Warm Up: GP van Monaco

23 mei 2013 — Monaco is een van de, zoniet de meest tot de verbeelding sprekende Grand Prix van het seizoen. Hier wordt er elke seconde op de limiet gereden en elke foute inschatting, het geringste concentratieverlies of de minste onoplettendheid, betaal je hier cash, geen herkansingen.

image
Het Circuit
Veel nieuws moeten we niet over Monaco vertellen, toch niet wat de locatie betreft. Wie Monaco niet kent, raden wij ten zeerste een spoedcursus aan op YouTube. Ook bij de piloten is het één van de Grand Prix’ die op ieders verlanglijstje van te behalen overwinningen staat. De GP van Monaco is trouwens één van de drie Triple Crown races die samen met de Indianapolis 500 en de 24 heures du Mans de drie meest legendarische races op deze aardbol zijn. Tot op vandaag is Graham Hill de enige die de Tripple Crown op zijn naam mag schrijven. De Brit heeft trouwens de bijnaam ‘King Of Monaco’ of ‘Mister Monaco’ omdat hij hier maar liefst vijf maal wist te winnen.

Toch is er eentje die beter wist te doen. Ayrton Senna behaalde hier zes overwinningen, waarvan hij er vijf achtereenvolgens kon winnen tussen 1989 en 1993. In 1994 kreeg hij de kans niet meer om zich opnieuw door de smalle straatjes te gooien met zijn bolide. Het is in dat jaar dat Schumacher zijn eerste Monaco overwinning aankruiste. Van de huidige generatie kunnen ofwel Alonso ofwel Webber zich bij het rijtje van drievoudig overwinnaar voegen tussen Stirling Moss en Jacky Stewart, tenminste indien ze als eerste de geblokte vlag kunnen passeren komende zondag.
image
McLaren is de meest succesvolle constructeur in Monaco met 15 overwinningen op het palmares. Een aanzienlijk getal, maar vergeet niet dat Monaco al sinds het bestaan van de Formule 1 op de kalender staat. Behalve op wat onderbrekingen na begin jaren ‘50, zijn ze er onafgebroken en al voor de 59ste keer bij in het Prinsdom. Wie dit jaar de grote kanshebbers zijn, valt niet te raden. Monaco is genadeloos en zelfs een foutje op donderdag of zaterdag heeft zijn consequenties in de race. Er zijn hier immers geen brede uitloopstroken en elke fout eindigt in de vangrail. Hoogteverschillen, blinde haarspeldbochten, korte snelle tussenstroken, een tunnel, kortom, alles moet hier op op punt staan, zowel de wagen, het team als de piloot.

De banden
De superzachte band mag nog eens van stal en dat was van de seizoensopener in Australië geleden. Samen met de zachte band is dat de seclectie die Pirelli voor dit weekend heeft uitgekozen. Pirelli zelf verwacht een race met een gemiddelde van twee stops, maar hoeveel het er uiteindelijk zullen worden, zal na Barcelona niemand met zekerheid durven voorspellen. Een regenband zal hoogst waarschijnlijk niet nodig zijn.
image
Het weer
Monaco ligt aan de Middelandse Zee en de temperaturen liggen er gelukkig wat hoger dan wij hier in België de laatste dagen mogen ervaren. Donderdag zou volgens de voorspellingen de warmste dag worden met temperaturen rond de 21°. Het weekend wordt iets frisser met temperaturen om en bij de 18° à 19° en wat lichte bewolking. Wij zouden er alvast heel tevreden mee zijn.

Wist je dat…
... Je nooit zeker bent van de overwinning in Monaco. Het beste voorbeeld hiervan is de GP van 1982. René Arnoux mocht op pole vertrekken en kon de race 15 ronden lang leiden tot hij moest opgeven. Prost nam de leiding over en mocht 4 ronden de kop nemen tot hij in een spin op het natte wegdek de vangrail van dichtbij kon bekijken. Riccardo Patrese zag zijn kans maar ook hij ging een halve ronde voor de finish van de baan door een spin. Didier Pironi was de volgende in lijn om de kop te pakken, tot hij in de tunnel tot stilstand kwam zonder bezine. Andrea de Cesaris wilde hem wel inhalen, maar kon niet. Ook hij moest opgeven zonder benzine. Intussen had Patrese zijn wagen weer aan de praat gekregen en kon hij in een onwaarschijnlijke slotfase toch nog zijn eerste overwinning behalen. Getekend….Monaco!

Tijdschema GP van Monaco
Donderdag 23 mei
10:00 – 11:30 Eerste oefensessie
14:00 – 15:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 25 mei
11:00 – 12:00 Derde oefensessie
14:00 – 15:00 Kwalificaties

Zondag 26 mei
14:00 Start Race

De GP van Spanje op TV
Kwalificaties
Vier: 13:55 - 15:10
BBC1: 18:35 – 19:50 (Highlights)
RTL: 12:30 – 15:35 (inclusief samenvatting 3e vrije training)
La Deux: 13:55 - 15:05

Race
Vier: 13:30 - 16:15
BBC1: 18:35 - 20:05 (Highlights)
RTL: 12:45 - 16:25
La Deux: 13:30 – 15:30

Verwante info over de GP van Monaco
Slechts één DRS zone in Monaco
VIDEO: Monaco 3D track experience
Info circuit GP van Monaco

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België