Vandoorne: “Ik benader het niveau van Alonso”

26 april 2018 — Stoffel Vandoorne vindt dat hij dit seizoen beter in staat is om onder moeilijke omstandigheden nog een goed prestatie neer te zetten, net zoals zijn teamgenoot Fernando Alonso. Dat vertelde Vandoorne tegenover het Britse ‘Autosport’.

Een bericht gedeeld door Stoffel Vandoorne (@svandoorne) op

Het debuutseizoen van Stoffel Vandoorne verliep met vallen en opstaan. Onze landgenoot moest zijn eerste seizoen in de Formule 1 afwerken bij een team dat in een diepe crisis gedompeld was. De McLaren-Honda was niet vooruit te branden en het rommelde achter de schermen bij de Brits-Japanse formatie.

Het verschil met zijn teamgenoot Fernando Alonso was bij het begin van het seizoen aanzienlijk te noemen. Doorheen het seizoen zagen we Vandoorne terugvechten om in de laatste races zonder blikken of blozen gerust de evenknie van de tweevoudige wereldkampioen genoemd te worden.

In het tussenseizoen schakelde McLaren over van Honda naar Renault-krachtbronnen maar het slaagt er voorlopig niet in om het middenveld te ontvluchten. Vandoorne kwalificeerde zich drie keer ongeveer twee en een halve tiende achter Alonso en gooide hoge ogen met een prachtrace in Bahrein waar hij van de laatste plaats naar de achtste stek reed.

Vandoorne put moed uit zulke prestaties en vertelt dat hij het vermogen van Alonso benadert om in moeilijke situaties toch nog het maximale uit de brand te slepen.

“Hij weet een aantal zaken te overwinnen om zo naar een aantal kritische momenten toe te werken in een raceweekend,” aldus Vandoorne. “Dat is een van zijn sterktes, de omstandigheden maken niet uit, hij levert altijd 99 procent. Ik heb daar veel uit geleerd.”

“Ik voel me ongetwijfeld veel sterker en ik ben nu ook tot veel meer in staat wanneer de omstandigheden tegenzitten.”

De McLaren blijkt niet in staat te zijn om een snel kwalificatierondje af te leveren en zodoende hebben we Vandoorne nog niet in Q3 gezien in 2018. Dat maakt dat Alonso en Vandoorne op zondag meestal op achtervolgen zijn aangewezen.

Alonso wist al 22 punten te scoren dit seizoen tegenover zes stuks voor Vandoorne. Dat komt omdat onze landgenoot een wat moeilijke race kende in China maar hij bekijkt de strijd met Alonso langs de positieve kant.

“Ik heb een geweldige maatstaf,” vertelt Vandoorne. “Ik weet perfect dat wanneer we voor de laatste honderdsten aan het vechten zijn dat we honderd procent uit ons pakket halen. Als ik op een dag wereldkampioen wil worden moet ik er een kunnen verslaan.”

Stoffel is niet te beroerd om toe te geven dat hij best een moeilijke aanpassingsperiode beleefde vorig jaar. Voor iemand die zoveel successen behaalde in de voorbereidende raceklassen was het het moeilijk om zijn verwachtingen bij te stellen.

“We wisten dat het vorig jaar moeilijk zou worden om zelfs ook maar een punt te scoren, dat vergt een volledig andere aanpak. In het begin was dat misschien moeilijk maar gaandeweg leer je omgaan met de dingen en het middelste en het laatste van het seizoen was goed.”

“Je moet nieuwe doelen voor jezelf bepalen en tegen het einde was het betekenisvol dat we bepaalde moeilijkheden hadden overwonnen,” besluit Vandoorne.

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België