logo
 

Warm Up: de GP van Abu Dhabi

01 november 2013 — Abu Dhabi, het ultramoderne en tegelijk feeërieke complex van Yas Marina lijkt wel op een sprookje uit Duizend-en-een-nacht. Een race aan de sterrenhemel tussen kleurrijk verlichte gebouwen.

Het Circuit
Het is intussen al de vijfde keer dat de GP van Abu Dhabi zal plaatsvinden, 55 rondjes in tegenwijzerzin over een circuit van Herman Tilke van 5.5 km lang. De race is uniek in zijn soort. Het is geen dag race, maar ook geen nacht race. Er wordt gestart bij het zakken van de zon en geëindigd in het maanlicht. Net zoals in Singapore is er een overvloed aan kunstlicht dat al van bij de start wordt ontstoken om een naadloze overgang naar duisternis te krijgen.

image

In Abu Dhabi wordt het Ferrari tegen de rest. Een overwinning op Vettel en Red Bull voor de eer, een overwinning op Mercedes voor de punten in het constructeurskampioenschap. Ferrari staat momenteel derde na Mercedes, maar ook Lotus staat niet veel achter op het team uit Maranello. Voor sommigen is het seizoen nog lang niet voorbij en zal de strijd voor het behoud nog tot het bittere einde moeten uitgevochten worden.

Of hopen op de overwinning echter realistisch is, daar valt over te discussiëren. Vettel behaalde sinds België immers 6 overwinningen op rij.  Als hij er zeven kan halen, komt hij samen met Ascari en Schumacher bovenaan de lijst, met acht opeenvolgende overwinningen staat hij helemaal alleen bovenaan, zowel in de lijst van opeenvolgend als opeenvolgend in één seizoen. Het record voor meeste overwinningen in een seizoen, kan hij enkel nog evenaren. Schumacher had in 2004 13 overwinningen uit 18 races. De 26 jarige kampioen zit dit seizoen aan 10 overwinningen.

De statistieken liegen er niet om. Ongeacht de populariteit van de Duitser, zijn naam is intussen al lang vereeuwigd in de geschiedenis van de Formule 1. En het is nog niet afgelopen. Zelfs dit seizoen nog niet, want er zijn nog drie races te gaan. Glorie voor de één, schaamte voor de ander.

image

De Banden
Net zoals in India, zijn het de PZero Yellow Soft en White Mediums die in Abu Dhabi op de wagens gemonteerd worden. Het circuit ligt op zeeniveau wat een grotere luchtdichtheid betekent en op zijn beurt meer vermogen aan de motor geeft. Dat vraagt ook meer van de achterbanden. De sleutel in Abu Dhabi ligt in tractie aangezien er niet echt veel stukken zijn waarbij topsnelheden worden bereikt. Vorige race legde winnaar Raikkonen slechts 1 pitstop af. Met de temperaturen die zakken tijdens de race, gaan de banden ook minder snel slijten.

Het Weer
Kort samengevat, uitstekend. Zonovergoten en temperaturen ronde de 36°. Safetycars door regen zijn uitgesloten.

Wist je dat….
….niet alleen Alonso onlangs voor een puntenrecord heeft gezorgd. Door de vierde plaats van Massa in India, heeft Ferrari het record van Mclaren geëvenaard door 64 opeenvolgende races punten te scoren. Sinds de GP van Duitsland in 2010 heeft de Scuderia in elke GP punten gepakt. Als ze in Abu Dhabi met een van de twee wagens in de top tien kunnen geraken, hebben ze in elk geval toch een kleine troostprijs overgehouden aan dit seizoen.

image

Tijdschema van de GP van Abu Dhabi
Vrijdag 1 november
10:00 - 11:30 Eerste oefensessie
14:00 - 15:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 2 november
11:00 - 12:00 Derde oefensessie
14:00 - 15:00 Kwalificaties

Zondag 3 november
14:00 Race

De GP van Abu Dhabi op TV
Vrije trainingen zaterdag
RTL: 12:00 - 13:00 (samenvatting)

Kwalificaties
VT4: 13:55 - 15:05
BBC1: 18:10 - 19:15 (samenvatting)
RTL: 13:30 - 15:30
La Deux: 13:55 - 15:10

Race
Vier: 13:30 - 14:30 + 16:30 - 18:00 (uitgesteld relais)
BBC1: 17:30 - 19:00 (samenvatting)
RTL: 12:45 - 16:25
La Deux: 13:55 - 15:45

Aanverwante info over de GP van Abu Dhabi
Geen wijzigingen aan DRS-zones Yas Marina Circuit
Video: Abu Dhabi 3D track experience
Abu Dhabi circuit info

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België