logo
 

Warm Up: de GP van Duitsland

05 juli 2013 — De naam Nurburgring is bekend bij zowat elke motorsportliefhebber. Toch is het al lang vervlogen tijd dat er nog op de legendarische Nordshleife gereden werd. Het nieuwe circuit spreekt minder tot de verbeelding dan het oude, maar daarom niet minder spannend. We beginnen zoals steeds met de warm up.

image
Het circuit
De GP wordt over 60 ronden in wijzer zin gereden van een dikke 5 kilometer. Het circuit ligt in de streek van de Eifel. Een groene omgeving en het is niet moeilijk om te raden waar de naam ‘de Groene Hel’ vandaan kwam voor de begindagen toen er nog op de Nordschleife gereden werd. Toch kan je ook nu van een groen circuit spreken want in het begin van het raceweekend ligt het asfalt er nogal groen bij. Niet letterlijk natuurlijk, er ligt nog geen rubber op en naarmate het weekend vordert, komt er meer en meer rubber op te liggen waardoor de grip verhoogt en de slijtage vermindert.

Michael Schumacher heeft veel records gebroken en ook hier staat hij bovenaan met vier overwinningen. Van de huidige generatie zijn Alonso en Hamilton meervoudige winnaars van de GP van Duitsland, maar alleen Alonso heeft twee maal weten te winnen op de Nurburgring. In 2007 toen hier de GP van Europa plaatsvond. Sinds 2008 wisselt de GP elk jaar met Hockenheim van locatie.

De Nurburgring is een circuit waar Vettel nog nooit kon winnen. Benieuwd of hij dit weekend beter kan doen. Ferrari daarentegen heeft een duizelingwekkend record van 21 overwinningen. Mercedes kon slechts een keertje winnen op eigen bodem, maar dat is intussen al van 1954 geleden.
image
De banden
Pirelli brengt de combinatie PZero Soft Yellow en Medium White mee naar Duitsland. En er zal met argusogen naar de banden gekeken worden na de vele klapbanden in Silverstone. En ook al is de Nurburgring gekend voor zijn zachte reputatie wat banden betreft, Pirelli neemt geen risico’s en de achterbanden zullen voorzien zijn van een Kevlar riem.

Het weer
Het weer is een onvoorspelbare factor in de Eifel. De streek is dan ook verwant aan de Ardennen waar het al even onvoorspelbaar is. Een microklimaat waarbij een zeer lokale bui altijd wel roet in het eten kan gooien. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat het droog zal blijven. Net zoals bij ons in België zou het een warm weekend worden met temperaturen om en bij de 24 graden.

Wist je dat….
...de Nurburgring uit meer dan twee omlopen bestaat? We kennen allemaal het huidige F1 circuit en de Nordschleife. Maar dat is lang niet alles en ze hebben elke hun eigen naam. Om te kunnen volgen, een overzichtje van de ‘strecken’ en ‘schleifen’ op de Nurburgring. Je hebt dus de overbekende Nordschleife, de bijna 23 kilometer lange omploop die gebruikt werd tussen ‘67 en ‘82. Daarnaast vind je ook nog de Sudschleife terug, een omloop van 7,5 kilometer die niet meer gebruikt werd na 1973. De Zielschleife is een korte omloop van 2,2 km die ook als opwarmronde gebruikt werd. En dan was er ook nog de Betonschleife, een korte baan rondom het pitcomplex. Allen samen worden ze de ‘Gesamtstrecke’ genoemd, een combinatie van meer dan 28 kilometer circuit. Begin jaren ‘80 werd het stuk aan start-aankomst heringericht tot hetgeen we vandaag kennen als de GP-Strecke, de schleife waar er zondag zal gestreden worden voor de overwinning.
image
Tijdschema GP van Duitsland
Vrijdag 5 juli
10:00 – 11:30 Eerste oefensessie
14:00 – 15:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 6 juli
11:00 – 12:00 Derde oefensessie
14:00 – 15:00 Kwalificaties

Zondag 8 juli
14:00 Start Race

De GP van Duitsland op TV
Vrije trainingen (zaterdag)
RTL: 12:30 - 13:30

Kwalificaties
VT4: 13:55 - 15:25
BBC1: 18:55 – 20:10 (highlights)
RTL: 13:30 – 15:20
La Deux: 13:55 - 15:10

Race
Vier: 13:30 - 16:20
BBC1: 19:00 - 20:30
RTL: 12:45 - 16:25
La Deux: 13:35 : 15:55

Verwante info over de GP
Circuit-info GP van Duitsland
Boycot van de GP van Duitsland is mogelijk
Video: Duitsland 3D track experience
De Nurburgring met Lewis Hamilton
Rijders dreigen met boycot GP van Duitsland

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België