logo
 

Wie wint morgen in Spa?

01 september 2012 — Tijdens de kwalificaties zijn toch al enkele verrassingen te zien geweest. Wat gaat dat morgen geven tijdens de race?

De eerste verrassing was het uitvallen van Nico Rosberg. Hij geraakte niet meer op tijd over start/finish om een extra snelle ronde te starten en zette zo pas een achttiende tijd op de tabellen. Door de gridstraf die hij kreeg voor het wisselen van zijn versnellingsbak, vertrekt hij morgen pas vanop de drieëntwintigste plaats, ofwel de allerlaatste startrij. Voor de rest waren het de gebruikelijke zes rijders die afvielen.

In Q2 was de grootste verrassing het uitvallen van wereldkampioen Sebastian Vettel. Hij kwam enkele duizendsten te kort om door te stoten naar Q3 en strandt zo op de elfde plaats, maar mag morgen vanaf P10 starten omdat Webber vijf plaatsen verliest. Ook Michael Schumacher viel af, hij start morgen vanaf P13. Felipe Massa wist zich alweer niet te kwalificeren binnen de top tien, en vertrekt morgen vanop de veertiende plek.

Het allergrootste spektakel was echter te melden in de derde kwalificatiesessie. Jenson Button knokte zich overtuigend naar de poleposition, maar wie had verwacht dat Kamui Kobayashi zich ernaast zou zetten? Met de Japanner op de tweede, en Sergio Perez op de vijfde plaats is dit voor Team Sauber het beste resultaat van het seizoen in de kwalificaties. Op de derde plaats vinden we Pastor Maldonado terug. Kan de Venezolaan na een heel slechte reeks nog eens in de punten, of zelfs op het podium rijden?

Kimi Raikkonen meldde aan zijn team dat zijn banden niet optimaal presteerden, en dat vertaalde zich in een vierde startplaats, op zich niet slecht, maar de Fin had veel meer verwacht. WK-leider Fernando Alonso kwam niet verder dan de zesde tijd. Mark Webber zette de zevende tijd neer, maar start morgen vanaf P12 na een gridstraf van vijf plaatsen na een versnellingsbakwissel, net als Nico Rosberg.

Achter Webber vinden we Lewis Hamilton terug, die in zijn snelle ronde al een klein foutje maakte in La Source. Spa laat echter geen foutjes toe. Door het achteruitschuiven van Webber start Hamilton morgen wel vanaf de zevende startplaats. Plaats negen en tien zijn voor de Fransman Romain Grosjean en de Brit Paul Di Resta. Zij schuiven ook elk één plaatsje vooruit door de gridstraf van Webber.


Geschreven door Kenny Burggraeve

Categorieën: GP van België

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België