logo
 

Warm Up: de GP van India

25 oktober 2013 — De GP van India staat dit weekend op het programma. Het Buddh International Circuit zal voor de derde keer de GP van India organiseren en mogelijks dit weekend ook een wereldkampioen mogen kronen.

Het Circuit
Als Vettel wint, dan is hij voor de vierde achtereenvolgende keer wereldkampioen. Meer nog, hij hoeft zelfs niet te winnen, een vijfde plaats volstaat, al zal Vettel zelf het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn. Vriend of vijand, je kan er niet omheen dat hij dan in het rijtje van de grootsten wordt geplaatst. De cijfers zijn wat ze zijn.

image

Maar voor de discussie over de grootsheid van Vettel in alle hevigheid zal losbarsten, toch maar eerst even de GP afwerken. Zoals altijd worden de prijzen immers pas aan de meet uitgedeeld en dat is in India niet anders. 60 rondjes van iets meer dan 5km lang over een circuit ontworpen door de bekende architect Herman Tilke. Maar liefst vier miljoen kubieke meter zand werd er verplaatst om de hoogteverschillen in de omloop te creëren.

Over de GP zelf zijn de meningen verdeeld. Wel kent de organisatie de nodige problemen. Een grote berg schulden en een onzekere toekomst. Volgend jaar zal de GP er alleszins niet bij zijn, aangezien ze in het voorjaar van 2015 al op de kalender staan.

Het zal Vettel waarschijnlijk allemaal worst wezen, zolang er dit weekend maar geracet wordt. Tot nog toe kon immers niemand anders de GP winnen in de vorige edities en uit de vrije trainingen is nu ook alweer gebleken dat er geen rem op staat. Afwachten of er iemand in staat is hem zondag te bedreigen.

image

De Banden
Pirelli heeft zachtere compounds meegebracht dan vorige keer. De Pirelli PZero White Medium en Yellow Soft zijn de sloffen van dienst. Vorig jaar was het een één-stop strategie en daar wilde Pirelli verandering in brengen. De verwachtingen zijn dat dit minstens twee en misschien wel drie pitstops zouden kunnen worden.

Het Weer
De temperaturen schommelen om en bij de 30° en de zon schijnt aan een stoffige hemel. Dat zal het hele weekend zo blijven. Wie had gehoopt op een regenrace is eraan voor de moeite. De kans is nihil.

image

Wist Je dat…
….de eerste plannen voor een GP in india al uit 1997 dateren? Het heeft maar liefst 14 jaar geduurd voor de eerste race werkelijk kon doorgaan. Verschillende regio’s die met elkaar concurreerden voor de locatie, nieuwe tabakswetgeving waardoor sponsors wegvielen, verandering van politieke gezagsdragers enz. veroorzaakten vele vertragingen. Uiteindelijk zijn ze er op het nippertje in geslaagd een evenement op poten te zetten, maar gezien de instabiele financiële situatie, weet niemand zeker hoe lang het circus nog naar India zal trekken. We hebben het al zo vaak gezien en gehoord…

Tijdschema GP van India
Zaterdag 26 oktober
07:30 – 08:30 Derde oefensessie
10:30 – 11:30 Kwalificaties

Zondag 27 oktober
10:30 Race

De GP van Japan op TV
Vrije trainingen zaterdag
BBC2 07:25 – 08:35
RTL: 08:45 - 09:25 (samenvatting)

Kwalificaties
VT4: 10:25 - 11:45
BBC1: 09:30 – 11:45 (herhaling om 14u)
RTL: 10:00 – 11:45
La Deux: 10:25 - 11:40

Race
Vier: 10:00 - 12:45
BBC1: 09:30 - 12:45
RTL: 09:15 - 13:10
La Deux: 10:25 - 12:15

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België