Warm Up: de GP van Bahrein

19 april 2013 — Smoke in the desert, we zitten in Bahrein en laten we hopen dat de rook die we zullen zien afkomstig is van de rokende banden. Na de annulering in 2011 en grote onzekerheid in 2012 is er immers niet veel verbeterd in het land dat de eerste GP ooit in het Midden-Oosten mocht organiseren.

Het ethische debat of de GP van Bahrein wel of niet zou mogen doorgaan, gaan we hier nu niet houden. Het is uiteraard bedroevend dat ze in deze omstandigheden moet plaatsvinden, maar op dat vlak had de FIA, de FOTA, de GPDA of nog een andere afkorting dan al lang de knoop moeten doorhakken in plaats van de bal in het kamp van Bernie te laten. Die kiest uiteraard steeds geld voor zijn eieren, nooit omgekeerd.

image

Het Circuit
Het Bahrein International Circuit in Sakhir is 5,5 km lang, over 15 bochten uitgesmeerd omringd door de woestijn. De race wordt over 57 ronden in wijzerzin gereden. De GP staat al sinds 2004 op de kalender en mocht in 2010 het seizoen openen omwille van de Commonwealth Games die dat jaar in Australië plaatsvonden. Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Formule 1 in datzelfde jaar werd de normale omloop verlengd tot de langere ‘Endurance’ versie met 23 bochten. Het circuit kan op die manier vijf verschillende omlopen configureren.

Een jaar later kende de GP dan weer een dieptepunt door de onlusten na de Arabische Lente. De editie van 2011 werd afgelast en sindsdien is de GP niet meer uit dat dal geraakt. Het vorige seizoen en ook dit jaar weer zijn er protesten waarbij de GP telkens als uithangbord wordt gebruikt voor de protesterende bevolking.

Ferrari is de meest succesvolle constructeur in Bahrein met vier overwinningen. Alonso mocht er al drie op zijn naam schrijven al was dat maar één keer voor de Scuderia. Massa kon zijn palmares hier aandikken met twee overwinningen. Na de goede prestaties in China, zal Alonso erop gebrand zijn om ook in Bahrein met de hoofprijs te gaan lopen. Al zal er geen champagnedouche aan te pas komen want alcohol is in Bahrein niet toegelaten. Vorig jaar eindigde Vettel hier op P1.

Banden
imagePirelli had oorspronkelijk aangekondigd om in Bahrein de Soft Yellow en de Hard Orange band te gebruiken. Nadat in China bleek dat de Yellow Soft wel een heel erg hoge slijtgraad heeft, hebben ze besloten om de Yellows te vervangen door de Medium White. De Medium White band is een compound die immers al sterk gelijkt op de zachte band van vorig seizoen. Het is niet alleen verschroeiend heet in Bahrein, bochten 5, 7 en 11 worden op hoge snelheid genomen waarbij er telkens meer dan 3,5G laterale kracht op de band komt.

Weer
Het weer in Bahrein is heet tot verschroeiend. Regen moet je hier niet verwachten, de temperaturen schommelen rond de 35° of hoger. Ook het gehele raceweekend is dit het geval. Een rode vlag door zware neerslag is uitgesloten, tenzij er iets anders uit de lucht zou vallen dan regen.

Wist je dat….
...Alonso naast zijn drie overwinningen ook minder goede herinneringen heeft aan Bahrein? In 2009, toen de Spanjaard na een kort avontuur bij McLaren terug naar Renault keerde, weigerde zijn automatisch drinksysteem in de wagen dienst vlak na de start. Maar Alonso volhardde en reed in een verschroeiende hitte de 57 ronden lange race uit om op een achtste plaats te finishen. Compleet gedehydrateerd moest hij na de race door verschillende mensen ondersteund worden en zakte vervolgens in elkaar. Zij die soms smalend beweren dat autosport enkel maar een pedaaltje duwen is en wat aan een stuur draaien, kunnen hier nog een puntje aan zuigen.

image

Tijdschema GP van China
Vrijdag 19 april
09:00 – 10:30 Eerste oefensessie
13:00 – 14:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 20 april
10:00 – 11:00 Derde oefensessie
13:00 – 14:00 Kwalificaties

Zondag 21 april
14:00 Start Race

De GP van Bahrein op TV
Kwalificaties
Vier: 12:55 - 14:25
BBC1: 18:10 – 19:25 (highlights)
RTL: 11:30 – 14:20 (inclusief samenvatting 3e vrije training)
La Deux: 12:55 - 14:10

Race
Vier: 13:30 - 16:15
BBC1: 18:00 - 19:35 (highlights)
RTL: 12:45 - 16:25
La Deux: 13:55 – 15:35

Verwante info over de GP van Bahrein
Pirelli wijzigt bandenkeuze voor Bahrein
VIDEO: Bahrein 3D track experience
Spanning stijgt in Bahrein: steedds hevigere protesten
Ook in Bahrein twee DRS zones
VIDEO: Een rondje Sakhir met Fernando Alonso
Info circuit GP van Bahrein

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België