logo
 

VT4 breidt F1-verslaggeving uit

09 mei 2012 — U heeft het misschien al gezien wanneer u uw digicorder hebt afgesteld op de grote prijs van Spanje dit weekend en als u die bekijkt op VT4. De uitzending van zondag begint daar al om half twee en duurt tot ruim vijf uur. Op een paar grote prijzen met een rode vlag na, wordt dat de langste uitzending sinds VT4 de rechten op de Formule 1 in handen heeft gekregen. Er is een simpele verklaring voor: VT4 begint dit weekend met voor- en nabeschouwingen.

En daarmee weet F1journaal u als eerste dit exclusief nieuws te melden. Eigenlijk weten we dit al drie weken, sinds ons interview met Kris Wauters. Daar werd ons echter gevraagd om het nieuws nog even stil te houden. Dat is ook wel te begrijpen. Men vreesde namelijk dat iedereen dit al vergeten zou zijn wanneer de grote prijs van Spanje er dan aankwam. Toch blijft dit een primeur, want VT4 zelf zal pas later deze week het nieuws zelf bekendmaken.

“We zijn van plan om een live voorbeschouwing te doen vanaf Spanje.” verkondigde Kris Wauters tijdens ons interview. “We gaan een studio inrichten en een half uur voor de race gaan we live op het scherm. Hopelijk dan elke keer met een hele toffe gast erbij, een extra gast los van de commentatoren. Dan gaan we de race en het seizoen eens bekijken en ook onze verwachtingen.”

“Ook na de race, want ik denk dat de mensen denken “de race is gedaan, we weten wie gewonnen heeft.” en ze zappen weg of gaan fietsen en beginnen met de rest van hun dag. Vooral voor de race wordt het leuk om nog eens naar de wk-stand te kijken en we bekijken ook wat er verwacht kan worden.”

Tot nu toe was Jerome D’Ambrosio telkens te zien op de Vlaamse zender die de rechten op de formule 1 heeft. Dat was een eerste deel van de opwaardering van de formule 1 op VT4. “Ze doen hun best bij VT4.” vertelde Wauters. “We hebben nu al Jerome die zijn mening geeft over de circuits, hij heeft er ook gereden. Dat is al leuk. We zenden ook de kwalificaties uit. Vroeger op Sporza zenden ze de kwalificaties niet uit of het was op Eén+ of Canvas+, wat toen nog bijna niemand had. Het werd wat stiefmoederlijk behandeld. Op dat gebied vind ik het fantastisch wat VT4 doet.”

“Ik denk dat er dit seizoen ook maar één race zal zijn die niet live op tv zal komen.” deelde Wauters mee. “Ik weet niet welke, waarschijnlijk een overzeese race in de Verenigde Staten of het kan ook Canada zijn. Dat is omdat die op een zondagavond valt, midden in prime-time. Er is dus maar één race die een paar uur later zal worden uitgezonden. Voor de rest is alles live, ook de kwalificaties. Als zender moet je je daar voor engageren ook al weet je dat het een beperkt publiek is. Het is wel een trouw publiek. Het zijn er wel niet veel maar zondagmorgen (tijdens de grote prijs van China) hadden we gemiddeld 80.000 kijkers en dat zo vroeg. Het is geweldig als je weet dat er zo veel mensen kijken. E n dan was er ’s namiddags ook nog een heruitzending.”

“Ik vind het leuk dat ze dat allemaal doen. Ik vind dat de formule 1 dat waard is. Er zijn veel mensen die er graag naar kijken. Ik ben benieuwd wat het gaat zijn wanneer we beginnen met de live voorbeschouwing. Vorig jaar gingen we vijf minuten of een kwartier op voorhand op antenne. Vorig jaar hadden we niets, geen filmpje of zo. Ze deden wel hun best. We zijn een keer naar Valencia geweest en hebben daar gelukkig heel wat interviews kunnen doen, maar je beschikt maar over een beperkt budget.”

Voor Spa zijn er voorlopig nog geen speciale plannen. “We willen zeker iets doen, maar dat kost al direct wat. De FOM vraagt 6000 euro voor een commentaarcabine per race. Dus voor een heel seizoen komt daar dan ook nog een hotel, een satellietverbinding voor filmpjes door te sturen en zo bij. Je hebt ook al snel zes mensen nodig. Dat is een belachelijk dure onderneming als je dat wil doen. Voor VT4 is dat niet te doen.”

Ook op lange termijn hebben we zeker nog geen vooruitzicht kunnen krijgen. “De reden is redelijk simpel.” kregen we te horen. Voor de nieuwe bazen (van Woestijnvis) is de formule 1 maar een zeer klein deel. Het is ook wel te begrijpen dat het bestuur van een ganse zender er belangrijke dingen zijn dan twintig weekends een paar uur uitzending. Daarnaast is het ook wel een moeilijk iets omdat het niet altijd op hetzelfde tijdstip is. Er wordt misschien al wel wat gepland, maar daar wist Kris Wauters nog niets van. “Ik ben maar commentator en ik probeer dat zo goed mogelijk te doen en over de rest beslissen andere mensen.”

Zondag begint de uitzending op VT4 dus al om half twee. Hopelijk kijken jullie dan ook allemaal naar de eerste voorbeschouwing op VT4.

Hieronder trouwens een foto van de nieuwe f1studio van VT4.
image

image

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: F1journaal

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië