Waarom wisselde Max Verstappen plots van helmleverancier?

06 april 2019 — Vlak voor de eerste F1-race van het seizoen 2019 schakelde Max Verstappen over van helmleverancier Arai naar het Duitse Schuberth. Waarom deed de Nederlander dat?

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Aston Martin Red Bull Racing (@redbullracing) op

Max Verstappen racet al sinds zijn periode in de karting met helmen van Arai. Toch besloot de Nederlander om plots van leverancier te veranderen ...

Voorafgaand aan het seizoen slaagden verschillende fabrikanten er niet in om hun helmen, die moesten voldoen aan nieuwe veiligheidsvereisten, op tijd klaar te krijgen. Sommige leveranciers kregen bepaalde formaten wel op tijd klaar, terwijl het dan weer voor andere formaten hoogst onzeker was of ze op tijd klaar zouden geraken voor het nieuwe F1-seizoen.

Verstappen reed daardoor tijdens de eerste testweek in Barcelona nog met een oud exemplaar van de Arai-helm. Tijdens de tweede testweek reed Verstappen plots met een helm van het Duitse Schuberth. Die helm zou veel comfortabeler gezeten hebben, waardoor Verstappen besloot om dit seizoen met de Schuberth-helm te rijden.

“Verstappen had problemen met zijn Arai-helm,” vertelde Helmut. Marko tegenover ‘Motorsport.com’. “Met de pasvorm, maar ook met het zicht. Hij voelde er zich extreem oncomfortabel bij. En als een coureur geen goed gevoel heeft bij zijn helm, is het niet verstandig om hem te dwingen ermee te rijden.”

Uiteindelijk kreeg Verstappen de toestemming van Red Bull om met de Schuberth-helm te rijden, ook al had de renstal een overeenkomst met hen. Bijkomend probleem voor Red Bull is dat de RB15 ontworpen is met de Arai-helm als maatstaf voor de helm van de rijders.

“Voor het concept van de auto is de Arai-helm als uitgangspunt genomen. Maar Newey heeft ingestemd met dat Verstappen van helm zou wisselen,” liet Helmut Marko weten.

Op aerodynamisch vlak heeft een andere helm enkele gevolgen. Daarnaast zou volgens ‘Motorsport.com’ ook teamgenoot Pierre Gasly toestemming gevraagd hebben om van helm te veranderen. De Fransman kreeg van Red Bull echter te horen dat hij met de Arai-helm moet rijden.

“Bij hem waren de ontoereikendheden ook niet van dezelfde orde als bij Verstappen. We hebben met hem helemaal niet over een helmwissel gesproken, ook gezien we gewoon een contract met Arai hebben,” liet Helmut Marko weten.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België