Vanaf 2021 opnieuw tanken tijdens F1-races?

13 juli 2019 — Als het van FIA-president Jean Todt afhangt wordt bijtanken in de Formule 1 opnieuw ingevoerd. Het zou een manier zijn om de Formule 1 opnieuw spannender en spectaculairder te maken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht dat is gedeeld door @all.world.motorsport op

Volgens het huidige reglement is bijtanken tijdens een F1-race niet toegestaan. Een rijder moet de race starten met een brandstofhoeveelheid waarmee hij de volledige race kan uitrijden.

In de praktijk zorgt die maatregel ervoor dat rijders ergens tijdens de race bewust niet voluit gaan om zo brandstof te sparen. En niet voluit gaan, dat betekent uiteraard minder op de limiet rijden en minder spektakel.

FIA-president Jean Todt heeft aan Liberty Media voorgesteld om vanaf 2021 het bijtanken van F1-bolides opnieuw in te voeren. Uiteraard kan het tanken op zich voor spektakel zorgen. Er is echter nog een andere reden waarom het opnieuw invoeren van bijtanken nuttig kan zijn.

Doordat een wagen opnieuw bijgetankt mag worden kunnen de wagens kleiner en compacter gebouwd worden, wat op zich er dan weer toe kan leiden dat er meer gevechten op de baan kunnen plaatsvinden en dat het racen closer wordt.

“Persoonlijk zou ik bijtanken graag zien terugkeren in de Formule 1. Ik wil echter graag een studie zien die de voor- en nadelen bestudeert,” aldus Jean Todt. “De wagens worden momenteel te zwaar. Dat is iets waarover we gesproken hebben.”

“Door het bijtanken opnieuw toe te staan start je de race met minder zware wagens en kunnen de wagens ook kleiner worden.”

In 2010 verdween het bijtanken omdat er ‘kostenbesparingen’ dienden plaats te vinden. Tegenstanders claimen dit nog steeds, maar daar is Todt het duidelijk niet meer eens.

“Wanneer ik hoor dat het duurder zal worden moet ik altijd eens lachen,” aldus Todt. “Wanneer ik naar al die motorhomes kijk denk ik niet dat de kostprijs een probleem zal zijn.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België