logo
 

Wordt het record van de hoogste topsnelheid in de F1 vebroken?

01 september 2016 — Het ziet er naar uit dat komend weekend het record van de hoogste topsnelheid ooit in de F1 gemeten verbroken kan worden.


Pirelli voorziet voor het eerst tijdens het raceweekend in Monza de superzachte bandencompound. Die superzachte bandencompound kan voor snellere rondetijden en een hogere topsnelheid zorgen. Volgens de Italiaanse bandenleverancier is de kans daardoor groot dat het record van de hoogste topsnelheid ooit in de F1 gemeten zal sneuvelen.

Het absolute record van de hoogste topsnelheid ooit gemeten werd tijdens het raceweekend van de GP van Italië in 2005 neergezet. Kimi Raikkonen haalde in zijn McLaren MP4-20 tijdens de GP van Italië een topsnelheid van 370,1 km/u. Het jaar voordien haalde Antonio Pizzonia op dezelfde ‘Autodromo Nazionale di Monza’ net niet de 370 km/u. In de Williams FW26 strandde Pizzonia op 369,9 km/u.

Het is op diezelfde ‘Autodromo Nazionale di Monza’ dat Pirelli nu dus verwacht dat er tijdens de kwalificatie voor de GP van Italië, wanneer de F1-bolides minder brandstof aan boord hebben, opnieuw records zullen sneuvelen.

“Met Monza dat meteen na Spa komt hebben we twee legendarische circuits binnen een week tijd. Voor iedereen in de F1 is zijn of haar thuisrace uiteraard de meest speciale van het ganse jaar. Het gaat voor ons een druk weekend worden,” aldus Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli. “Het zou best kunnen dat we enkele records zien op het vlak van de topsnelheid, zeker tijdens de kwalificatie.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België