussen de teams zouden hebben dan zou meteen ook de strijd om de titel interessanter zijn,” vindt Kubica.

“Het draait hem echter niet rond het aantal inhaalmanoeuvres. Als er te veel inhaalmanoeuvres zijn dan lijkt het willekeurig en is het ook niet interessant meer.”

“We hebben races waarbij de strategie voor spanning zorgt. Je moet het gewoon kunnen uitleggen tegenover het publiek.”

“Om de fascinatie te kunnen delen moeten de fans de subtiliteiten in de sport kunnen begrijpen. Het is aan ons om er voor te zorgen dat het publiek dat begrijpt,” besloot Kubica.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsRobert Kubica

“F1-races en podiums zonder fans voelen onwerkelijk aan”

20 september 2020 — Volgens Renault F1-piloot Daniel Ricciardo merken de F1-piloten jammer genoeg maar al te goed dat de races zonder fans worden verreden. De raceweekends voelen daardoor volgens de Australiër compleet anders aan.

“Na de race is het zeer vreemd, het is zo stil,” schreef Ricciardo eerder deze week tijdens een post op zijn sociale media. “We missen de fans enorm. Je merkt het op zoveel momenten tijdens een raceweekend dat ze er niet zijn.”

Een eerste F1-podium of eerste overwinning behalen voelt door het gebrek aan fans volgens de Renault-rijder ook helemaal anders aan.

“Stel dat je dit jaar je allereerste F1-podium behaalt, dan is dat zeker niet zo memorabel, gewoonweg door het gebrek aan sfeer en fans,” aldus Ricciardo, die ook de vreemde manier van vieren en trofeeën overhandigen aan de kaak stelt.

“De podiums zien er ook niet goed uit,” waarmee Ricciardo verwijst naar de trofeeën die soms met een robot tot aan de rijders werden gereden. “De vieringen op het podium voelen niet goed, al zou ik uiteraard nog wel maar al te graag op het podium staan en een trofee meenemen.”

De laatste keer dat de Australiër dat nog eens kon doen was tijdens de GP van Monaco in 2018. Ricciardo reed voor het Red Bull F1-team en vierde toen zijn overwinning in het prinsdom door champagne uit zijn schoen te drinken.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Daniel RicciardoRenault

FIA wil met nieuwe regels ‘hamstergedrag’ bij F1-teams tegengaan

20 september 2020 — De FIA wil regels invoeren die de F1-teams er van moet weerhouden om in de aanloop naar het nieuwe F1-seizoen van volgend jaar onderdelen te hamsteren.

Het coronavirus heeft er niet alleen voor gezorgd dat het huidige F1-seizoen op de schop ging en veel later aangevat werd, ook verschillende reglementswijzigingen werden uitgesteld en dat houdt ook enkele opmerkelijke achterpoortjes in.

De veelbesproken grote reglementswijzigingen die voor het F1-seizoen van volgend jaar gepland stonden werden uitgesteld naar 2022. Tegelijkertijd werd beslist dat de invoering van het budgetplafond, dat normaal zou samenvallen met de introductie van de nieuwe F1-bolides, gewoon in 2021 zal doorgaan.

In het kader van kostenbesparingen en om de overlevingskans van de F1-teams te midden van de coronacrisis te vergroten werd eveneens beslist dat de F1-bolides volgend jaar bijna identiek aan de huidige F1-bolides zullen zijn.

Daardoor bestaat het risico dat de F1-teams aan het ‘hamsteren’ slagen en dit jaar, terwijl er nog geen budgetplafond is, massaal onderdelen gaan produceren die ze pas volgend jaar zouden gaan gebruiken. Daardoor zouden die uitgaven niet onder het budgetplafond van 2021 vallen.

Ook bij de FIA beseffen ze nu dat dit achterpoortje gesloten dient te worden. De FIA is dan ook gesprekken begonnen met de F1-teams en waarschuwt hen dat ze geen onderdelen moeten beginnen hamsteren.

“Er zijn inderdaad gesprekken gaande over het aanleggen van voorraden voor volgend seizoen en zo het geld van volgend seizoen doosluizen naar 2022,” aldus McLaren-baas Zak brown volgens ‘Motorsport.com’.

“De FIA heeft dat zien aankomen en zit er bovenop. Ze zullen regels opstellen om te voorkomen dat er veel [van het huidige] geld voor 2021 gebruikt gaat worden en teams in 2022 een voorsprong hebben.”

Grote vraag is uiteraard hoe alles gecontroleerd zal kunnen worden en of er vandaag de dag al teams aan het hamsteren geslagen zijn en hoe je kan vermijden dat onderdelen van dit jaar op de wagens van volgend jaar geplaatst worden.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsFIAMcLaren

VIDEO: Op speeddate met Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Toto Wolff

20 september 2020 — Tijdens een speeddate leren we Mercedes F1-piloten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en Mercedes-motorpsortbaas Toto Wolff beter kennen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonValtteri BottasMercedesvideo

Mercedes-topman: “Iedereen gaat me haten voor wat ik voorstel in de F1”

20 september 2020 — James Allison, technisch directeur bij het Mercedes F1 team, heeft een opmerkelijk voorstel gedaan om in de Formule 1 te introduceren.

In een video op YouTube waarin hij vragen beantwoordt heeft James Allison als technisch directeur van het Mercedes F1 team een opmerkelijk voorstel gedaan, een voorstel waarvan ook het eigen Mercedes F1 team een nadeel zou ondervinden.

Volgens Allison zou het immers een goed idee zijn om de blauwe vlaggen in de Formule 1 af te schaffen. Die blauwe vlaggen worden aan rijders getoond die op een ronde gezet worden. Die rijders moeten na het tonen van de blauwe vlag immers vlot aan de kant gaan.

Allison is er van overtuigd dat het afschaffen van de blauwe vlaggen voor meer spektakel tijdens de races kan zorgen.

“Ik zou in het sportief reglement een wijziging willen aanbrengen,” aldus de technisch directeur van het Mercedes F1 team in een video op YouTube.

“Iedereen rondom mij zal me nu waarschijnlijk gaan haten nu ik dit zeg. Ik weet ook zeker dat Toto (Wolff) het er niet eens mee zal zijn maar ik zou zeggen dat we de blauwe vlaggen moeten afschaffen.”

Voor het Mercedes F1 team zou het uiteraard niet interessant zijn om dergelijke regel te introduceren. Bovendien is in het verleden al gebleken dat de F1-bolide van Mercedes zeer snel is als hij vrije baan heeft maar eenmaal hij achter een andere wagen rijdt is de dominantie een stuk minder.

“Het zou de races voor een snelle wagen tot een absolute nachtmerrie kunnen maken want de langzamere wagens gaan niet meer uit de weg voor ons. We zouden ons doorheen al die wagens moeten strijden en dat zou elke race zeer interessant maken.”

In onderstaande video kan je alle vragen bekijken die James Allison van Mercedes beantwoordde:


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsMercedes

“Alex Albon heeft zich als teamgenoot van Max Verstappen bewezen”

19 september 2020 — Volgens Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1, heeft Alex Albon met zijn podiumplaats tijdens de GP van Toscane, voldoende gedaan om zijn racezitje bij Red Bull te behouden.

Alex Albon zijn positie binnen het Red Bull F1-team is doorheen het seizoen serieus ter discussie komen te staan. Albon leek sterk aan het seizoen te beginnen maar na onder andere een aanrijding met Lewis Hamilton volgden vervolgens heel wat teleurstellende resultaten.

Het contrast met Pierre Gasly, de rijder die hij midden vorig jaar bij Red Bull kwam vervangen, werd steeds groter. De Fransman reed zich bij AlphaTauri steeds nadrukkelijker in de kijker en behaalde op het circuit van Monza zelfs verrassend genoeg zijn eerste F1-overwinning.

Ondanks dat Alex Albon zijn positie steeds nadrukkelijker ter discussie kwam te staan heeft de Britse Thai volgens Ross Brawn voldoende gedaan om zijn racezitje bij Red Bull te handhaven.

“Alex Albon kende een seizoen dat tegen zit en hij zal het ongetwijfeld moeilijk gehad hebben om te zien hoe Pierre Gasly, de rijder die hij halverwege vorig jaar bij Red Bull verving, zijn eerste overwinning behaalde terwijl hij zelf niet wist te scoren,” aldus Brawn.

“Op het circuit van Mugello reed hij echter geweldig en hij moest er zeker en vast hard voor werken. Sommige van zijn inhaalmanoeuvres waren schitterend, vooral zijn inhaalmanoeuvre op Daniel Ricciardo voor de derde plaats.”

Brawn verwacht dan ook dat Albon gewoon de teamgenoot van Max Verstappen zal blijven.

“Met Max Verstappen heeft Albon een geweldige teamgenoot en het gaat voor hem altijd een serieuze uitdaging seizoen, net zoals dat ook voor eender welke andere rijder naast Verstappen zou zijn,” vertelt Brawn.

“Ik vind dat hij het goed genoeg heeft gedaan om zijn racezitje te behouden. Deze podiumplaats zal hem bovendien een serieuze boost op het vlak van zijn zelfvertrouwen gegeven hebben.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Alexander AlbonMax VerstappenRed Bull

Felipe Massa: “Sebastian Vettel dumpen was de juiste keuze voor Ferrari”

19 september 2020 — Volgens voormalig Ferrari-rijder Felipe Massa heeft Ferrari de juiste keuze gemaakt door Sebastian Vettel eind dit jaar aan de kant te schuiven en Carlos Sainz aan te trekken.

