logo
 

Voorbeschouwing GP van Duitsland

Hockenheim is komend weekend de locatie voor de elfde Grand Prix van het seizoen 2010.Hockenheim is een plaats in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen in het district Rhein-Neckar-Kreis. De stad telt 21.000 inwoners. Afstand Brussel-Hockenheim:450 Km.

Vroeger stond Hockenheim elk jaar op de kalender. Vanwege financiële problemen delen de Hockenheimring en de Nürburgring de laatste jaren beurtelings de GP van Duitsland. Voor 2002 werd de GP gereden op de oude Hockenheimring ,die veel sneller en langer was dan de huidige en was het met zijn 6,790 km het tweede langste circuit op de kalender, na Spa-Francorschamps. Het was toen de kunst om met zo weinig mogelijk downforce een zo hoog mogelijke topsnelheid te behalen, een kans voor kleinere teams met een krachtige motor om zich ook eens op de voorgrond van een GP te tonen.

De huidige Hockenheimring, nog een schim van de oude Hockenheimring, is professioneel verknald door de huisarchitect van Bernie ecclestone: Hermann Tilke. De huidige Hockenheimring is 4,574 km lang en de race telt 67 rondjes voor een afstand van 306,458 km. Het circuit telt zeventien bochten, waarvan elf naar rechts. De verbouwing van het circuit werd gedaan om Formule 1-auto’s meer inhaalkansen te geven en de toeschouwers de wagens meer laten zien passeren . De verbouwing kostte in totaal 62 miljoen euro.

De allereerste Formule 1-race op de Hockenheimring was in 1970 en werd gewonnen door Jochen Rindt in een Lotus. Lewis Hamilton won in 2008 de laatste editie.Dit jaar staan er zes Duitsers aan de start van de GP van Duitsland waarvan één topfavoriet: Sebastian Vettel. Of Vettel deze wedstrijd gaat winnen is de vraag want Vettel heeft de laatste races een onberekenbaar kantje gekregen nu zijn ploegmaat Marc Webber hem op de hielen zit in de strijd om het wereldkampioenschap en vanwege het dispuut met de verwisselde voorvleugel in de vorige GP.

Ook voor de McLaren-rijders Lewis Hamilton en Jenson Buton is dit een circuit, met afwisselende trage en snelle bochten, dat op maat geschreven is. En doet Ferrari mee voor een plaats op het hoogste schavotje?

De laatste 5 winnaars op De Hockenheimring zijn:
2008: Lewis Hamilton – McLaren-Mercedes
2006: Michael Schumacher - Ferrari
2005: Fernando Alonso - Renault
2004: Michael Schumacher – Ferrari
2003: Juan Pablo Montoya – Williams-BMW

Geschreven door Wim Boermans

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België