Zes dingen die je nog niet wist over Kimi Räikkönen

21 oktober 2018 — Kimi Räikkönen, ook wel bekend als de 'Iceman' en wereldkampioen van 2007, is een man van weinig woorden. Tijdens zijn F1-carrière gaf hij vrij weinig weg over de man achter het vizier, tot nu...


Op het einde van vorig jaar maakte Kimi Räikkönen zijn debuut op de sociale media met een account op Instagram en nu heeft hij een boek uitgebracht getiteld “The Unknown Kimi Räikkönen”, voordat hij terugkeert naar Sauber, het team waar alles begon.

Räikkönen gaf de auteur Kari Hotakainen exclusief toegang tot zijn leven, op en naast het circuit. Uit het boek selecteerden we zes dingen die je misschien nog niet weet over de Fin.

Räikkönen en zijn bijnaam

Toen Räikkönen voor McLaren ging rijden, een jaar na zijn debuutseizoen bij Sauber, was Ron Dennis de baas bij het team uit Woking. Het was dan ook Dennis die Räikkönen zijn bijnaam gaf.

“De bijnaam beschrijft nog niet voor de helft hoe Kimi is als persoon, maar beschrijft wel zeer accuraat zijn professionele identiteit. Hij komt uit een koud klimaat, rijdt snel en praat weinig. Hij legt niks uit, doet zijn werk om het zo goed mogelijk te doen en denkt dan al aan de volgende race. Later in zijn carrière hoort bij die bijnaam ook het overal dragen van donkere zonnebrillen, behalve in de douche.”

Dennis en Räikkönen hebben weinig gemeen. Het enige waar Räikkönen aan kan denken is dat het voor beide heren belangrijk is om thuis orde op zaken hebben. “Ron Dennis is een controlefreak”, zegt Räikkönen. “Ik denk dat hij zo is in alles wat hij doet. Alles moet correct zijn. Ik vind het ook leuk dat thuis alles op orde is.”

Een andere man als hij thuis is

Räikkönen stond dan wel ooit bekend als iemand die graag feest, maar nu is hij een man met een familie. Uit het boek wordt duidelijk dat de Fin liever tijd spendeert met zijn kinderen, Robin en Rianna. Zijn leven veranderde toen zijn kinderen waren geboren. Dan is het ook niet makkelijk om meer dan 140 dagen per jaar weg van thuis te zijn.

“Ik zou gewoon graag thuis zijn”, zegt Räikkönen. “Er zijn, dat is het belangrijkste voor mij, niet wat ik met mijn kinderen doe. Toen ik klein was, was mijn familie er altijd, want we deden allemaal iets in motorsport.”

Verder maakt Hotakainen duidelijk dat slaap erg belangrijk is voor de Iceman. “Slapen is voor hem een vredevolle activiteit, net zoals racen, omdat niemand stomme vragen kan stellen.”

Smartphone staat op stil

Räikkönen maakt niet graag woorden vuil. Maar dat betekent niet dat hij niet graag praat. Louis Camilleri, CEO van Ferrari, herinnert zich een situatie tijdens het huwelijk van Räikkönen.

“Plotseling stond Kimi op en gaf een speech die niet op papier stond. Het blijft in mijn geheugen omdat het me raakte. Het is één van de mooiste speeches die ik ooit hoorde. Hij sprak voor tien minuten.”

Ook op zijn GSM houdt Räikkönen het liever kort. Eén eindigde in de zee nadat hij aan de kant werd gezet door Ferrari.

“In 90 procent van de gevallen, heeft niemand iets belangrijks te zeggen tijdens een gesprek. In de jaren 90, met de vaste lijnen, moest je wel iets te zeggen hebben. Toen belden ze om uit te gaan, niet omdat het leuk is om te bellen.”

“Daarom staat mijn telefoon al jaren op stil”, gaat Räikkönen verder. “Ik ga me niet bezighouden met antwoorden als de stem aan de andere kant zegt dat er niks belangrijks is, maar die persoon enkel belde om te vragen hoe ik was.”

Het toilet repareren in de mobilhome van Ferrari

Mocht Räikkönen het nooit gemaakt hebben in de racerij, dan was er een goede kans dat hij een mecanicien zou worden. Hij begrijpt alles van zijn wagen. “Ik gebruik graag mijn handen”, zegt Räikkönen. “Ik vind het leuk om zaken te herstellen of te verbeteren. Ik kom ook snel met een oplossing als er iets stuk is.”

Een mooi voorbeeld van de handige harry in Räikkönen was tijdens de wintertesten in Barcelona in 2017. “Kimi merkte op dat het toilet van de mobilhome het niet goed deed”, zegt Sami Visa, de manager van Räikkönen. “Hij ging naar de mecaniciens om gereedschap te halen. De ongelovige mecaniciens gaven hem wat hij nodig had.”

“Kimi zei tijdens het repareren dat hij op zijn boot hetzelfde systeem heeft. Hij dook onder de bus en herstelde het toilet. De medewerkers van het team stonden met hun mond open.”

Motorcross is waar het begon, en waar het verdergaat

Wanneer er over motorcross gepraat wordt, dan is Räikkönen bij het gesprek betrokken. De Fin heeft een passie voor de sport. Toen hij drie was, reed hij voor het eerst met een motor. 36 jaar later heeft hij zijn eigen team, Ice One Racing, met zijn basis in België. Verder heeft hij ook zijn eigen circuit in zijn zomerverblijf in Finland.

Ook al maakt Räikkönen nog geen plannen om de Formule 1 vaarwel te zeggen, aangezien hij de komende twee jaar voor Sauber rijdt, denkt de Fin wel al aan wat hij wel en niet zal doen na de Formule 1.

“Ik wil graag iets doen waar ik mijn lichaam en ziel in kan steken, iets waar ik invloed in heb”, zegt Räikkönen. “Ik wil niet ergens staan met een fles olie om te zeggen dat het erg goede olie is voor de winter. Ik wil ook niet in een hoek van een winkelcentrum staan in mijn racepak om in een microfoon te zeggen dat die shampoo erg goed is”, doelt Räikkönen op sponsoractiviteiten.

Alcohol, een gekneusde enkel en een gemiste test voor Lotus

Nadat hij in Bahrein van de elfde naar de tweede plaats reed, gingen Räikkönen en goede vriend en ijshockeyer Kimmo Pikkarainen naar een feestje georganiseerd door de prins van Bahrein. Wat daarna gebeurde werd beïnvloed door alcohol en eindigde in een zwembad, met al zijn kleren aan, luie dagen en drinken met vrienden, proberend Maradona te imiteren en zijn enkel omslaand, waardoor hij een test miste voor Lotus. Hij bewoog zich in zijn huis met een trolley, zo eentje die gebruikt wordt in een hotel door bediendes. Toch ging hij naar Helsinki om 1 mei te vieren, deed aan karaoke en dronk wijn uit een kandelaar.

16 dagen later stopte de fun. Hij moest naar Barcelona voor de GP van Spanje. Hij werd er derde en wenste alle moeders een gelukkige moederdag.

“Dit is een verhaal uit een periode die nu erg lang geleden lijkt, ook al was het maar enkele jaren geleden. Kimi leeft niet langer op die manier, ook al deed hij het ooit”, schrijft Hotakainen.

The Unknown Kimi Räikkönen is sinds 18 oktober beschikbaar in het Engels. De vertaling in het Nederlands komt uit op 11 november van dit jaar.

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België