logo
 

Zomerrapport: Team voor team: McLaren-Honda

11 augustus 2016 — Het is zomerpauze. Twaalf races achter de rug en nog negen te gaan. Het ideale moment om even achterom te kijken. Terwijl de teams genieten van de vakantie en zich klaarmaken voor de Grote Prijs van België, blikt F1journaal terug naar het seizoen tot dusver. We analyseren team voor team en blikken vooruit naar wat er nog verwacht kan worden. McLaren-Honda is vandaag aan de beurt.


McLaren-Honda
- Aantal punten: 42 (zevende in constructeurs kampioenschap)
- Fernando Alonso: 24 (13de in WK)
- Jenson Button: 17 (15de in WK)
- Stoffel Vandoorne: 1 (18de in WK)

Het seizoen 2015, bij de terugkeer van Honda als motorleverancier bij McLaren, verliep voor het team uit Woking rampzalig. Met twee wereldkampioenen in de wagens, Fernando Alonso en Jenson Button, wist het amper in de punten te rijden. Enkel op circuits waar de krachtbron niet de belangrijkste factor is, had McLaren kans om enkele punten te scoren. Dat verhaal is voor het seizoen 2016 ook hetzelfde, ook al slaagt McLaren erin om ook op circuits als de Red Bull Ring of Hockenheimring in de top tien te eindigen. Kortom: McLaren en zeker Honda maakte een stap voorwaarts in het seizoen 2016.

McLaren haalde punten tijdens Grote Prijzen waar ze dat verwachtten te doen zoals tijdens de GP van Monaco of Hongarije. Daarnaast eindigde McLaren ook in de punten in Rusland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en ... Bahrein. Stoffel Vandoorne, reserverijder bij McLaren, mocht Fernando Alonso vervangen nadat de Spanjaard zwaar crashte tijdens de openingsrace in Australië.

Vandoorne kwam maar net op tijd aan in Bahrein voor de eerste vrije training en wist het hele weekend lang zich te laten zien. Op zaterdag kwalificeerde hij zich voor Jenson Button en op zondag wist hij het eerste punt van het seizoen voor McLaren Honda te scoren. Na zijn prestatie in Bahrein wist plots iedereen in de paddock wie Stoffel Vandoorne is.

Het seizoen 2016 loopt tot dusver in stijgende lijn, na het dramatisch verlopen seizoen 2015. Het team wist de problemen met de betrouwbaarheid weg te werken en ook Honda werkt hard aan de krachtbron. Hun beste resultaat tot nog toe is een vijfde plaats voor Fernando Alonso in Monaco. Ze hopen om in 2017 eindelijk weer eens vooraan mee te strijden. Maar wie de rijders worden is nog een groot raadsel.

Dat Fernando Alonso zijn contract uitzit tot eind 2017 is te verwachten. Wie naast de Spanjaard plaatsneemt in de McLaren is nog een vraagteken. McLaren heeft een moeilijke keuze te maken en wil dat tegen eind september beslist hebben. Jenson Button heeft naar eigen zeggen opnieuw plezier in het racen voor McLaren, maar staat ook in beeld bij Williams.

De grootste (en enige) kanshebber om Button te vervangen, is onze landgenoot Stoffel Vandoorne. De West-Vlaming heeft laten zien dat hij zijn plaats in de Formule 1 waard is. 2017 moet het jaar worden waarin Stoffel Vandoorne vaste rijder wordt in de Formule 1. Mocht dat niet bij McLaren lukken, dan zijn er nog opties…

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België