Warm Up: de GP van Canada

07 juni 2013 — We hebben het Europese vasteland weer verlaten en steken de Atlantische Oceaan over richting Canada. De titelstrijd begint in deze fase van het seizoen het kaf van het koren te scheiden. Wie niet voldoende punten scoort, valt onverbiddelijk af.

image

Het Circuit
De GP wordt gereden over 70 ronden in wijzerzin op het stratencircuit van Île de Notre-Dame, of sinds 1982 ook gekend als het Circuit Gilles Villeneuve die in dat jaar stierf tijdens de kwalificaties op Circuit Zolder. Hij is trouwens de enige Canadees die ooit de GP van Canada wist te winnen. De GP van Canada is al sinds vele jaren een vaste waarde op de F1 kalender. En terecht, want Canada brengt steeds het nodige spektakel. Als het weer niet voor nattigheid zorgt, dan is de Wall of Champions ook altijd goed om wat spektakel te brengen.

De beruchte muur na de laatste chicane voor start-finish heeft al vele bekende slachtoffers gemaakt. Hill, Schumacher, Villeneuve, Button, Vettel, ... allemaal zijn ze al eens onzacht in aanraking gekomen met de Wall of Champions. De crash die bij de meesten nog vers in het geheugen ligt, is waarschijnlijk die van Robert Kubica in 2007. Dat was toen niet bij deze Wall of Champions, maar de Pool ging er zo genadeloos hard vanaf net voor de haarspeld, dat iedereen zowat het ergste vreesde. Maar de Pool kwam terug en wist het jaar erop zelfs te winnen in Canada bij wijze van weerwraak op het circuit.

Schumacher is de meest succesvolle piloot in Canada. Hij schreef zeven overwinningen op zijn palmares. Van de huidige generatie is Hamilton met drie zeges koploper. Als Button, Alonso of Raikkonen komende zondag wint, dan kunnen zij zich in het rijtje van tweevoudig overwinnaar plaatsen, naast onder andere onze landgenoot Jacky Ickx en Ayrton Senna. Bij de constructeurs is de stand tussen Ferrari en McLaren momenteel gelijk met elk 13 overwinningen. Vettel en Red Bull hebben hier nog nooit de hoofdprijs kunnen meepakken met dank aan Jenson Button.

De Banden
Voor Montreal neem Pirelli de Medium en Supersoft banden mee. Ook in de vrije training zullen teams op vijdag twee sets van een prototype Medium band ter beschikking krijgen. Het is hoogst waarschijnlijk dat deze compound voor de rest van het seizoen dan als raceband zal gebruikt worden. Maar Canada is een van de meest onvoorspelbare races van het seizoen. Het circuit vraagt in combinatie met de zware remzones veel van de banden en dus wordt er gemikt op een driestopper. Maar ook dat blijft koffiedik kijken, alles hangt ook nog eens van het weer af.

image

Het weer
Momenteel regent het in Montreal. Dat zou in de loop van het weekend moeten verbeteren, maar zeker op zaterdag is de kans op enkele buien zeer groot. Zondag ziet het er voorlopig beter uit met wel nog veel bewolking afgewisseld met zon. Maar zondag is nog lang en dat kan zeker nog veranderen. De temperaturen gaan doorheen het weekend omhoog van een 16° op vrijdag tot 25° op zondag.

Wist je dat…
....Canada een lijstje van een aantal weetjes kan voorleggen waarvan we er u geen willen onthouden. Dus, hier volgt een stukje geschiedenis van de GP in de categorie ‘fait divers’. In 1989 wist onze landgenoot Thierry Boutsen hier zijn eerste overwinning te scoren. Lewis Hamilton deed hetzelfde in 2007 en met zijn overwinning in 2012 werd er een nieuw record gezet doordat de eerste zeven races van het seizoen, zeven verschillende winnaars telden. In 2001 was het de eerste keer in de geschiedenis van de Formule 1 dat er twee broers als eerste en tweede over de finish kwamen. Ralf en Michael Schumacher scoorden hier hun eerste 1-2 finish. In 2003 herhaalden ze dat nog eens, maar toen mocht grote broer Michael op het hoogste schavotje staan. 2011 was dan weer de langste race uit de geschiedenis van de Formule 1. Compleet uitgeregend met een regenpauze van twee uren, wist toen Jenson Button optimaal te profiteren van Vettel die in de laatste ronde in de fout ging. Button had nochtans de nodige moeilijkheden na een aanrijding met zijn teammaat Hamilton, een drive through en een laatste positie bij de herstart. Er zijn zo van die dagen….

image

Tijdschema GP van Canada
Vrijdag 7 juni
16:00 – 17:30 Eerste oefensessie
20:00 – 21:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 8 juni
16:00 – 17:00 Derde oefensessie
19:00 – 20:00 Kwalificaties

Zondag 9 juni
20:00 Start Race

De GP van Canada op TV
Vrije trainingen
BBC2: 15:55 - 17:10
RTL: 17:45 - 18:45

Kwalificaties
VT4: 15:12 - 17:00 (opgelet: geen uitzending op zaterdag, uitgesteld relais op zondag)
BBC1: 18:00 – 20:10
RTL: 18:55 – 20:15
La Deux: 18:55 - 20:05

Race
Vier: 19:30 - 22:20
BBC1: 19:15 - 22:10
RTL: 19:05 - 22:15
La Deux: 19:30 – 21:50

Aanverwante info over de GP van Canada
GP van Canada: regenachtige vooruitzichten
Flashback GP van Canada 2011
VIDEO: Circuit GIlles Villeneuve vanop de eerste rij
Twee DRS zones tijdens GP van Canada
VIDEO: Canada 3D track experience
Info Circuit GP van Canada

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België