Vijf jaar na het ski-ongeval van Michael Schumacher is er nog steeds geen duidelijkheid

30 december 2018 — Gisteren was het vijf jaar geleden dat zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher een vreselijk ski-ongeval had. Sindsdien is er nog maar weinig officieel nieuws naar buiten gekomen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Michael Schumacher (@michaelschumacher) op

Op negenentwintig december 2013 vertrok Michael Schumacher samen met zijn zoon en een paar vrienden voor een skitocht in het Franse Méribel, een gebied dat hij kende als zijn broekzak. Toen hij een vriend wilde helpen viel hij voorover met zijn hoofd op een scherpe rots, de hulpdiensten kwamen zo snel als mogelijk ter plaatse.

Schumacher was nog bij kennis toen hij aankwam in het plaatselijke ziekenhuis in Méribel maar hij werd al snel naar het universitaire ziekenhuis van Grenoble overgebracht. Bij een eerste persconferentie wordt de ernst van de situatie duidelijk: “Schumacher vecht voor zijn leven,” zo vertelt het hoofd van de afdeling anesthesie. We hoorden toen ook dat de Duitser in een kunstmatige coma werd gehouden en dat zijn situatie van uur tot uur bekeken werd.

De manager van Schumacher, Sabine Kehm vraagt ook meteen om de privacy van de familie te respecteren. De volgende dagen en weken laten de artsen en Kehm weten dat de toestand van Schumacher stabiel is maar dat hij niet buiten levensgevaar is.

Gedurende het jaar 2014 blijft de familie karig met informatie, in maart komt er een bericht naar buiten waarin ze iedereen bedanken voor de steun en een maand later leren we dat Schumacher soms bij bewustzijn is en dat hij kleine tekenen van progressie laat zien.

In juni zal Schumacher het ziekenhuis in Grenoble verlaten en verder revalideren in het ziekenhuis van Lausanne. Vandaar gaat het later richting het revalidatiecentrum dat Corinna Schumacher heeft laten bouwen op hun domein in Genève.

Op achtentwintig december 2014 spreekt Sabine Kehm voor de laatste keer over de gezondheidstoestand van Schumacher. Ze laat tegenover ‘Reuters’ weten dat het een lang en zwaar gevecht zal worden en dat zijn toestand vooruit gaat binnen de ernst van de situatie.

Wel voelt de familie zich genoodzaakt om te reageren op een gerucht van een sensatieblad dat beweerde dat Schumacher enkele stappen had gezet. Ze laten advocaat Felix Damm vertellen Schumacher niet kan lopen en niet zelfstandig kan rechtstaan zonder hulp van zijn begeleiders, daarna blijft het stil vanuit het kamp van de Schumachers.

Tot op heden hebben we niets meer vernomen van de familie over de toestand van Michael Schumacher. Er zijn de voorbije jaren wel verhalen naar buiten gekomen zoals dat van een medewerker die vertelde dat Schumacher soms weent als hij vanuit zijn rolstoel naar het meer van Genève kijkt. We leerden ook van een Duitse geestelijke dat de hij wat voller in zijn gezicht geworden is en vriend des huizes Jean Todt liet weten dat hij de GP van Brazilië samen met Schumacher gevolgd had.

Omdat niemand, buiten de familie en zijn artsen, weet hoe het precies gaat met Schumacher is het ook moeilijk om in te schatten hoe zijn toestand zal evolueren in de toekomst.

De meeste mensen hebben er alle begrip voor dat de familie zo’n tragische gebeurtenis in de privésfeer wil houden maar er zijn ook fans die vinden dat ze recht hebben om te weten hoe het gesteld is met hun idool. Als u wil kan u uw mening daaromtrent achterlaten op onze poll op de homepage van F1journaal.be . 

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België