logo
 

Warm Up: De GP van Spanje

10 mei 2013 — De GP van Spanje en meteen ook de enige GP op Spaans grondgebied dit en komende seizoenen. Vanaf 2013 zullen Barcelona en Valencia afwisselend op de kalender staan. Geen GP van Europa in Spanje dus, een gevolg van de crisis in datzelfde Europa.

Het Circuit
De GP van Spanje wordt verreden over 66 ronden in wijzerzin van niet iets meer dan 4.5 km. Barcelona staat al 23 seizoenen onafgebroken op de kalender. Al sinds 1991 verwelkomt de Catalaanse hoofdstad in het voorjaar het gehele F1 circus. Volgend jaar valt die eer te beurt aan Valencia. Het zal ongetwijfeld knagen aan de trots van de fiere Catalanen. Autosport is er al sinds jaar en dag een traditie, niet alleen het Circuit de Catalunya, maar ook het fameuze Montjuïc ligt in de heuvels van Barcelona.

image

Ferrari is het meest succesvolle team op Barcelona. maar liefst 11 overwinningen wisten zij hier te behalen. McLaren en Williams volgen op plaats 2 met elk 8 overwinningen. Williams die hier onder andere de editie van vorig jaar onverwachts wisten te winnen met Pastor Maldonado. Het was van 1997 geleden toen Jaques Villeneuve hier als eerste over de streep kwam dat Williams nog in Barcelona kon winnen.

Van de huidige generatie heeft Raikkonen het meest aantal overwinningen. Hij won in 2005 en 2008. Thuisrijder Alonso kon slechts één maal in Barcelona winnen in 2006. Hij zal er dit weekend alles aan doen om voor eigen publiek te winnen. Het zal dit jaar zijn enige kans zijn op Spaans grondgebied. Maar de concurrentie is niet mals. Het veld ligt zeer dicht op elkaar en Barcelona is traditioneel de eerste race waarin zowat alle team met grote updates aan de wagens zullen uitpakken, soms met succes, soms met schade en schande.

Banden
Pirreli is dan toch deels geplooid voor de klaagzang van sommige teams en heeft zijn compound voor de harde band aangepast. De PZero Orange Hard en de White Medium zijn de keuze van Pirelli die de teams dit weekend moeten gebruiken in de best mogelijke strategie. Wel krijgen de teams op vrijdag een extra setje banden van een harde compound die niet hetzelfde is als de compound gebruikt in de race. Zo hoopt men dat er tijdens de eerste oefensessie meer volk op de baan zal te zien zijn, we zijn dus in blijde verwachting.

image

Weer
Het geweldige zomerweer van Bahrein, zullen we hoogst waarschijnlijk niet zien in Barcelona. Het is afwisselend bewolkt met zon en de temperaturen schommelen rond de 20°. Normaal blijft het gedurende het gehele raceweekend droog. Op vrijdag zou het wel zwaarder bewolkt kunnen zijn dan tijdens het weekend.

Wist je dat…
...het niet de eerste keer is dat de GP van Spanje afwisselend wordt gehouden op verschillende circuits? Tussen 1968 en 1975 werd de GP afwisselend op het circuit van Jarama, niet zo ver van Madrid, en Montjuïc in de heuvels van Barcelona gehouden. Montjuïc had echter, net zoals vele circuits uit die tijd, een kwalijke reputatie op vlak van veiligheid. Het was in 1975 dat de piloten besloten niet te racen, maar onder toenemende druk van de organisatoren, toch van start gingen. In ronde 26 sloeg het noodlot toe. Er vielen vijf doden bij het publiek na een ongeval van Rolf Stommelen en de race werd even later stopgezet. Er werden toch nog halve punten toegekend waardoor Lella Lombardi tot op vandaag de enige vrouw is die zichzelf in de F1 in de punten kon rijden, ze kreeg een half puntje voor haar zesde plaats. Er zou daarna nooit meer op Montjuïc geracet worden.

image

Tijdschema GP van Spanje
Vrijdag 10 mei
10:00 – 11:30 Eerste oefensessie
14:00 – 15:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 11 mei
11:00 – 12:00 Derde oefensessie
14:00 – 15:00 Kwalificaties

Zondag 12 mei
14:00 Start Race

De GP van Spanje op TV
Kwalificaties
Vier: 13:55 - 15:05
BBC1: 13:10 – 15:15
RTL: 12:30 – 15:20 (inclusief samenvatting 3e vrije training)
La Deux: 13:55 - 15:10

Race
Vier: 13:30 - 16:25
BBC1: 13:10 - 16:15
RTL: 12:45 - 16:25
La Deux: 13:35 – 16:00

Verwante info over de GP van Spanje
Teams krijgen extra banden tijdens eerste oefensessie
Twee DRS zones tijdens GP van Spanje
VIDEO: Spanje 3D track experience
Video: Circuit de Catalunya met Pastor Maldonado
GP van Spanje: Infographic

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België