F1 2010: het nieuwe F1-game

25 september 2010 — Eindelijk is er opnieuw een F1-game en dat hebben we te danken aan Codemasters.

F1 2009, voor het eerst in jaren kwam er vorig jaar een F1-game uit. Het was Codemasters dat de felbegeerde exclusieve licentie kocht om een F1-game uit te brengen op de PSP en de Wii. Daarbij waren veel mensen verrast door deze keuze van spelplatforms. Codemasters had daarvoor echter een plausibele verklaring. De PSP en Wii waren platforms waarvoor op een beperkte tijd een spel kon ontwikkeld worden en je bereikt er eveneens meteen een breed publiek mee. Een F1 game ontwikkelen voor de andere platforms vroeg meer tijd, vooral omdat er op grafisch vlak veel meer mogelijkheden zijn.

image

Voor de XBOX360, Playstation 3 en de PC was het dus wachten tot nu. F1 2010 is meteen ook het eerste F1-game voor de PC in acht jaar tijd. Voor de playstation 3 was het drie jaar wachten en voor de XBOX360 is het het allereerste F1-game ooit. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen aangezien Codemasters met deze platformen echt wel de grafische pracht in zijn F1-game kan uitspelen.

En dat is ook het geval. Codemasters heeft er grafisch een pareltje van gemaakt, al zijn er uiteraard altijd wel een aantal zaken die net iets beter kunnen uitgewerkt worden. De wagens, circuits en beelden tussen de races door zijn echt wel van een hoogstaand niveau. Een regenrace of de race bij kunstlicht in Singapore zijn ware pareltjes om naar te kijken. 

Daarnaast is een F1-seizoen echt wel erg waarheidsgetrouw nagemaakt. Zelfs de F-duct is ondermeer te zien op de wagen van McLaren. Je bevindt je doorheen het game trouwens in een soort van carrière-modus waarbij je bij één van de nieuwe F1-teams aan de slag gaat en je moet je zien op te werken naar de top. Net als in het echt wordt je begeleid door een manager die je advies en aanbiedingen geeft tijdens het seizoen.

image

Wat wel vlug gaat storen is dat je tijdens de interviews moet gaan kiezen uit vooraf bepaalde antwoorden. In F1 2011 zou het dan ook handig zijn indien er heel wat meer keuzemogelijkheden zijn of indien je zelf je antwoorden zou kunnen formuleren.

De raceweekends zijn erg waarheidsgetrouw waarbij er ondermeer interviews zijn en oefensessies waarbij je uitgebreid de tijd hebt om jouw wagen af te stellen. Uiteraard zijn ook de kwalificatie en race de hoogtepunten van een raceweekend. Bovendien kan je op voorhand bepalen hoe lang een race moet zijn,  net zoals in het echt over het volledig aantal ronden, of de minimumafstand van 10 ronden.

Tijdens het racen merk je dat de AI van de andere rijders goed is. Al is dat ook zoals bij zoveel racegames soms wel eens een pijnpunt dat af en toe beter kan. Het is alvast één van de weinige punten die met het oog op F1 2011 nog net iets verbeterd mag worden. Afhankelijk van het niveau waarop je de game speelt zal het moeilijker zijn om een toptijd te rijden tijdens de kwalificatie en zullen je tegenstrevers ook steviger van zicht afbijten tijdens de race.

Bij F1 2010 is echt met bijna alles rekening gehouden.  Je kan je bandenstrategie bepalen alsook jouw vleugelafstelling veranderen tijdens het rijden. Ook het dynamisch weersysteem zorgt voor het nodige spektakel. Zo kan het voorvallen dat je onder droge weersomstandigheden kan starten maar dat het plots begint te regenen en dat je dan nog moeilijk op de baan kan blijven met je droogweerbanden. Ook merk je dan duidelijk het verschil bij het nemen van de curbstones. Daar waar je in droog weer ze voluit moet nemen eindig je gegarandeerd naast het circuit in de regen.

image

Ook het schademodel zit redelijk goed in elkaar, al kan dat wel nog beter. Bij een crash of aanrijding vliegen de brokstukken in het rond. Ook zal je merken dat je wegligging en besturing met een beschadigde wagen compleet anders is.  Ook een plotselinge klapband behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

Kort samengevat, F1 2010 mag je bij momenten al een kleine F1 simulator noemen. Afhankelijk van het niveau waarop je de game speelt moet je echt met bijna alles rekening houden. Codemasters heeft hier echt wel een pareltje weten neer te zetten.  Nog meer goed nieuws is dat Codemasters nu reeds gestart is met de ontwikkeling van F1 2011. Als het daarbij rekening houdt met de reacties van de spelers van F1 2010 kan F1 2011 wel eens een versie worden waarop amper nog iets aan te merken valt. Ondertussen kunnen we ons urenlang uitleven met alle mogelijkheden die F1 2010 zowel op PC, XBOX360 als Playstation 3 ons biedt.

image

Klik hier voor de fotogalerij van ‘F1 2010 - The Game’

Positief:
Het uitgebreidste F1-game ooit!
Mooie graphics
Racegevoel
Je beleeft de F1 alsof je zelf er deel van uitmaakt

Negatief:
AI van tegenstanders kan bij momenten beter

Suggesties:
Safety Car in F1 2011?
Carrière-modus mag nog beter uitgewerkt worden

F1 2010 Video:

 

Kan je niet wachten om F1 2010 te spelen en wil je de game kopen? Bestel jouw exemplaar via één van onderstaande links. De game wordt gratis geleverd bij een Free Record Shop in jouw beurt of je kan het naar huis laten sturen. Bovendien steun je er F1journaal.be mee.
Klik hier voor de PC-versie
Klik hier voor de Playstation 3 versie
Klik hier voor de XBOX360 versie

F1Journaal Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, onze acties en wedstrijden. Vul hieronder uw emailadres in: