Vanaf 2021 geen gridstraffen meer in de F1?

10 mei 2018 — De Formule 1 wil de grote hoeveelheid gridstraffen inperken. Mogelijk zien we de gridstraffen vanaf 2021 zelfs volledig verdwijnen.

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Er gaat momenteel bijna geen raceweekend voorbij zonder gridstraffen en dat vaak omwille van technische problemen met de wagens. Ook voor het komende raceweekend in Spanje is er al een gridstraf uitgedeeld aan Sergey Sirotkin, al was het deze keer omwille van een aanrijding in Azerbeidzjan.

De Formule 1 wil echter iets doen aan de vele gridstraffen die momenteel worden uitgedeeld. Idealiter zouden er vanaf 2021 geen gridstraffen meer zijn, al is dat uiteraard nog verre toekomstmuziek. Ondertussen wil men in de Formule 1 alvast werken aan het verminderen van de gridstraffen.

Momenteel worden er veel gridstraffen uitgedeeld omdat een versnellingsbak niet het opgelegde aantal races achtereenvolgens meegaat. Een rijder die bijvoorbeeld crasht en waarbij de versnellingsbak beschadigd raakt wordt op die manier vaak dubbel bestraft. Enerzijds is er de crash, anderzijds de gridpenalty.

Er wordt nu nagedacht om het systeem met de versnellingsbakken aan te passen. Zo zou het niet langer noodzakelijk zijn om achtereenvolgens een bepaald aantal races met dezelfde versnellingsbak te rijden maar zouden er bijvoorbeeld een maximaal aantal versnellingsbakken gebruikt mogen worden doorheen een volledig seizoen. Dit zou alvast kunnen leiden tot een serieuze vermindering van het aantal gridstraffen.

“Een aanpassing is niet noodzakelijk. Het huidige systeem is prima,” aldus Charlie Whiting tegenover ‘Motorsport.com’.  “Als we iets veranderen, moet het een pool van versnellingsbakken worden, net zoals bij de motoren. Je mag dus drie bakken voor het gehele seizoen gebruiken. Dit is een van de dingen die we overwegen voor 2021. We werken aan een vrij uitgebreid pakket met veranderingen.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België