logo
 

Waar maakt Stoffel Vandoorne kans op een F1-racezitje?

02 september 2016 — U wilt het, ik wil het en zelfs Toto Wolff wil het: Stoffel Vandoorne volgend jaar in de Formule 1 aan het werk zien. Vandoorne zelf zegt naast McLaren enkele opties open te hebben liggen, maar waar is er plaats voor de jonge, talentvolle Belg?


Optie 1: de piste Jenson Button
De meest voor de hand liggende plaats voor Vandoorne is die van Jenson Button bij McLaren. Vandoorne maakt al enkele jaren onderdeel uit van het ‘young driver programma’ van het Britse traditieteam en hij kent de wagen en het team door en door. Buttons ster schijnt daarentegen minder fel dan enkele jaren geleden.  Geruchten over een terugkeer naar Williams, de renstal waar het voor de Brit allemaal begon, lijken een vertrek te insinueren. McLaren zou uiterlijk eind september beslissen over zijn rijdersbezetting voor volgend jaar. De plek van Alonso innemen, lijkt onwaarschijnlijk. De geruchten over een sabbatjaar van de Spaanse ex-wereldkampioen zijn al enkele maanden naar de achtergrond verdwenen.

Als Vandoorne niet bij McLaren aan de slag zou kunnen, lijkt het plekje dat voor Button openligt bij Williams ook haalbaar. Felipe Massa kondigde vandaag zijn pensioen in de Formule 1 aan en dus zoekt het team van Williams een ploegmaat voor Valtteri Bottas. Vandoorne is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Button en Perez, nog niet openlijk in verband gebracht met Williams. Toch lijkt een zitje bij deze renstal niet onbereikbaar. Het team gebruikt immers motoren van Mercedes, wat ons brengt bij de tweede piste.

Optie 2: de piste Toto Wolff

Publiciteitsstunt of waarheid, alleen hij zelf weet het, maar Toto Wolff verkondigde afgelopen weekend dat als McLaren Vandoorne geen plaats in de Formule 1 zou geven, hij er wel voor zou zorgen.

Dat zal waarschijnlijk niet bij Mercedes zelf zijn. Hamilton en Rosberg liggen er nog onder contract en de nummers één en twee uit het rijdersklassement zet je natuurlijk niet aan de kant voor een rookie. Een plekje bij Williams-Mercedes, lijkt dus waarschijnlijker. De grootste kans maakt Manor echter. De rood-blauwe bolides worden dit jaar al bestuurd door twee Mercedes-protegeés (Ocon en Wehrlein) en de renstal lijkt er geen graten in de zien volgend jaar opnieuw jonge rijders uit de stal van de zilverpijlen in te zetten in ruil voor een goedkopere motor.

Toch is er nog een tweede plaatsje vrij bij een team dat met een power unit van Mercedes rijdt. Sergio Perez heeft immers een contract tot 2017 bij Force India maar hij lijkt door een sponsorgeschil te zullen vertrekken.

Zijn deal bij het team van Vijay Mallia is immers verbonden aan een aantal sponsordeals. Indien de financiële steun van zijn achterban wegvalt, lijkt een vertrek van de Mexicaan tot de mogelijkheden te behoren. Renault en Williams zijn geïnteresseerd in Perez, die ten laatste na de GP van Singapore duidelijkheid wil. Bij Force India willen ze voorlopig nog niet aan een plan B denken. Indien Perez echter vertrekt lijkt Vandoorne met de steun van Toto Wolff wel tot de kanshebbers te behoren.

Optie 3: de piste Renault
Tot slot heeft ook de directeur van Renault Sport Fréderic Vasseur zijn interesse in Vandoorne uitgesproken. Vasseur bevestigde in Spa tegenover de RTBF dat het team graag Vandoorne als rijder zou willen indien McLaren hem volgend seizoen die kans niet zou geven. Vandoorne zou in dat geval waarschijnlijk Jolyon Palmer vervangen, die dit seizoen nog geen enkel punt scoorde.

Geschreven door Mika Tuyaerts

Nieuw!! Formule E Spel 2019/2020: Minimaal 300 Euro aan prijzen!


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Stoffel Vandoorne

Verwante nieuwsitems


F1Journaal Specials

GP van België