Haas F1 team

Team: Haas
Wagen: Haas VF-18
Motor: Ferrari
Banden: Pirelli

Rijder 1: Romain Grosjean
Rijder 2: Kevin Magnussen

Een bericht gedeeld door Haas F1 Team (@haasf1team) op

Geschiedenis

Het gloednieuwe Haas F1 team maakt haar debuut in het jaar 2016. Het is drie decennia geleden dat er nog eens een volledig Amerikaans team deelnam aan het Formule 1 kampioenschap. Gene Haas is het hoofd van het team en het heeft zijn thuisbasis in Kannapolis (Verendigde Staten van Amerika), waar ook de basis is van het NASCAR team Stewart-Haas Racing. Verder zal Haas ook een Europese basis hebben in het Verenigd Koninkrijk in de voormalige Marussia fabriek in Banbury.

De motor voor de eerste wagens zal komen van Ferrari. Haas wist een meerjarige technische overeenkomst te regelen met de Italianen. Daardoor zullen ook de transmissie en enkele andere onderdelen geleverd worden door de Scuderia.

Guenther Steiner, ex Red Bull en Jaguar F1, wordt teambaas van het nieuwe team. Verder komen Dave O’Neill (team manager) en Rob Taylor (hoofd design) over van Marussia. Ben Agathangelou van Ferrari zal dan weer het aerodynamisch gedeelte voor zich nemen.

Haas maakte ook bewust de keuze om twee rijders met ervaring te kiezen. Met Romain Grosjean en Esteban Gutierrez is er ervaring genoeg. Grosjean eindigde al tien keer op het podium met Lotus en wordt bijgestaan door de Mexicaan Gutierrez die via de steun van Ferrari het tweede zitje krijgt.

2016: snelle start, moeilijk einde
Haas miste haar debuut in de F1 van de autosport helemaal niet. Het Amerikaanse team eindigde met Romain Grosjean maar liefst drie keer in de punten in de eerste vier races. Nadien verging het de Amerikanen wat moeilijker. Het team reed met de Ferrari-motor van het voorgaande seizoen en miste naarmate het seizoen vorderde de snelheid van de motoren die wel doorontwikkeld werden. In de tweede seizoenshelft eindigde Grosjean dan ook maar een keer in de punten (Japan). Ploegmaat Guttiérez beleefde een moeilijker seizoen. De Mexicaan scoorde geen enkel punt, al ontbrak het hem met vijf elfde plaatsen soms aan wat geluk. Haas eindigde dat seizoen op de achtste plaats in het constructeursklassement, wat het team het beste debuterende team van de afgelopen jaren maakt.

2017:
Het Amerikaanse team ging op hetzelfde elan verder waarmee het vorig jaar als nieuw team de Formule 1 binnen stapte. Er werden geregeld punten gesprokkeld door Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Vooral Romain Grosjean kregen we geregeld te horen over de boordradio met verschillende klachten. De remmen waren vorig jaar al een probleem, maar de problemen leken dit seizoen niet te zijn opgelost. Na een mooie entree in de Formule 1 kan het team niet geheel tevreden zijn, aangezien het met de verbeterde Ferrari-krachtbron geen hoogvliegend resultaat wist te behalen.

Verwante nieuwsitems

21 jan 2019
Overzicht: Hoeveel inschrijvingsgeld moeten de F1-teams betalen?
16 jan 2019
“Indien er niets wijzigt heeft in de F1 blijven weinig zin”
07 jan 2019
“Als B-team gooi je de handdoek in de titelstrijd”
01 jan 2019
F1-piloten en teams wensen ons een Gelukkig Nieuwjaar
26 dec 2018
“Kloof tussen topteams en de rest zal groter worden”

Tussenstand F1 seizoen

01. Lewis Hamilton 408 pt.
02. Sebastian Vettel 320 pt.
03. Kimi Raikkonen 251 pt.

Volledige stand →