Toto Wolff: “Ferrari opent met haar teamorders de doos van Pandora”

17 april 2019 — Mercedes-teambaas Toto Wolff gelooft dat Ferrari een gevaarlijk spel speelt door haar rijders te vragen om van plaatsen te wisselen, ook al heeft hij zelf voor gelijkaardige vuren gestaan met zijn team.


Al vroeg tijdens de GP van China vroeg Ferrari aan Charles Leclerc om aan de kant te gaan voor zijn teamgenoot Sebastian Vettel, die door de Scuderia naar voren wordt geschoven als belangrijkste titelkandidaat.

Ferrari besloot dit te doen nadat Leclerc schijnbaar meer moeite had met zijn banden dan zijn teamgenoot. Ze wilden dan ook Vettel een kans geven om het gat met het dominante Mercedes te dichten.

“Het is een moeilijke situatie”, beseft Toto Wolff die reageerde om de keuze van Ferrari om al vroeg in het seizoen teamorders in te voeren. “Je wilt immers dat je snelste wagen de strijd aangaat met je directe concurrenten en Sebastian leek op dat moment het snelste materiaal te hebben, waardoor ze van plaats wisselden. Dat kan ik begrijpen.”

“Desondanks wordt het erg moeilijk als je deze beslissingen zo vroeg in het seizoen al maakt. Je riskeert om de doos van Pandora te openen, want dan bestaat de kans dat je de rijders elke race van plaats moet laten wisselen.”

“Het is in ieder geval geen makkelijke situatie. Bij Mercedes hebben we dergelijke situaties al meegemaakt met Nico (Rosberg) en Lewis (Hamilton), en ook met Valtteri (Bottas).”

In tegenstelling tot Ferrari, maakte Mercedes vorig seizoen erg laat de beslissing om teamorders in te voeren, vooral tijdens de GP van Rusland was de beslissing merkbaar toen Bottas - leider in de race - plaats moest maken voor Hamilton, die de grootste kans maakte op de titel.

In China koos Mercedes dan weer om hun rijders op hetzelfde moment te laten pitten, waardoor hun plaatsen niet gewijzigd werden.

“Tijdens de GP van China kenden wij ook een situatie waar onze twee rijders elkaar onder druk zetten, waardoor het risico bestaat dat je de race niet haalt”, zei Wolff. “Het is dan ook niet alleen Ferrari die een probleem heeft met teamorders, dat geldt voor elk team met twee alpha-rijders.”

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België