Zak Brown: “Ron Dennis zou met Honda net hetzelfde gedaan hebben”

16 december 2017 — Zak Brown blikt in een interview met ‘Sky’ terug op een, veelbewogen, eerste jaar als CEO van McLaren. De Amerikaan laat optekenen dat Ron Dennis net hetzelfde zou gedaan hebben moest hij nog aan het hoofd van McLaren gestaan hebben.


Ondanks de magere resultaten van de samenwerking tussen Honda en McLaren heeft voormalig CEO van de renstal uit Woking, Ron Dennis, altijd zijn vertrouwen laten blijken in de Japanners.

Bij de terugkeer van Honda naar de F1 in 2015 liet de Brit na een moeizame start weten dat ze nog een grote berg te beklimmen hadden maar hij verzekerde ons dat ze hem wel klein zouden krijgen.

Bijna drie later is Ron Dennis als CEO vervangen door Zak Brown en is de samenwerking met Honda spaak gelopen. Vanaf volgend jaar zal McLaren aantreden met motoren van Renault.

Dennis werd eind vorig jaar weggestemd als CEO van McLaren en in juni van dit jaar verkocht de Brit zijn aandelen van het bedrijf waar hij sinds 1982 werkzaam was. De andere aandeelhouders en het vernieuwde management onderzochten meteen de mogelijkheden om de samenwerking met Honda te beëindigen.

De nieuwe CEO, Zak Brown, gelooft dat Ron Dennis net dezelfde beslissingen zou genomen hebben.

“Hij was nog hier bij het begin van die onderhandelingen,” aldus Brown. “Ik denk dat hij altijd het beste heeft voorgehad met McLaren en dat zal in de toekomst niet veranderen, Ron Dennis is McLaren. Het vreet net zoveel aan hem als aan ons wanneer we er niet in slagen om races te winnen.”

Het was pas in september dat het nieuws officieel werd over de scheiding tussen McLaren en Honda maar het was een publiek geheim dat de Engelse renstal al veel langer andere opties aan het bekijken was.

“Bij de testdagen in Barcelona wisten we al dat we in de problemen zaten. We hebben zes maanden hard gewerkt om oplossingen te vinden die ons vertrouwen konden geven dat we volgend jaar competitief aan de start van het seizoen zouden staan.”

“Na een grondige analyse en verschillende dingen geprobeerd te hebben voelden we niet dat vertrouwen. Drie jaar is enorm lang in de F1 en we moesten van koers veranderen om het team weer aan de top te krijgen,” vertelt de Amerikaan.

Na drie jaar van kommer en kwel komt er dus een einde aan de samenwerking maar Brown koestert naar eigen zeggen geen wrok naar de Honda toe.

“We zijn Honda dankbaar,” vertelt hij. “Het is een fantastisch bedrijf met fantastische mensen. Onze relatie is altijd sterk geweest en dat is ze nog steeds, ik sluit niet uit dat we op een dag misschien wel samen zullen racen. We wensen hen dan ook het beste maar soms moet je moeilijke beslissingen nemen in het belang van het team,” besluit Brown.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België