De vier grote vragen bij de start van het nieuwe F1-seizoen

09 maart 2015 — De start van het nieuwe F1-seizoen komt nu echt wel dichterbij. Tijd om onze 'vier grote vragen bij de start van het nieuwe F1-seizoen' op u los te laten. Vandaag alvast deel 1 in deze reeks van vier vragen.

Wordt 2015 het jaar van de bevestiging van de dominantie van Mercedes? Of toch het jaar van de verrassing? Maakte Alonso de juiste beslissing door Ferrari in te ruilen voor McLaren? Wat doet Sebastian Vettel in zijn plaats bij het Italiaanse team? Bevestigt Max Verstappen zijn naam van wonderkind? De vragen zijn legio, de antwoorden echter schaars. 1 conclusie is er: veel hangt af van de bolides. Wie is erin geslaagd een meesterlijk monster te bouwen en wie geraakte niet verder dan een zeepkist?

Deel 1: Lewis Hamilton en Mercedes über alles?
Lewis Hamilton is ervan overtuigd dat hij altijd blijft verbeteren. Dat kunnen we toch afleiden van zijn rug waar in het groot ‘Still I Rise’ op getatoeëerd staat. Maar zal de Brit ook dit jaar de concurrentie aan flarden rijden en met de wereldtitel gaan lopen? De kans is reëel. Waar er vorig jaar nog de grootste reglementswijzigingen in vele jaren doorgevoerd werden, is dit nu redelijk beperkt. De wagens zullen dus grotendeels geëvolueerde versies zijn van de bolides van vorig jaar. Zelfs als de andere teams hun achterstand tegenover het Duitse team inhalen, staan ze bij Mercedes eigenlijk al weer een jaartje voor.

Een dominantie met 17 overwinningen verwacht ik dit jaar niet maar als er een team zou zijn dat kan domineren, is het Mercedes. Hun bolide was in 2014 gewoonweg van een andere planeet dus de Duitsers zouden al heel veel slechte beslissingen moeten genomen hebben in de winter om nu niet competitief aan de start te staan. Maar dominantie heeft ook een grote keerzijde (vraag het maar aan Ferrari): het zorgt ervoor dat de lat hoog wordt gelegd voor het volgende seizoen. Heel hoog in het geval van Mercedes. Beter doen dan vorig jaar is zo goed als onmogelijk, dus is achteruit gaan de enige mogelijkheid?

Een andere vraag die bij Mercedes gesteld kan worden is “wat doet Nico Rosberg?”. De Duitse ‘zoon van’ schitterde vorig jaar, in de schaduw van zijn teamgenoot weliswaar. Rosberg had een fantastisch seizoen maar Hamilton een nog fantastischer. Maar hoe goed zijn Britse teamgenoot ook was, naast de titel grijpen moet een ontgoocheling geweest zijn en het is te zien hoe hij daar van terugkeert. Nee, ik ga niet schrijven dat Rosberg mentaal gekraakt is, simpelweg omdat ik daar geen bal van geloof. Rosberg kan terecht trots zijn op zijn voorbije seizoen en hij weet ook dat zijn verhaal nu pas echt begonnen is.

Iedereen keek er al verbaasd van op dat hij niet rond de oren werd gereden door Schumacher in 2010. Meer nog, hij was de betere van de twee Duitsers. Maar nu heeft Rosberg de ervaring van het vechten voor de wereldtitel en net daar zat het verschil met teamgenoot Hamilton vorig jaar. Ik verwacht dit jaar een nog betere Nico Rosberg en dat zou wel eens de boel in brand kunnen steken in thuisbasis Brackley. De twee schuwen de controverse niet en waar er vorig jaar het brandje was na Spa (reed Rosberg express in op Hamilton?), verwacht ik nu meer van dit.

Als dat maar goed afloopt!

Klik hier voor de tweede vraag in onze reeks van ‘De vier grote vragen bij de start van het nieuwe F1-seizoen’.

Geschreven door Catya Leroux

F1Journaal Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze acties en wedstrijden. Vul hieronder uw emailadres in: