“We moeten op de hoogte worden gehouden over de 18-inch banden”

20 augustus 2014 — Ferrari’s technisch directeur James Allison schenkt nogmaals aandacht aan de aankomende 18-inch banden van Pirelli. De overgang naar de grotere banden wordt verwacht voor het seizoen 2016. Hij vindt dat de teams minstens een jaar op voorhand de 18-inch banden zouden moeten kunnen testen.


Zoals eerder vermeld (zie Special: 18-inch velgen: een hele verandering)  kan de FIA beslissen om vanaf het seizoen 2016 over te stappen naar grotere velgen. Volgens Allison moeten de teams de 18-inch banden vanaf volgend seizoen kunnen testen. “Er kruipt veel tijd in om de banden grondig onder de knie te krijgen”, zegt Allison tegenover Autosport. “We moeten de banden van Pirelli op tijd kunnen testen om de wagen goed te kunnen ontwikkelen.”

Allison wijst er op dat de teams ook banden nodig zullen hebben om in de windtunnel te kunnen testen. “Een band is één van de belangrijkste aerodynamische onderdelen van een wagen”, zegt Allison. “De banden spelen een cruciaal belang in de hoeveelheid neerwaartse druk dat een wagen kan creëren. Daarvoor hebben we een goed model van de toekomstige banden nodig. Zo kunnen we een goede simulatie maken.” zegt de technisch directeur van Ferrari.

Het is van groot belang voor alle teams dat ze op de hoogte worden gehouden van de mogelijke invoering van de 18-inch velgen.

“Of het nu 2016, 2017 of later is, we moeten op de hoogte worden gehouden van de veranderingen.”

Naast zijn oproep tot goede communicatie, wil Allison ook nog een woordje kwijt over de veranderingen van de nieuwe en grotere banden. Volgens James Allison zal de gedachtegang van de ingenieurs veranderen door de 18-inch banden.

“Door het uiterst specifieke karakter van de nieuwe banden, zal het interessant worden voor de teams om alles op een rij te krijgen.” zegt Allison. Door de grotere velgen, is er meer ruimte voor onder andere de remschijven.

De ingenieurs kunnen nu hun hoofd gaan breken om een zo goed mogelijk concept te ontwikkelen voor de nieuwe wagens met grotere banden.

Geschreven door Frederic Schoutetens


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België