logo
 

Warm up: GP van Australië

14 maart 2013 — Het is dan eindelijk zover, het lange wachten is voorbij. Komend weekend gaat het F1 seizoen 2013 definitief van start. Melbourne heeft de eer om de spits te mogen afbijten. Miljoenen F1 fans richten dit weekend hun ogen op de stad Down Under, vol verwachting over wie de eerste GP op zijn naam zal mogen schrijven. Voor het zover is, een overzichtje van enkele feiten en cijfers.

image

Het Circuit
Melbourne is al enkele jaren traditiegetrouw de opener van het seizoen en staat al onafgebroken op de F1 kalender sinds 1996. Het is een stratencircuit dat zich uitstrekt rond het Albert Park Meer. Het is net iets langer dan 5,3 km lang, telt 16 bochten en wordt over 58 ronden in wijzerzin gereden. Het ronde record staat al sinds 2004 op naam van Schumacher in zijn Ferrari F2004.

Voor 1996 was het Adelaide die de GP van Australië mocht organiseren en op dat circuit was McLaren het meest succesvolle team. Toch kende het team hier een bijna dramatisch punt in zijn geschiedenis met de horrorcrash van Mika Hakkinen in 1995. Sinds de verhuis naar Melbourne heeft het team zes edities op zijn naam kunnen schrijven, waaronder ook de afgelopen GP van 2012 die Jenson Button won.

image

De GP werd echter nog nooit gewonnen door een Australiër. Mark Webber wist het beste resultaat als thuisrijder neer te zetten. Hij werd 4e in de GP van 2012. Hij krijgt dit weekend opnieuw een kans om als eerste Australiër zijn thuisrace te winnen. Of hij werkelijk enige kans maakt is koffiedik kijken. Wie het best zijn huiswerk heeft gemaakt na de wintertests en ongeschonden uit de startblokken kan geraken weten we op zondag.

image

Het weer
De temperatuur in Melbourne schommelt rond de twintig à vijfentwintig graden maar het zou wel eens een regenachtige kwalificatie kunnen worden. Op zaterdag voorspelt men buien en ook zondag zou er wel eens een druppel kunnen vallen.

De banden
Pirelli komt aan de start van het seizoen met nieuwe doorontwikkelde banden op de proppen. Globaal genomen zijn alle compounds zachter maar ook sneller dan hun voorganger. Voor de race in Australië wordt er op de White Mediums en Red Supersofts gereden. Doordat de banden zachter zijn, zullen er waarschijnlijk ook meer pitstops afgelegd moeten worden. De verwachting is dat er twee tot drie stops nodig zijn.

image

Wist je dat…
Melbourne ooit een permanent circuit had? In de jaren ‘20 werd er een zogenaamde speedway aangelegd met hellende bochten, de Melbourne Motordrome. Naar verluidt een indrukwekkend complex maar één dat ook veel levens heeft opgeëist, zeven doden en talloze gewonden. De laatste dode die tijdens een F1 race te betreuren viel, was trouwens eveneens een Australiër. Graham Beveridge was een baancommissaris tijdens de GP van 2001. Hij werd geraakt door een losgekomen wiel van de wagen van Villeneuve dat ongelukkigerwijs net door de opening in het veiligheidshek vloog. Vandaag moeten staalkabels bevestigd aan de wielen voorkomen dat ze van de wagen kunnen loskomen.

Tijdschema GP van Australië:

Vrijdag 15 maart  
02:30-04:00 Eerste oefensessie
06:30-08:00 Tweede oefensessie
Zaterdag 16 maart  
04:00-05:00 Derde oefensessie
07:00-08:00 Kwalificatie
Zondag 17 maart  
07:00 RaceDe GP van Australië op TV:
Kwalificaties: start 7u
VT4: 6u55 – 8u20
BBC1: 14u – 15u05 (hoogtepunten)
RTL: 6u – 8u20 (inclusief 3e vrije training)
La Deux: 6u55 – 8u10

Race: start 7u
VT4: 6u40-9u15
BBC1: 15u20-17u20 (hoogtepunten)
RTL: 6u – 9u45
La Deux: 6u35 – 8u50

Algemene info over de GP van Australië:
VIDEO: Australië 3D track experience
Foto’s: gridgirls GP van Australië
VIDEO: Daniel Ricciardo en gridgirls arriveren in Melbourne
Foto’s: F1-bolides komen aan op het circuit van Melbourne
Info circuit GP van Australië

Algemene info over het nieuwe F1-seizoen 2013:
Wat verandert er dit jaar in de Formule 1?
Foto’s: Overzicht helmen rijders 2013
Overzicht: Wie rijdt met welke kleur van camera?

Wij van F1journaal.be wensen jou alvast een spannend raceweekend !

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België