logo
 

Warm Up: De GP van China

11 april 2013 — De GP van China is alweer aan zijn tiende editie toe sinds ze voor de eerste keer plaatsvond 2004 en ze hebben nog een overeenkomst om het F1 circus te ontvangen tot minstens 2017. Wie de editie van 2013 op zijn naam mag schrijven, weten we op zondag. Tot het zover is, hier de Warm Up.

Het circuit
De GP vindt plaats op het Shanghai International Circuit en wordt in wijzerzin gereden over 56 ronden van ongeveer 5,5 km en slechts één DRS zone. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een circuit zou gebouwd worden in Zhuhai, een stad in de provincie Guangdong in het zuiden van China. De eerste plannen hiervoor dateren van begin jaren ’90 maar de Chinezen ondervonden op de harde manier dat een F1 circuit bouwen meer is dan alleen maar kopiëren. Het circuit geraakte niet door de FIA keuring en de organisatie ging uiteindelijk bankroet.

image

Bij de tweede poging waren de Chinezen vastberaden er ditmaal wel te geraken. Een samenwerking met de organisatoren van de Macau Grand Prix leidde uiteindelijk tot succes en de GP van China heeft sinds 2004 zijn vaste stek op de kalender. Het succes moet dan wel met een korrel zout genomen worden want volle tribunes zijn een zeldzaamheid in een land dat anders toch wel veel inwoners heeft. Het circuit kampt net als vele anderen met een opstapeling aan verliezen.

Zowel Ferrari als McLaren wisten hier al drie maal de overwinning weg te kapen. Vorig jaar zorgde Nico Rosberg voor de verrassing door hier de eerste en voorlopig enige zege te behalen voor Mercedes GP. Toch is een nieuwe zege voor het team hier niet uitgesloten. De competitiviteit van de wagen zit goed en ook Hamilton kan een bepalende factor zijn. Hij is de enige die hier al twee maal wist te winnen. De kans dat hij gezelschap krijgt in het lijstje van meerdere overwinningen is al minstens even groot. Van de huidige rijders mochten Alonso, Raikkonen, Vettel en Button hier ook al eens als eerste de geblokte vlag passeren.

image

Banden
Voor China gebruikt Pirelli de combinatie Yellow Soft en White Medium. De temperaturen liggen in China lager dan in Maleisië, maar de bochtencombinaties van het circuit vragen veel van de banden. Een hoge slijtgraad zal dus ook hier weer een cruciale rol spelen in het bepalen van de beste strategie. Het is de eerste keer dat de PZero Yellow Soft dit seizoen zal gebruikt worden.

Het weer
Dit weekend wordt het droog en warm boven Shanghai, met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Na de uiterst wisselvallige omstandigheden van de afgelopen twee races is het best mogelijk dat we nu een realistisch beeld krijgen van welke teams er het beste voorstaan vooraleer we, na Bahrein, richting Europa trekken.

Wist je dat…
De zogenaamde Grandstand of hoofdtribune in Shanghai geflankeerd wordt door twee rode torens. Deze torens staan symbool voor het bewaken of beschermen van de bezoekers van de GP, net zoals je ook vaak de twee traditionele leeuwen voor de ingang van een Chinees gebouw ziet staan. De kleuren goud en rood zijn overal aanwezig op het circuit en staan symbool voor geluk en kracht. Benieuwd of de rode stier komend zondag kan rekenen op een portie goud…..

image

Tijdschema GP van China

Vrijdag 12 april
04:00 – 05:30 Eerste oefensessie
08:00 – 09:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 13 april
05:00 – 06:00 Derde oefensessie
08:00 – 09:00 Kwalificaties

Zondag 14 april
09:00 Start Race

De GP van China op TV
Kwalificaties
Vier: 07:55 - 09:10
BBC1: 07:00 – 09:30
RTL: 06:45 – 09:35 (inclusief 3e samenvatting vrije training)
La Deux: 07:55 - 09:10

Race
Vier: 08:30 - 11:15
BBC1: 08:00 - 11:15
RTL: 07:45 - 11:30
La Deux: 08:30 - 09:55

Verwante info over de GP van China:
VIDEO: Een rondje Shanghai met Fernando Alonso
Weersvoorspelling GP van China
VIDEO: China 3D track experience
Twee DRS-zones in Shanghai
Info circuit GP van China


Geschreven door Glenn Schreurs

Categorieën: GP van China

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België