“Voorlopig geen Led-displays op de F1-bolides”

02 september 2015 — In de Formule 1 zal er op korte termijn geen gebruik gemaakt worden van zogenaamde LED-displays op de wagens.


De LED-displays worden sinds kort gebruikt in onder meer de IndyCar-series. Daar worden de LED-displays op de zijkant van de wagens bevestigd en geven ze allerlei informatie weer zodat de toeschouwers de race beter kunnen volgen.

Op de LED-displays wordt op het circuit de positie getoond waarin de rijder zich bevindt. Ook wanneer de rijder zijn knop indrukt voor extra vermogen te krijgen om een andere wagen in te halen, wordt dit op de LED-displays aangegeven. Tijdens de pitstops wordt er dan weer de tijd weergegeven waarin de pitstop wordt uitgevoerd.

Ook Charlie Whiting, de racedirecteur van de FIA, heeft de technologie met de LED-displays grondig bestudeerd maar volgens Whiting is de technologie voorlopig niet goed genoeg bevonden om in de Formule 1 te gebruiken.

“Ik heb nog niet gezien hoe effectief ze zijn. We maken veel gebruik van LED-panelen, zoals je al hebt gezien met de panelen rondom de baan. Om ze op de auto te krijgen, is een stuk lastiger. Iemand benaderde ons om het te doen,” aldus Charlie Whiting tijdens een interview met GPUpdate.net.  “Ze kwamen langs en gingen het testen. Maar eerlijk gezegd zag je het niet echt. Ze waren niet erg goed.”

“Ik vind het wel mooi om te zien hoe ze dat bij WEC-auto’s hebben gedaan. Ik denk dat het er best goed uitziet als je de afkorting van de naam ziet of de vlag van het land. Maar het is vrij lastig om eerlijk te zijn. Ik kan daar nu nog gewoon geen progressie mee boeken. Het is iets wat je niet kan forceren. Maar aan het eind van de rit zal het er ongetwijfeld komen.”

Hieronder een video over de LED-displays die in de IndyCar gebruikt worden.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België