Zuid-Korea: slechtste omstandigheden ooit om in te racen

26 oktober 2010 — Zuid-Korea bracht ons het nodige spektakel, ook al moesten we er minstens een uur langer op wachten dan gepland. Ondertussen laait de discussie op over de omstandigheden waarin werd gereden.

De race startte aanvankelijk later dan gepland en achter de safety car maar werd reeds na enkele ronden onderbroken. De omstandigheden waren te slecht om in te rijden. Na de onderbreking werd de race herstart en reed men rondenlang opnieuw achter de safety car alvorens de race echt kon starten.

Tijdens de eerste periode achter de safety car waren de rijders het bijna unaniem eens over het feit dat het te gevaarlijk was om in dergelijke omstandigheden te rijden. Volgens veel rijders, waaronder Nick Heidfeld, deed de FIA er dan ook goed aan om de race te onderbreken.

Pas tijdens de tweede safety car periode, die veel langer duurde, waren er veel verschillende meningen onder de rijders en twijfelde men over het al dan niet van de baan halen van de safety car.

“Ik was het met de rest eens dat de race onderbroken moest worden. Ik denk dat wel vierentwintig rijders dezelfde boodschap in Charlie Whiting zijn oor aan het schreeuwen waren!” zei Heidfeld in een reactie op de gebeurtenissen.

“Dit waren echter de slechtste omstandigheden waarin ik ooit heb gereden. Juist voordat de rode vlag werd gezwaaid zei ik dat ze de rode vlag moesten boven halen. Voor buitenstaanders zal het ongetwijfeld moeilijk te begrijpen zijn geweest. Toen we uit onze wagens stapten was er amper wat motregen. In de wagens kon je echter zo goed als niets zien”

Volgens Nick Heidfeld was het hoofdprobleem dan ook vooral de zichtbaarheid en niet echt de hoeveelheid water op het circuit.

“Het enigste probleem was de zichtbaarheid want er was maar weinig water. Het zou geen probleem geweest zijn om daarin te rijden.”

Op het vlak van de veiligheid zou Charlie Whiting volgens Heidfeld ook de juiste keuze gemaakt hebben door te weerstaan aan de druk om de race te laten starten gewoonweg omwille van de tv-zenders.

“Uiteraard wil iedereen een race zien en willen we spektakel maar we moeten ook naar de veiligheid kijken.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België