“Williams heeft het absolute dieptepunt bereikt”

02 januari 2019 — Stellen dat Williams een moeilijk jaar kende in 2018 zou nu al het understatement van het jaar worden. Paddy Lowe, technisch directeur bij Williams, laat bij ‘Motorsport’ optekenen dat ze in Grove het absolute dieptepunt bereikt hebben.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Williams Martini Racing (@williamsracing) op

De FW41 bleek een draak van een auto te zijn waar geen eer mee te behalen viel, een tiende plaats in het kampioenschap voor constructeurs met amper zeven punten is daar het bewijs van.

Na vier seizoenen waarin er telkens minstens een podium gescoord werd en het slechtste resultaat een vijfde plaats was in het kampioenschap werd er toch wat meer verwacht. Zeker met een man als Paddy Lowe mee aan het roer en een Mercedes-krachtbron achterin hun bolide.

“Het is een enorm moeilijk seizoen geworden voor ons,” aldus Lowe. “Ook voor mij persoonlijk, ik mag wel zeggen dat dit een van mijn moeilijkste seizoenen in de Formule 1 was.”

“Zeker toen we er middenin zaten en iedereen begon te zien waar we mee te maken hadden, het was een soort van traag realisme. Een hele, hele moeilijke tijd.”

“Het positieve is wel dat we op het vlak van prestaties het dieptepunt bereikt hebben. Dat is eigenlijk gezond voor het team om er weer bovenop te komen.”

Het werd al snel duidelijk dat de FW41 met fundamentele problemen kampte en daarom werd er al vroeg begonnen met een soort herstelprogramma. Vice-teambaas Claire Williams stelt het team alles in vraag gesteld heeft om te begrijpen wat er verkeerd gelopen was.

Ondanks de harde dobber die 2018 was is Williams fier op de manier hoe haar team daar mee omgegaan is, zo vertelt ze aan ‘Motorsport.’

“Het is een niet het beste jaar geworden voor ons,” aldus Williams. “Zeker niet wat we ervan verwacht of gehoopt hadden. We hebben een paar verkeerde paden bewandeld en dat is waarschijnlijk nog een understatement.”

“Vanuit ons oogpunt moeten we proberen van het positieve eruit te halen. Als je mij zou vragen achter de positieve punten zou ik zeggen dat ik er toch een paar gezien heb.”

“Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om met een schone lei terug te beginnen en alles goed te analyseren dat we in de toekomst zulke fouten niet meer te maken. Het heeft ons ook in staat gesteld om elk deel van onze operatie in vraag te stellen.”

“Dat gaat van hoe ons personeel georganiseerd is, de structuren die we hebben, de processen en procedures, eigenlijk onze hele operatie. Ik ben er zeker van dat dat ons een goede auto zal opleveren,” besluit Williams.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België