Vandoorne: “Dit is een situatie die niet mag blijven duren”

07 april 2017 — McLaren-Honda zit in de hoek waar de klappen vallen. De wagen is niet snel genoeg en dat is vooral toe te schrijven aan de Honda-motor. De spanningen lopen op en ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne beseft dat hij zich in een situatie bevindt die niet mag blijven duren.


Het raceweekend in China zal waarschijnlijk nog moeilijker verlopen dan dat van Australië. De relatie tussen McLaren en Honda staat onder druk en ondertussen moet Vandoorne het hoofd koel zien te houden en zo hard mogelijk meewerken aan de comeback van McLaren.

Geen ideale situatie voor iemand die ondanks zijn talent jarenlang moest wachten op zijn eerste F1-seizoen, dat beseft ook Vandoorne. Volgens Jos Verstappen moet Vandoorne aan zichzelf denken en de overstap naar een ander team maken.

“Daar is het toch wel nog wat vroeg voor, vind je niet?” reageert Vandoorne tijdens een interview met ‘Het Laatste Nieuws’.  “We hebben nog maar één koers gereden. Oké, de situatie is verre van ideaal, maar er wordt keihard gewerkt om ons uit dit dal te krijgen.”

“En mijn carrière? Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een lange toekomst heb in formule 1, en ik hoop nog altijd dat die toekomst bij McLaren is. Dit is tenslotte het team dat al heel vroeg in mij geloofde en me de kans gaf om in formule 1 te raken. Natuurlijk wil ik ook voor de overwinning kunnen koersen, maar in een mechanische sport moet je rekening houden met de realiteit. Waar Verstappen wel gelijk in heeft, is dat ik me deze situatie geen jaren kan permitteren. Ik ben al 25 jaar, mijn carrière moet vooruit.”

Vandoorne beseft dus dat hij in een verre van ideale situatie zit, een situatie die hij ook niet had verwacht toen hij onder massale mediabelangstelling in de F1-paddock van Monza door McLaren werd bevestigd als vervanger van voormalig wereldkampioen Jenson Button.

“Ik verwachtte meer dan dit, akkoord. Maar dat is normaal,” reageert Vandoorne op de vraag of hij zoveel ellende had verwacht toen hij vorig jaar in Monza zijn contract bij McLaren tekende. “McLaren had twee moeilijke seizoenen achter de rug en eind vorig jaar was er eindelijk beterschap. Bovendien was het nieuwe reglement met een nieuwe generatie auto’s een unieke kans om de kloof te dichten. Ik verwachtte niet dat ik dit jaar koersen zou winnen. Maar meespelen in de top tien, ja, dat wel.”

In AustralIë moest Vandoorne het nog stellen met een wagen die over minder updates beschikte dan teamgenoot Fernando Alonso, in China zou dat anders moeten zijn.

“Er zijn nieuwe onderdelen onderweg. Als alles hier op tijd raakt, dan hebben we alle twee dezelfde auto. Lukt het niet, dan krijgt een van ons de nieuwe onderdelen. Wie? Maakt niet uit. Als Alonso met nieuwe onderdelen de auto twee tienden sneller maakt, dan word ik daar ook beter van,” aldus Vandoorne, die meent dat zowel hijzelf als Alonso alleen maar door samen te werken sneller uit deze moeilijke situatie kunnen geraken.

Stoffel Vandoorne slaagde er na een moeilijke race in Australië wel in om de finish te bereiken. Probleem daarbij was dat Vandoorne constant instellingen op zijn bolide diende te wijzigen. Enkel zo kon hij verschillende problemen omzeilen. Bovendien moest Vandoorne ook nog eens brandstof zien te besparen. Geen ideale situatie tijdens een race, waarbij je je normaal zou moeten kunnen concentreren op het constant zo snel mogelijk gaan.

Toch is er volgens Vandoorne door de finish te halen in Australië iets veranderd in het team.

“We staan niet op tafel te dansen, maar sinds ik in Melbourne de finish haalde voel ik een nieuwe dynamiek. Je hoort me niet zeggen dat we in Bahrein voor de overwinning zullen rijden, maar je merkt dat er iets beweegt: zowel McLaren als Honda willen hier zo snel mogelijk uit raken,” vertelt Vandoorne over de sfeer in het team.

Afwachten hoe die sfeer zal zijn na de GP van China, een race waarvan McLaren al meermaals liet verstaan dat hij nog moeilijker, en waarschijnlijker ook slechter, zal zijn dan de GP van Australië.

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België