logo
 

Warm Up: GP van de USA

15 november 2013 — Het F1 seizoen loopt op zijn laatste benen. De voorlaatste ronde van het kampioenschap vindt dit weekend plaats in de VS. Austin Texas mag voor het tweede jaar op rij de GP van de USA organiseren. De hoofprijzen zijn al verdeeld maar de strijd in het constructeurskampioenschap voor de tweede, derde en vierde plaats is nog niet voorbij.

Het Circuit
Het Circuit of the Americas is wederom een creatie van F1 architect Herman Tilke. Net iets meer dan 5.5km lang en 56 rondes die afgelegd moeten worden. Het lijkt op een doorsnee F1 race circuit en dat kan je hier zeer letterlijk nemen. Het is specifiek ontwikkeld voor de Formule 1 maar desondanks gaan er ook nog andere races door zoals de American Le mans Series of de MotoGP.

image

Het bijzondere aan dit circuit is dat het een poging is om de meest uitdagende bochten van reeds bestaande circuits samen te brengen in één enkel circuit. Zo ga je hier van Silverstone’s Maggotts-Beckets-Chapel naar de Motodrom Stadium Section in Hockenheim, doordaaier nummer 8 uit Istanbul en andere bochten die inspiratie leverden zoals de Senna ‘S’ van Interlagos.

Of Tilke niets beter kon verzinnen of dat hij het ultieme circuit wilde bouwen weten we niet. In het laatste geval is hij wel Eau Rouge vergeten. Ze hebben hier wel een steile bergop vlak na start-finish tot aan het hoogste punt van het circuit waar de apex van bocht 1 ook net op de top ligt. Het is dan ook nog eens een haarspeldbocht wat vrij ongewoon is om als eerste bocht bij de start te moeten nemen. Wellicht rekende men erop dat er het nodige spektakel uit zou volgen aangezien de doorsnee Amerikaan wel gewend is aan wat brokstukken in een race.

Veel winnaars zijn er nog niet geweest in Austin. Vettel vertrok vorig jaar op pole maar Lewis Hamilton mocht de eerste editie op zijn naam schrijven. Of hem dat kunstje dit jaar opnieuw lukt valt nog af te wachten. Het zou alvast een verademing zijn voor Mercedes die er nog niet in geslaagd zijn om Ferrari en Lotus uit hun kielzog te slaan.

image

De Banden
De PZero Medium White en de Hard Orange hebben de oversteek naar de andere kant van de plas gemaakt. Het was in Japan dat deze combinatie nog gebruikt werd en dat ligt uiteraard aan de karakteristieken van het circuit. Je hebt hier een all-round band nodig die zowel veel tractie oplevert in de meer technische secties en de haarspelden, alsook de hoge laterale krachten kan weerstaan in de snellere bochtencombinaties. Bocht 11 is de meest uitdagende voor de banden omdat men op hoge snelheid aankomt en al begint in te draaien terwijl de piloot nog afremt. Wie zijn banden niet kan controleren, zal dit op het rechte stuk vlak daarna ongetwijfeld cash betalen.

Het Weer
De temperaturen in Texas liggen niet zo hoog als in Abu Dhabi, maar koud is het daar allesbehalve. Temperaturen schommelen tussen een 24° op vrijdag en een 28° op zondag. Zatderdag is er wat meer vochtigheid in de lucht, maar de kans op een bui zit er niet in.

image

Tijdschema GP van de USA
Vrijdag 15 november
16:00 - 17:30 Eerste oefensessie
20:00 - 21:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 16 november
16:00 - 17:00 Derde oefensessie
19:00 - 20:00 Kwalificaties

Zondag 17 november
20:00 Race

De GP van de USA op TV
Vrije trainingen zaterdag
RTL: 17:45 - 18:45 (samenvatting)

Kwalificaties
VT4: 01:25 - 03:05 (uitgesteld relais)
BBC1: 23:30 - 00:45 (samenvatting)
RTL: 18:55 - 20:15
La Deux: 18:55 - 20:05

Race
Vier: 23:15 - 01:35 (uitgesteld relais)
BBC1: 23:25 - 01:25 (samenvatting)
RTL: 19:30 - 21:50
La Deux: 19:00 - 22:15 (+ Samenvatting op maandagnacht 01:00 - 01:30)

Aanverwante info GP van de USA
Vettel leidt ons rond op het circuit van Austin
VIDEO: USA 3D track experience
Tweede DRS zone voor de GP van de USA

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België