logo
 

Was de bestraffing van Vettel terecht?

10 september 2012 — Na afloop van de GP van Italië ontstond er de nodige discussie over de bestraffing van Sebastian Vettel voor het incident met Fernando Alonso.

In Curva Grande reden beide wagens richting de tweede chicane en Sebastian Vettel stuurde naar links om breed de bocht te nemen. Zo heb je immers de ideale rijlijn en het meeste snelheid. Fernando Alonso reed echter reeds gedeeltelijk naast hem en werd op het gras en bijna in de grindbak gereden.

Het incident werd vervolgens onderzocht door de wedstrijdleiding en Vettel kreeg een drive-through als bestraffing. Volgens sommigen een onterechte bestraffing, aangezien er vorig jaar een gelijkaardig incident was tussen Alonso en Vettel en de Spanjaard toen geen straf kreeg.

“Er waren mensen die de vraag stelden waarom Alonso vorig jaar niet bestraft werd tijdens een gelijkaardig incident. Ik kan enkel zeggen dat het toen een andere situatie was,” aldus Stefano Domenicali, teambaas bij Ferrari.

“Wanneer je de situatie in slow motion bekijkt, ook al is dat niet een volledig juiste manier om dit te beoordelen aangezien de wagen tegen zo’n 300 km/u rijden, dan zie je dat het totaal verschillend is en er is ook dit jaar een andere regel.”

Wat die regel betreft heetf Stefano Domenicali het trouwens bij het rechte eind. Na gelijkaardige incidenten tijdens de GP van Bahrein kwam de FIA immers met een verduidelijking over wat wel en niet is toegestaan bij het verdedigen van je positie.

“Na wat er in Bahrein gebeurd is kwam er een verduidelijking van de raceleiding dat de rijder die voorop rijdt plaats moet laten indien een deel van een andere wagen dichterbij komt en reeds naast de wagen is,” verduidelijkt Stefano Domenicali zijn standpunt. Tot de GP van Bahrein van dit jaar was die regel er dus nog niet.

Ook een meer neutrale F1-insider zoals Niki Lauda, die het trio op het podium na de race interviewde, vindt de bestraffing van Vettel terecht.

“Sebastian had probleemloos verder langs de binnenkant van de bocht kunnen rijden,” zei Lauda tegenover de Duitse zender RTL. “Hij heeft geprobeerd om het inhaalmanoeuvre af te weren en Fernando in het gras te duwen. Dat wordt nu eenmaal bestraft.”

“Vorig jaar was het ongeveer dezelfde situatie maar dan iets vriendelijker. Alonso reed deze keer immers met alle vier de banden door het gras,” gaat Lauda verder. “De racestewards bestuderen zo’n voorval grondig en nemen dan een beslissing. Die beslissing moet je vervolgens aanvaarden.”

Uiteraard zal dit niets veranderen aan de discussies tussen de fans die er op het internet zijn…


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Fernando AlonsoSebastian Vettel

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België