Waarom duurde de beslissing over eventuele bestraffing Max Verstappen zo lang?

03 juli 2019 — FIA-racedirecteur Michael Masi heeft uitgelegd waarom het zo lang duurde alvorens we duidelijkheid kregen over wat de stewards beslist hadden met betrekking tot de aanrijding tussen Max Verstappen en Charles Leclerc.


Pas ongeveer om kwart voor acht kregen de fans en media duidelijkheid over het onderzoek van de stewards naar de aanrijding tussen Max Verstappen en Charles Leclerc. Er volgde geen bestraffing, maar waarom duurde het zo lang alvorens de buitenwereld te horen kreeg wat er beslist was?

“Omwille van allerlei mediaverplichtingen alsook de persconferentie konden we er voor 18u niet aan beginnen,” aldus Masi.

“De hoorzitting met alle betrokken partijen duurde ongeveer een uur. Vervolgens delibereerden de stewards en bekeken ze het samen met eerdere voorvallen, met precedenten en pleegden ze vervolgens overleg. Wanneer je dan vervolgens de beslissing op papier zet wil je niet dat er typfouten ofzo instaan.”

“Je deelt ook eerst de beslissing aan de teams mee. Voor iedereen die buiten zit te wachten vliegt de tijd veel sneller dan voor zij die binnen zitten.”

“Ze houden gewoonweg met alles rekening. De vier stewards, beide rijders en de twee teammanagers zaten daar gedurende een uur binnen.”

Masi erkent dat het voor de fans en de media op zo’n moment erg moeilijk is en dat het vreemd over komt dat dergelijke beslissing zo lang op zich laat wachten. Volgens Masi is daar echter maar één reden voor en dat is dat de stewards absoluut de juiste beslissing willen nemen.

“Je wil de juiste beslissing nemen en dat gegeven alle omstandigheden en alle factoren die een rol spelen. Je wil daarbij beroep doen op zoveel mogelijk informatie die je ter beschikking hebt.”

“Sommige dingen zijn niet anders dan wat we op technisch vlak meemaken. Wanneer we iets ontdekken tijdens de technische keuring en het betreft de winnaar, dan zijn dat andere omstandigheden. Het zijn gewoonweg de nuances van de sport die de Formule 1 is.”

“We kunnen niet gewoonweg op een fluitje blazen en de boel stilleggen om een beslissing te nemen en vervolgens verder spelen. We proberen alles wat mogelijk is voor het podium te doen, maar wanneer iets gebeurt in de laatste twee of drie ronden dan wordt dat moeilijk.”

“Wanneer zoiets in ronde 3 was gebeurd denk ik dat de stewards, indien ze oordelen dat ze over al het noodzakelijke beschikken, dat ze dan gewoon een beslissing tijdens de race zouden genomen hebben. Het is een moeilijke balansoefening.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België