“Vettel zijn tijd is voorbij,” vertelde Felipe Massa tegenover het Braziliaans ‘Globo.com’. “Zo erg zelfs dat zijn resultaten dit jaar bewijzen dat Ferrari de juiste keuze heeft gemaakt om zijn contract niet te vernieuwen.”

Tegelijkertijd vindt Massa het bijzonder jammer om Ferrari zo’n moeilijke tijd te zien beleven waarin de wagen helemaal niet competitief genoeg is.

“Het is altijd jammer om zo’n belangrijk team te zien lijden. Niemand wil Ferrari in zo’n situatie zien, met deze problemen,” aldus Massa.

“Het is een buitengewoon team, ik heb een geweldige affectie voor hen. Het is zonder twijfel een team dat compleet anders is dan al de andere teams, het is bijna een religie.”

Volgens Massa zal Ferrari naast goede rijders uiteraard ook een goede wagen nodig hebben. Masa is er echter van overtuigd dat Ferrari met Carlos Sainz een goede rijder naast Leclerc heeft gekozen.

“Uiteraard hebben ze in de eerste plaats een competitieve wagen nodig. Maar Carlos Sainz is een goede rijder, hij is jong en heeft nog heel wat mogelijkheden om te groeien,” besloot de Braziliaan.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Sebastian VettelFerrari

Carlos Sainz is boos: “Ongelooflijk dat Sergio Perez bij Racing Point moet vertrekken”

19 september 2020 — McLaren F1-piloot Carlos Sainz vindt het niet kunnen dat Sergio Perez bij het Racing Point F1-team aan de kant wordt geschoven.

In de aanloop naar de GP van Toscane raakte bekend dat Sergio Perez eind dit seizoen het Racing Point F1 team zal verlaten en vervangen wordt door Sebastian Vettel. Niet iedereen is daar echter blij mee.

Zo vindt Carlos Sainz het niet kunnen dat uitgerekend Sergio Perez bij het toekomstige Aston Martin F1 team plaats moet maken.

“Checo zijn vertrek is erg jammer,” zo vertelde Sainz eerder deze week tegenover ‘Motorsport.com’. “Het maakt me een beetje boos, ik heb immers een goede relatie met hem en respecteer hem enorm als rijder.”

“Het team waarin hij gedurende zoveel jaren vertrouwen had, dat hij praktisch van het bankroet heeft gered en dat hem eindelijk van een goede wagen voorziet, is nu het team dat niet met hem verder wil. Dat is enorm jammer.”

Sainz is het er duidelijk niet mee eens dat Perez en niet Lance Stroll plaats moet maken.

“Als je het puur op performance bekijkt dan is er geen reden waarom hij Racing Point zou moeten verlaten of waarom zij hem niet willen,” aldus Sainz. “In de F1 zijn er echter andere belangen die spelen, andere dingen dan pure performance die belangrijk zijn.”

“Het herinnert je eraan dat deze sport zo in elkaar steekt. Het geeft je erg weinig terug. Het is echter de sport waarvoor we gekozen hebben en we zijn professionals, je moet het aanvaarden.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Carlos Sainz Jr.Sergio PerezRacing Point F1

VIDEO: Charles Leclerc schreeuwt het uit tijdens geblinddoekt ritje in Ferrari met Sebastian Vettel

19 september 2020 — De Formule 1 vond het een goed idee om Sebastian Vettel en Charles Leclerc in een Ferrari over het circuit van Mugello te laten scheuren.

Klein detail: om beurten moesten Vettel en Leclerc geblinddoekt in de wagen plaatsnemen terwijl de ander met de Ferrari over Mugello scheurde. Aan het einde van het rondje moesten ze ook nog eens aangeven wanneer er over start-finish werd gereden.

Charles Leclerc was aan het begin van het rondje duidelijk niet op zijn gemak bij Vettel, dat mogen we toch wel besluiten aan de hand van onderstaande beelden (Klik hier om de volledige video te bekijken).


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Charles LeclercSebastian Vettel

“Michael Schumacher bevindt zich in een vegetatieve toestand, volledig herstel onwaarschijnlijk”

19 september 2020 — Woensdag bracht de Franse TV-zender RMC Story een documentaire over Michael Schumacher met de naam “Michael Schumacher: op zoek naar de waarheid” met als doel proberen te begrijpen hoe het tegenwoordig gesteld is met de F1-legende.

RMC Story ging te rade bij verschillende experten om een antwoord te vinden op de vraag hoe Michael Schumacher er momenteel aan toe is en wat de toekomst nog kan brengen.

In 2013 kwam Schumacher tijdens een skitocht ongelukkig ten val en heeft de familie slechts met mondjesmaat wat informatie over de toestand van de Duitser vrijgegeven.

Na zijn ongeval werd Schumacher overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Grenoble waar de intracraniële hematomen, ofwel de bloedingen in de schedel, behandeld werden. Volgens Erich Riederer, neuroloog in Zürich, is met die ingreep waarschijnlijk te laat gewacht.

“Volgens mij is er te lang gewacht met de druk van de hersenen te halen,” vertelt Riederer tegenover RMC Story. “Als je te lang wacht zal er hersenweefsel vernietigen. Schumacher is een bekend persoon. Hebben ze te lang gewacht? Waarschijnlijk wel.”

Riederer denkt dat Schumacher zich momenteel in een ‘vegetatieve toestand bevindt.

“Dat wil zeggen dat hij bij bewustzijn is, maar niet antwoordt. Hij ademt, zijn hart klopt, waarschijnlijk kan hij rechtop zitten en met de hulp van iemand anders kan hij wat kleine pasjes zetten, maar niet meer dan dat.”

“Volgens mij is dat het maximum. Bestaat er nog een kans dat hij terug wordt zoals voor zijn ongeval? Ik denk het eerlijk gezegd niet.”

Naast Riederer komt ook spoedarts Gerald Kierzek aan het woord en die treedt zijn collega bij door te stellen dat Schumacher na zes jaar met een zwaar hersenletsel waarschijnlijk bedlegerig is.

Hij stelt ook dat de Duitser waarschijnlijk een fysieke metamorfose heeft ondergaan door de spierafbraak.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Michael Schumacher

Opnieuw één positieve coronatest in de Formule 1

18 september 2020 — Er werden de voorbije week bijna 2 000 coronatests uitgevoerd in de Formule 1 en daarbij was er opnieuw één positieve test.

Er werden van de vrijdag van de GP van Toscane tot en met gisteren exact 1 938 coronatests uitgevoerd, daarvan werd bij één persoon een positieve coronatest afgenomen.

In totaal zijn er sinds het begin van het Formule 1-seizoen al 44 101 coronatests uitgevoerd en bij negen personen werd er een positieve coronatest afgenomen. Tot dusver is Sergio Perez de enige F1-piloot die positief testte voor het coronavirus. Perez mistte door zijn positieve coronatest twee F1-races.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Ferrari introduceert in 2021 een compleet nieuwe motor: begin van terugkeer naar de top?

18 september 2020 — Ferrari is al geruime tijd een nieuwe F1-motor aan het testen voor volgend jaar. Kan de nieuwe motor er mee voor zorgen dat Ferrari kan terugkeren naar de top van de Formule 1?

In 2019 beschikte Ferrari plots over de sterkste motor van allemaal. Het zorgde voor achterdocht bij de concurrentie en tegen het einde van het F1-seizoen 2019 leken verschillende zogenaamde technische richtlijnen er voor te zorgen dat Ferrari op het vlak van topsnelheid moest inboeten.

2020 moest het jaar worden waarin Ferrari eindelijk om de wereldtitel zou kunnen strijden. De praktijk draaide echter helemaal anders uit. In plaats van een bijkomende stap vooruit werd een serieuze stap achteruit gezet.

Vooral de voorbije races is het schrijnend om te zien in welke situatie Ferrari zich bevindt en die situatie kan gezien het feit dat verbeteringen grotendeels ‘bevroren’ zijn maar moeilijk veranderd worden.

Ferrari richt haar hoop vooral op de ingrijpende reglementswijzigingen in 2022 maar in afwachting daarvan is er nog het overgangsjaar 2021. Ferrari werkt al volop aan 2021 en een compleet nieuwe motor moet Ferrari helpen om een stap vooruit te zetten.

“Onze volgende F1-bolide zal een evolutie van de huidige wagen zijn, dit omdat de regels veel beperkingen opleggen,” aldus Mattia Binotto tegenover het Italiaanse ‘Corriere della Sera’.

“Er zijn echter opportuniteiten. De motor zal volledig nieuw zijn, hij heeft al heel wat uren op de testbank gedraaid en we rekenen erop dat hij beter is.”

“Rond deze tijd wordt er in de World Motor Sport Council ook een stemming gehouden rond een belangrijke aerodynamische wijziging die vooral effect zal hebben op de achterkant van de wagen, iets dat we kunnen proberen benutten.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

“Mugello heeft bewezen dat F1-piloten soms nog veel te leren hebben”

18 september 2020 — In zijn column voor 'Unibet' blikt Mika Hakkinen terug op de GP van Toscane die op het circuit van Mugello plaatsvond. Volgens de tweevoudig F1-kampioen heeft de chaos tijdens de race bewezen dat F1-piloten op een nieuw circuit nog veel te leren hebben.

De eerste F1-race op het circuit van Mugello werd gekenmerkt door twee rode vlaggen en verschillende crashes. Mugello was een compleet nieuw circuit voor de rijders en dat kregen we volgens Mika Hakkinen ook te zien.

“Als je kijkt naar de incidenten tijdens het begin van de Toscaanse GP dan heeft dit denk ik getoond dat rijders nog veel te leren hebben wanneer ze op een nieuw circuit aankomen,” aldus de tweevoudig F1-kampioen.

“Doordat het circuit zo snel en zo smal is, creëerde Mugello een unieke uitdaging. Er was slechts één echt goede plaats om in te halen en de rijders probeerden zich bij de start zo goed mogelijk te positioneren met drie tot vier wagens die tegelijkertijd aan het strijden waren voor hetzelfde stukje op de baan.”

Hakkinen blikte vervolgens terug op de crashes tijdens de race. Daarbij was er volgens hem een duidelijk verschil tussen de crash tijdens de openingsronde en de grote crash bij de herstart na de safety car-fase.

“Het eerste incident was een normaal race-incident met te veel wagens die bij elkaar zaten in de links-rechtse bochtencombinatie van bocht nummer 2 en nummer 3,” aldus de Fin.

“Het tweede incident, die een rode vlag tijdens de race veroorzaakte, was veel gevaarlijker. Verschillende wagens reden zeer dicht op elkaar en ze probeerden te raden wanneer Valtteri Bottas zou versnellen bij de herstart na de safety car.”

“Het zorgde ervoor dat de wagens tegen verschillende snelheden reden terwijl de rijders geen goed zicht hadden. De onboard-beelden tonen hoe moeilijk het voor de rijders was om elkaar te ontwijken.”

“Zo’n incidenten zien we normaal in de lagere raceklassen, niet in de Formule 1, maar opnieuw hebben de veiligheidsmaatregelen hun job uitstekend gedaan.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Ferrari: “Kleine upgrades voor Russische GP maar de pijnpunten blijven”

18 september 2020 — Ferrari plant enkele kleinere upgrades voor haar F1-bolide. De kleine aanpassingen aan de SF1000 zullen volgens teambaas Mattia Binotto echter niet tot een plotse ommekeer en grote vooruitgang leiden.

De SF1000 was van bij het begin van het seizoen een wagen die niet competitief genoeg was en die ver verwijderd was van Mercedes dat opnieuw het F1-seizoen domineert. Meer zelfs, Charles Leclerc en Sebastian Vettel ondervinden zelfs moeite om in Q3 en in de punten te geraken.

Na enkele dramatische races introduceert Ferrari voor de GP van Rusland enkele nieuwe upgrades op haar wagen. Het gaat hierbij echter om erg kleine upgrades die de algehele performance van de SF1000 niet opeens veel sneller zullen maken.

“Er zullen kleine upgrades zijn maar ze zullen het algemene beeld niet veranderen,” blikt Mattia Binotto vooruit naar de GP van Rusland.

“Ik denk dat ze momenteel tijdens de races helemaal niet competitief genoeg zijn, we vragen ook te veel van onze banden. Deze upgrades zullen dit echter niet aanpakken.”

Het ziet er naar uit dat Ferrari steeds meer haar focus op 2021 begint te leggen, aangezien er dan iets meer mogelijkheden zijn om de wagen te verbeteren.

“We moeten onze projecten bekijken met 2021 in het achterhoofd. Het zal allemaal iets meer tijd vergen,” besloot de teambaas van Ferrari.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van RuslandFerrari

VIDEO: McLaren Unboxed - Mugello Memories

18 september 2020 — Het McLaren F1-team blikt terug op het raceweekend in Mugello waar de GP van Toscane werd verreden.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van ItaliëCarlos Sainz Jr.Lando NorrisMcLarenvideo

Lewis Hamilton: “De records van Schumacher evenaren lijkt onwezenlijk”

18 september 2020 — Lewis Hamilton laat weten dat hij moeilijk kan geloven dat hij binnenkort het record van eenennegentig overwinningen van Michael Schumacher kan evenaren.

In theorie kan Lewis Hamilton in Sochi zijn eenennegentigste overwinning in de Formule 1 behalen, daarmee komt hij op gelijke hoogte met het record van Michael Schumacher.

In 2017 brak hij al het record van meeste poleposities dat toen met achtenzestig stuks ook op de naam van Schumacher stond, de teller van Hamilton staat ondertussen al op vijfennegentig.

Als hij dit jaar voor de zevende keer de wereldtitel kan veroveren komt hij ook daar op gelijke hoogte met Schumacher en soms heeft de Brit het moeilijk om te geloven dat hij die records van de ‘Rekordmeister’ kan breken.

“Het lijkt gewoon niet echt,” zei Hamilton na zijn overwinning vorig weekend in Mugello.

“Het is natuurlijk een voorrecht om in deze positie te zijn en zo’n geweldig team en geweldige wagen te hebben om ieder weekend zo te kunnen presteren.”

“Maar ik voel me voor altijd dankbaar voor de mensen die hard blijven werken. Ik ben slechts een schakel in de ketting, maar het is niet gemakkelijk om de overwinning te behalen als je een geweldige rijder zoals Valtteri hebt die je tot het uiterste drijft en dat ieder weekend.”

Als alles goed gaat kan er in Sochi gevierd worden maar Mercedes-teambaas Toto Wolff wil ook niet te vroeg victorie kraaien en predikt rust.

“We geloven heel erg in karma,” zei Wolff in Toscane. “Je moet dingen kunnen laten gebeuren. Wie had ooit gedacht dat iemand die dat record van eenennegentig overwinningen zou breken?”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonMichael SchumacherMercedes

Kimi Raikkonen neemt Lewis Hamilton in de maling op de sociale media

18 september 2020 — Dat Kimi Raikkonen een man van weinig woorden is wisten we al langer en we hebben lang op hem moeten wachten op de sociale media. Zijn bericht op Instagram over de kleding van Lewis Hamilton maakt echter veel goed.


Vorige week liet Lewis Hamilton zich in de aanloop naar de GP van Toscane opmerken met een opvallende outfit. De wereldkampioen is geïnteresseerd in mode en draagt wel meer van die opvallende outfits.

In de tijd waarin we leven kan je er prat op gaan dat er wel een aantal memes zullen volgen die gretig gedeeld worden op de sociale media en dat was in dit geval niet anders.

Een van de memes laat James Hunt zien in ontbloot bovenlijf met obligatoire sigaret en flesje bier met daarnaast een foto van Lewis Hamilton. De tekst bij de foto zegt: “Evolutie van de F1-rijders.”

Raikkonen reageerde via een Instagram op gevatte wijze met een foto van zichzelf met sigaret tijdens een gezellig onderonsje met een vriend.

“Wees niet ongerust, nog niet alle hoop is verloren,” luidt de tekst bij de foto van Raikkonen.

We kunnen enkel hopen dat we “The Iceman” ook in 2021 op de startgrid mogen begroeten zodat de klassieke F1-rijder vertegenwoordigd blijft!

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Kimi RaikkonenLewis Hamilton

Flavio Briatore na corona-besmetting: “We moeten niet hysterisch doen!”

17 september 2020 — Voormalig F1-teambaas Flavio Briatore raakte enige tijd geleden besmet met het coronavirus. De flamboyante Italiaan had steeds felle kritiek op de coronamaatregelen en daaraan heeft zijn besmetting niets veranderd.

In een video op zijn Instagram-account haalt de ondertussen 70-jarige Briatore nogmaals uit naar de coronamaatregelen en laat hij weten dat de hysterie rond de pandemie volgens hem ernstig overdreven is.

“Ik was misschien een tweetal dagen ziek,” aldus Briatore, die na zijn coronabesmetting behandeld werd in het San Raffaele Ziekenhuis in Milaan. “Het was allemaal veel minder erg dan een longontsteking.”

“Ik wil deze ziekte zeker niet bagatelliseren, ik wil gewoon vertellen wat er met mij is gebeurd.”

Briatore is uiteraard dankbaar voor zijn verzorging in het ziekenhuis maar hij vindt nog altijd dat we niet op de juiste manier met het virus omgaan.

“We moeten allemaal wat redelijk blijven. De hysterie is ongepast en de dagelijkse publicatie met cijfers van het aantal besmette mensen zorgt alleen maar voor paniek,” aldus Briatore.

“We moeten de economie nieuw leven inblazen en praten over de concrete problemen die het virus veroorzaakt.”

Daarmee benadrukt Briatore nogmaals dat de werkloosheid en armoede die het virus veroorzaakt minstens even hard moeten aangepast als het virus zelf.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuws

Mika Hakkinen onder de indruk van Mick Schumacher: “Hij zal snel in de F1 racen”

17 september 2020 — Tweevoudig F1-kampioen Mika Hakkinen is vol bewondering over Mick Schumacher en de manier waarop de zoon van Michael Schumacher momenteel in de Formule 2 rijdt.

Tijdens het raceweekend in Mugello gaf Mick Schumacher een F1-demo met de F2004 waarmee zijn vader zijn zevende F1-titel, zijn vijfde titel met Ferrari veroverde. Hakkinen vond het geweldig om te zien.

“Het was erg mooi om Mick in de Ferrari uit 2004 van zijn vader te zien voor een F1-demo,” schrijft Hakkinen in zijn column voor ‘Unibet’.

“Het herinnerde mij aan hoe geweldig de V10-motoren wel klonken en de geweldige successen die Michael met die en de andere Ferrari’s behaalde en waarmee hij vijf wereldtitels won.”

Naast het geweldig gevoel tijdens de F1-demo vindt Hakkinen ook dat Mick Schumacher het momenteel geweldig doet in de Formule 2.

“Het is mooi om Mick progressie te zien boeken tijdens zijn carrière, waaronder ook de manier waarop hij nu aan de leiding staat in het Formule 2-kampioenschap. Ik ben er van overtuigd dat hij zeer binnenkort een Formule 1-zitje zal vinden.”

“Wanneer het gebeurt zal het voor hem, de familie Schumacher en de Formule 1 een zeer speciaal moment zijn,” besloot Hakkinen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Mick Schumacher

“Opnieuw grindbakken rond de F1-circuits? Dat zal niet overal gaan!”

17 september 2020 — De discussie startte vorig jaar al na het dodelijk ongeval van Anthoine Hubert op Spa-Francorchamps en ook nu na de F1-race op het circuit van Mugello barst de discussie over het herintroduceren van grindbakken rond de F1-circuits opnieuw in alle hevigheid los.

Heel wat F1-piloten waren zeer enthousiast over het circuit van Mugello, er waren ook lovende kritieken over de grindbakken rondom het circuit, dat erg old-school aanvoelde. Volgens sommigen moeten er dan ook opnieuw meer grindbakken op andere circuits aangelegd worden.

“Het is geweldig om opnieuw grindbakken te zien,” vertelde McLaren-rijder Carlos Sainz tegenover ‘Motorsport.com’.

“Het geeft de FIA ongetwijfeld ook wat vertrouwen om dergelijke uitloopstroken aan te leggen om het respecteren van de baanlimieten af te dwingen alsook verschillende andere problemen die we op andere circuits hebben. Het was mooi om dit te zien.”

FIA-racedirecteur Michael Masi is het daar echter niet mee eens en Masi tempert dan ook de verwachtingen over het herintroduceren van grindbakken.

“Nee, we kunnen ze niet overal aanleggen,” aldus de Australiër. “Het is niet iets dat overal zomaar past.”

“We moeten samen met al de circuits een gepaste oplossing vinden. Op die manier zullen we ook blijven werken en dat hebben we al besproken met de rijders.”

“Ik denk dan ook dat het wat te veel gevraagd is. Laat ons stellen dat het niet voor overal de gepaste oplossing is.”

Ferrari-rijder Sebastian Vettel denk echter dat er voor een gulden middenweg kan gekozen worden.

“Misschien kunnen we een tussenoplossing voorzien waarbij er aanvankelijk een stukje grindbak is zodat er niet te breed wordt gegaan en dat daarachter vervolgens een kortere asfaltstrook wordt voorzien. Dit kan de fans dichter bij het circuit brengen en het is ook veiliger voor ons om de wagens op een gecontroleerde manier af te remmen.”

“Het is inderdaad niet makkelijk maar met al die asfaltstroken rond de circuits wordt het karakter van de circuits wat weggenomen en je komt er dan ook iets te eenvoudig mee weg wanneer je fouten maakt,” besloot Vettel.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ander nieuwsFIA

GP van Turkije: 40 000 tickets verkocht tijdens eerste zes uur ticketverkoop

17 september 2020 — De organisatoren van de GP van Turkije hebben laten weten dat maar liefst 40 000 tickets voor de F1-race op het Instanbul Park in amper zes uur tijd verkocht werden.

Na negen jaar van afwezigheid keren het Instanbul Park en de GP van Turkije terug op de F1-kalender. De organisatie achter de Turkse GP hoopte om 100 000 fans te verwelkomen tijdens de racedag op zondag, wat zou neerkomen op de halve capaciteit van het circuit.

Het liep tijdens het begin van de verkoop alvast storm voor tickets want in amper zes uur tijd werden er maar liefst 40 000 tickets verkocht. Een verklaring hiervoor is ongetwijfeld de bijzonder lage prijs voor tickets.

Voor 30 Turkse Lira, iets meer dan 3 euro, kan je immers naar de GP van Turkije komen kijken. Ongezien lage prijzen dus voor de F1-race op 15 november op Instanbul Park.

“We wensten de volledige capaciteit van 220 000 fans benutten maar gezien de huidige situatie met COVID-19 is dat niet mogelijk,” aldus Vural Ak, de voorzitter van Intercity.

“Omwille van COVID-19 hopen we nu een race met 100 000 fans te organiseren.”


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van Turkije

VIDEO: Valtteri Bottas beantwoordt vragen van fans

17 september 2020 — Valtteri Bottas kreeg heel wat vragen van fans en beantwoordt in onderstaande video een groot deel van die vragen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Valtteri BottasMercedesvideo

Binotto: “We moeten Ferrari terug opbouwen zoals in de tijd van Michael Schumacher”

17 september 2020 — Ferrari-teambaas Mattia Binotto wil zijn team weer brengen waar het hoort te zijn, namelijk aan de top van de F1. Om dat te bereiken wil hij zich spiegelen aan de opbouw van het team rond Michael Schumacher, waar hij zelf deel van uitmaakte sinds het prille begin.

Mattia Binotto maakt als sinds 1995 deel uit van Ferrari en in die periode was de Scuderia ook niet al te best in vorm. De komst van Michael Schumacher in 1996, die omringd was met een geweldig team, keerde die situatie om en maakte van Ferrari een team dat de sport begin jaren 2000 zou domineren.

De Italiaan vertelt op de officiële website van de F1 dat hij lessen wil trekken uit die periode om Ferrari weer succesvol te maken.

“Ik ben een bevoorrecht man geweest,” aldus Binotto. “Ik heb het geluk gehad om het begin van de jaren 2000 mee te maken met Jean Todt, Ross Brawn, Michael Schumacher en nog andere rijders en alle overwinningen die we behaalden. Ik denk wel dat dat belangrijk geweest is voor mijn carrière, ik heb toen veel geleerd.”

“Ik heb veel geleerd over mentaliteit en welke mentaliteit je nodig hebt om te winnen. Ik denk dat ik geleerd heb hoe je moet proberen om een team te vormen en nu moet ik proberen om dat over te doen. Maar ik denk dat het feit dat ik dat gezien heb een voorrecht geweest is langs de ene kant maar het is ook belangrijk geweest in mijn carrière.”

Op dit moment bevindt het team zich op een dieptepunt maat Binotto stipt aan dat Ferrari al dikwijls heeft teruggevochten om weer een succesvolle formatie te worden.

“Wat ik in die 25 jaar heb gezien, is dat er altijd momenten zijn die erg moeilijk kunnen zijn,” aldus Binotto.

“En ik denk dat als je die momenten hebt, het belangrijk is om geduldig te blijven, maar toch vastberaden, het goed proberen te doen en te verbeteren. In de Formule 1 kun je nooit helemaal tevreden zijn, het is altijd een constante verbetering. Dus wat hier belangrijk is, is om echt te proberen om stap voor stap te bouwen en ik denk dat de doelstellingen zeer uitdagend moeten zijn.”

“Ik denk dat wat we zoeken niet een enkele overwinning is, maar we proberen een solide basis te creëren voor uiteindelijk een nieuwe cyclus. We weten dat het tijd zal kosten. Het is een lange reis en ik denk dat we op dit moment weer in een moeilijke periode zitten. Maar ik denk dat als je terugkijkt op de geschiedenis van Ferrari, er altijd momenten van moeilijkheden geweest zijn en we hebben altijd een of andere manier teruggevochten, en ik denk dat dat echt is wat we zoeken”.

De CEO van Ferrari heeft al aangegeven dat hij het vertrouwen behoudt in Binotto en die is daar uiteraard heel tevreden mee. Hij laat ook weten dat Ferrari de reglementswijzigingen voor 2022 moet grijpen om een kentering te forceren.

“Hoe lang duurt het voordat we terug zijn? Het is duidelijk dat we ons nu in een moeilijke situatie bevinden, vanwege de regelgeving. Veel onderdelen zijn bevroren en we zijn beperkt in de activiteiten die we in de windtunnel of in simulaties mogen doen. Dus ik denk dat 2020 zeker heel moeilijk is, in 2021 hoop ik dat we het beter kunnen doen dan wat we vandaag doen. Maar ik denk dat 2022 onze belangrijkste kans zal zijn.”

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Ferrari

Antonio Giovinazzi wijst schuldige aan voor crash bij herstart en het is niet Bottas ...

17 september 2020 — Alfa Romeo Racing-piloot Antonio Giovinazzi heeft tegenover de Italiaanse versie van 'Motorsport.com' met een beschuldigende vinger naar één van zijn collega's gewezen voor de crash bij de herstart.

Aanvankelijk wezen veel rijders met een beschuldigende vinger naar Valtteri Bottas maar zowel Bottas zelf, Mercedes en de stewards vinden dat de Fin niets aan te wrijven valt. Maar wie is dan wel de grote schuldige van de crash?

De stewards gaven na afloop van de race maar liefst twaalf rijders een waarschuwing voor hun betrokkenheid bij de zware crash. Dat oordeel velden ze omdat ze niet specifiek één rijder als hoofdschuldige konden aanwijzen.

Antonio Giovinazzi herbekeek de beelden van de crash en op basis daarvan besluit de Italiaan om één specifieke collega met de vinger te wijzen.

“Ik bevond me achter Latifi en ik zag dat hij begon te versnellen. De lichten stonden op groen en bij het bekijken van de beelden zag ik dat ook Kevin Magnussen gas gaf,” aldus Giovinazzi. “Maar toen remde Kevin plots af en dat was een verrassing voor Latifi.”

Latifi slaagde er echter niet in om Magnussen volledig te ontwijken en hij reed de Deen aan waarna hij moest opgeven. Giovinazzi kon vervolgens zelfs Magnussen niet meer ontwijken.

“Ik zag de Haas plots voor me en kon niets meer doen. Met Sainz, die achter me zat, gebeurde net hetzelfde. Bij hem was het nog erger want er stonden plots twee wagens voor hem.”

Giovinazzi lijkt dan ook vooral Kevin Magnussen met de vinger te wijzen omdat de Deen met zijn plots versnellen en remmen de crashes zou uitgelokt hebben.

Verwante nieuwsitems

    Er zijn geen verwante nieuwsitems.

F1Journaal Specials

GP van België